Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ņujorkā tiek atklāta Renco Pjano projektētā Vitnijas muzeja jaunā ēka

Piektdien, 1. maijā, apmeklētājiem tiks atklāta Vitnijas/Whitney muzeja jaunā ēka Ņujorkā. Tā atrodas Manhetenā, tā sauktajā Gaļas pārstrādes/Meatpacking rajonā, starp parku High Line, kas ierīkots uz paaugstinājuma – neizmantota dzelzceļa pārvada –, un Hudzonu.

Jaunā muzeja projekta autors ir slavenais itāļu arhitekts Renco Pjano. Kopš 1966. gada Vitnijas muzeja mājas bija modernisma meistara Marsela Breiera ēka Medisona avēnijā, taču tā jau sen kļuva par šauru. Jaunajā celtnē izstāžu platība ir aptuveni divas reizes lielāka. Vitnijas muzeja specializācija ir XX–XXI gadsimta amerikāņu māksla, kolekcijā pārstāvēti vairāk nekā 3000 mākslinieku un 21 000 darbu.

Jaunajā ēkā tiks eksponēta pastāvīgā kolekcija, kā arī notiks īpašas izstādes un retrospekcijas. Līdz 27. septembrim ir skatāma vērienīga kolekcijas skate America Is Hard to See/Ameriku ir grūti ieraudzīt. Tajā iekļauti 400 mākslinieku (to vidū arī Vija Celmiņa) un 600 darbu. Mākslas kritiķi jau slavē šo izstādi, kas izstāsta Amerikas vēsturi 150 gadu garumā, un kuratoru darbu: ekspozīcija parāda, kā māksla atbild uz sociālajiem apstākļiem un problēmām – vai tā būtu AIDS krīze, Vjetnamas karš, militārie konflikti Tuvajos Austrumos un citas smagas tēmas. Izstādes vadmotīvi ir niknums un skaistums, bauda un konfrontācija. No 30. oktobra līdz 7. februārim notiks Frenka Stellas retrospekcija.

Kritiķu komplimenti tiek veltīti arī Renco Pjano ēkai: atšķirībā no citiem dažādās pasaules malās pēdējos gados uzbūvētajiem mākslas tempļiem šā muzeja arhitektūra neaizēno tajā eksponēto mākslu un nekonkurē ar to. Šeit galvenā ir māksla, nevis muzeja dizains. Ēka labi iederas apkārtējā industriālajā vidē, tā ir draudzīga pret māksliniekiem un apmeklētājiem, turklāt piedāvā lieliskus pilsētas un Hudzonas skatus.

Jaunā muzeja projektēšana un būvniecība izmaksājusi 422 miljonus ASV dolāru, taču kopējās ar projektu saistītās izmaksas ir 760 miljonu ASV dolāru (līdzekļu piesaistes kampaņa ir bijusi ļoti veiksmīga – jau savākts vairāk nekā 91% no nepieciešamā finansējuma).

Bez izstāžu telpām muzejā ir arī mācību centrs, teātris, telpa filmu skatēm un performancēm, grafikas darbu pētniecības centrs, konservācijas laboratorija, bibliotēka, kā arī restorāns, kafejnīca un veikals. Savukārt Marsela Breiera ēkā turpmāk astoņus gadus tiks rīkotas Metropolitēna mākslas muzeja izstādes.

Vairāk informācijas – www.whitney.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja