Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Negaidītā izaugsme Rīgā. Sācies RIXC Mākslas un zinātnes festivāls

Pagājušajā nedēļā Rīgā sākās Jauno mediju kultūras centra RIXC organizētais Mākslas un zinātnes festivāls, kura centrālais notikums ir starptautiskā laikmetīgo mediju izstāde Ekodati, kura līdz 17. novembrim būs apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

"Šī gada festivāls vēlas paplašināt ekoloģisko apziņu, aptverot komplicētās attiecības, kas pastāv starp Zemes ekosistēmu un atmosfēru," atklāj viena no RIXC Mākslas un zinātnes festivāla rīkotājām māksliniece Rasa Šmite un piebilst, ka tas piedāvā dažādus skatupunktus uz šo jautājumu, ko mākslinieki risina kopā ar zinātniekiem, pietuvojoties franču filozofa Bruno Latūra domai par visa līdzāspastāvēšanu. Viņš runā par modeli, kurā cilvēks nevis atrodas dabas centrā, bet gan ir nepārtrauktā mijiedarbībā ar citām būtnēm un procesiem, kas noris dabā.

 

No Alpu kalniem

Mākslinieks Raitis Šmits atzīmē, ka šī gada RIXC Mākslas un zinātnes festivāla koncepcija ir attīstījusies no Šveices mākslas un mediju pētnieces un teorētiķes Ivonnas Volkartas vadītā trīs gadu ilgušā mākslinieciskās izpētes projekta Ekodati–Ekomediji–Ekoestētika par to, kā klimata pārmaiņas jeb, konkrētāk, to izraisītais sausums ietekmē meža apgabalus Alpu kalnos (viena no tajā iesaistītajām māksliniecēm bija arī Rasa Šmite – I. A.).

Ap šī projekta asi RIXC Mākslas un zinātnes festivāla rīkotāji ir sapulcinājuši četrpadsmit starptautiski atzītus māksliniekus, kurus vieno ekoloģiskā atbildība, zinātnisko metožu un digitālo tehnoloģiju izmantošana mākslā, kā arī apjausma, ka cilvēkiem vajadzētu būt vairāk informētiem par citām dzīvības formām – par to, kā mēs visi savā starpā mijiedarbojamies un galu galā esam atkarīgi cits no cita.

Raitis Šmits akcentē, ka šī gada RIXC Mākslas un zinātnes festivāla dalībnieki pārstāv plašu ģeogrāfiju un ļoti dažādus redzējumus par tajā aplūkojamo jautājumu. "No futūristiski vizionāriem redzējumiem par to, kā varētu attīstīties dzīve nākotnē uz planētas Zeme, ņemot vērā cilvēku radīto piesārņojumu un dabas reakciju uz notiekošajiem procesiem, līdz kritiskiem, arī pat ironiski kritiskiem darbiem par mūsu šī brīža situāciju, kā mēs dzīvojam, kā mēs apsaimniekojam apkārtējo vidi, kā mēs mēģinām kontrolēt dabu un kāds ir tā rezultāts," šo redzējumu diapazona robežas ieskicē RIXC Mākslas un zinātnes festivāla organizators, kurš iepazīstina tuvāk ar izstādes Ekodati mākslas darbiem.

Atmosfēriskais mežs

Viens no tiem ir mākslinieku dueta Tamiko Tīla un /p augmentētās realitātes mākslas darbs Negaidītā izaugsme (Unexpected Growth), kas ir tapis pēc Vitnijas Amerikāņu mākslas muzeja Ņujorkā pasūtījuma un kura otrā, īpaši šai izstādei tapusī versija šobrīd ir apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un ārpus tās telpām ar mobilās aplikācijas palīdzību. Tā piedāvā "ienirt" dažādu sintētisko struktūru pasaulē, kas pa gabalu atgādina zemūdens valstību, bet, kad ieskatās vērīgāk, tad atklājas, ka visa apkārtne ir piepildīta ar vienreiz lietojamiem plastmasas traukiem un cita veida atkritumiem.

Raitis Šmits piemin arī pazīstamās videomākslinieces Urzulas Bīmanes darbu Akustiskais okeāns (Acoustic Ocean), kas ir filma kā eseja par to, kā tālajos ziemeļos sāmu aktrise, dziedātāja un vides aktīviste Sofija Jannoka mēģina sazināties un rast saikni ar okeāna dzīlēs mītošajām būtnēm, izmantojot sensoros instrumentus.

Savukārt viens no šīs izstādes Ekodati darbiem, mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita veidotā imersīvā instalācija ar nosaukumu Atmosfēriskais mežs, ir "izaudzis" RIXC galerijā Lenču ielā 2, kur kļuvis par pastāvīgu ekspozīciju un kas būs aplūkojams līdz pat 12. decembrim. Tas vizualizē gaistošās emisijas, ko mēs pazīstam kā meža smaržu. Šajā virtuālās realitātes instalācijā ikviens skatītājs var pārvietoties starp kokiem, aplūkot tos no apakšas, doties cauri koku stumbriem līdz galotnēm, vērojot savstarpējo mijiedarbību starp jau pašā sākumā pieminēto Zemes ekosistēmu un atmosfēru.

Vairāk informācijas par RIXC Mākslas un zinātnes festivālu un tā izstādi var lasīt interneta vietnēs rixc.org un ecodata.rixc.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja