Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūkusalas Mākslas salonā skatāmas jaunas izstādes: Nebaidies un Kad tiekamies?

Mūkusalas Mākslas salonā no 31. janvāra līdz 30. martam apskatāmas divas izstādes: Zuzānu kolekcijas izstāde Nebaidies salona Lielajā zālē, savukārt Mazajā zālē skatāma Ronalda Rusmaņa jaunāko darbu izstāde Kad tiekamies?, informēja salona komunikācijas vadītāja Agnese Kleina.

Izstāde Nebaidies pievēršas trauslajai robežai starp baiso un uzjautrinošo. Kāpēc mums kaut kas šķiet biedējošs vai smieklīgs? Kāpēc dažkārt jāsmejas, raugoties uz mākslu, kuras pamatmērķis nav likt mums smieties?

Par ērmiem mēdz saukt ļoti neparastas, savādas būtnes. Savukārt ērmīgas situācijas nereti saistās ar dīvainu uzvedību un izbīli, kas mijas ar smiekliem. Ērmīgais nereti ir tuvs mistiskajam. Tas rodas tur, kur reālais saplūst ar iztēli un rodas fantastiski, aizplīvuroti sižeti, kur sastopamies ar neparastām būtnēm paradoksālās un neizskaidrojamās situācijās. Cilvēkus smīdina ne vien humors, bet arī brīži, kad “joki mazi”, piemēram, sastopoties ar rēgaino, naivo, neizskaidrojamo vai pat agresīvo.

Izstādē eksponētie glezniecības, grafikas, tēlniecības un lietišķās mākslas darbi radīti laika posmā no 19. un 20. gadsimta mijas līdz mūsdienām. Izvairoties no nopietnības, bet neapsolot izklaidējošus jokus, tie rada ērmīgas noskaņas izceļošu vidi.

6. martā plkst. 18.30 izstādi papildina ērmīgu stāstu vakars kopā ar folkloras pētnieku, Dr. philol. Gunti Pakalnu un citiem stāstniekiem.

Izstādes kuratore ir Arta Vārpa, tās dizainu veidojusi Daniela Treija, bet grafsko dizainu Madara Krieviņa.

Savukārt Mazajā zālē aplūkojama gleznotāja Rolanda Rusmaņa izstāde. Mākslinieka  pēdējo gadu mākslas tēma ir laikabiedru brīvā laika pavadīšana.  Galda spēles, kopīga iedzeršana, tērzēšana – tā ir vide, kurā norisinās nepiespiestas sarunas un valda brīva atmosfēra. Dažbrīd šajās kompānijās var atpazīt kādu paziņu, nereti arī pašu autoru.  Niansēti pelēko krāstoņu kompozīcijās risinās apvaldīta burziņa kņada, kur katrs personāžs ir neiztrūkstošs posms ritošajā laikā.

Ronalds Rusmanis saka: “Šobrīd manu darbu galvenā tēma ir cilvēki un viņu attiecības kādā konkrētā vidē un notikumā. Man ir interesanti veidot figurālas kompozīcijas, kad jāsaliek un jāsaskaņo šie dažādie cilvēki vienā bildē. Jāattēlo viņu emocijas, raksturs, uzvedība. Bieži darbos patīk apvienot daļēji abstrakto, stilizēto ar reālo. Cilvēkus gleznot man liekas visinteresantāk. It sevišķi pazīstamos.”

Ronalds Rusmanis (1981) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmu Glezniecības apakšnozarē (2008). Izstādēs piedalās kopš 2004. gada un līdz šim sarīkojis 3 personālizstādes – It’s magical (AirBaltic Training centrs, 2012), Lidmašīnas (Galerija 21, 2010), Lidojam? (Ivonnas Veihertes galerija, 2008).

13. februārī plkst. 18.30 izstādi papildinās Latvijas Universitātes profesora, Dr. psych. Ivara Austera lekcija Kā būt par laikabiedru (kā iekļūt Rusmaņa gleznā).

Izstādes kuratore ir Diāna Barčevska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja