Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Oktobrī ar projektu Svešinieku mielasts Rīgā viesosies Teodors Zeldins

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) starpgada programmas microRIBOCA ietvaros sākta biļešu tirdzniecība uz 7. oktobrī gaidāmo pasākumu Svešinieku mielasts, informēja RIBOCA pārstāve Gita Jankovska.

Līdz šim projekts Svešinieku mielasts īstenots jau 14 valstīs. Pasākums vienkopus pulcēs vairāk nekā 200 rīdzinieku, dodot iespēju katram tuvāk iepazīt kādu svešinieku ar sarunāšanās mākslas palīdzību, ko neformālā vakariņu gaisotnē apgūt palīdzēs viens no mūsdienu spožākajiem prātiem, vēsturnieks un filozofs Teodors Zeldins. Aicinām 2 stundu garā sarunā ar svešinieku atklāt, kā “sociālo burbuļu” laikmetā var noritēt auglīga domu apmaiņa ar sarunu biedru, kura pasaules redzējums, agrākā dzīves pieredze un sociālpolitiskā nostāja nav izzināta!

Pasākums norisināsies Dailes teātrī. Biļetes pieejamas biļešu tirdzniecības platformas eKase.lv mājas lapā.

Lai arī šādos pasākumos satikušies jau tūkstošiem ļaužu dažādās pasaules valstīs, tā scenārijs saglabājies nemainīgs: pie vakariņu galda apsēžoties diviem svešiniekiem, viņi saņem no Teodora Zeldina īpašu ēdienkarti, kurā visi ēdieni aizstāti ar domu apmaiņu rosinošiem jautājumiem no dažādu tēmu lokiem. Sākot ar vieglām "uzkodām", tad ķeroties klāt gruntīgiem "pamatēdiena" jautājumiem un beigās našķējoties ap “desertu”, sarunu pārinieki mielasta gaitā ļaujas sarunām, caur kurām iepazīst viens otra vērtību sistēmu, apjauš, kam tajā piešķirta vislielākā nozīme un kāpēc. Līdzīgi daudzveidībai kulinārijas pasaulē, arī Zeldina piedāvātā ēdienkarte ietver sevī visdažādākos dzīves izgaršošanas aspektus caur sarunu mākslu. Būdams Oksfordas Universitātes profesors, Teodors Zeldins bija viens no pirmajiem, kurš akadēmiskajā vēstures disciplīnā rada vietu un metodi, lai pētītu un runātu par cilvēcisko attiecību un jūtu pasaules komponenšu – mīlestības, baiļu, vientulības, draudzības un personisko ambīciju – mainīgajiem stāvokļiem dažādu civilizāciju un laikmetu gaitā. Īpašu lomu viņš vienmēr piešķīris sarunu fenomenam, uzsverot, ka savstarpējās attiecības un jūtu stāvokļi tiek izkopti prasmīgu sarunu ceļā. Arī viņa izstrādātās sarunu vakariņas ir apliecinājums tam, ka, satiekoties diviem svešiniekiem, var veidoties savstarpēja uzticēšanās, jauni uzvedības paradumi viņpus garlaicības, kā arī iejūtīgāka pieeja šķietami mūžīgajam paaudžu konflikta jautājumam.

Sarunu pasākuma formāts radies fonda Oxford Muse paspārnē, ko Teodors Zeldins nodibināja 2001. gadā. Svešinieku mielasta galvenais mērķis ir ne tikai dot cilvēkiem iespēju dibināt jaunas iepazīšanās, bet, pirmkārt, atklāt pašiem sevi. Kā skaidro Teodors Zeldins: “Sarunā sastopas prāti ‒ katrs ar savu pieredzi un paradumiem. Kad prāti satiekas, tie nevis vienkārši apmainās ar faktiem, bet transformē tos. Saruna nav kāršu kavas sajaukšana; tā ir spēļu partija, kurā uzrodas arvien jaunas, iepriekš nepazītas kārtis. Lai saruna vispār būtu iespējama, jābūt gatavam tās noslēgumā nokļūt kā nedaudz citam cilvēkam”.

Teodors Zeldins (dzimis 1933. gadā) ir “viens no četrdesmit cilvēkiem, kuru idejām varētu būt paliekoša nozīme jaunajā gadu tūkstotī”, - tā savulaik apgalvojis britu laikraksts The Independent. Zeldina grāmatas tulkotas 27 valodās. Kaut gan to uzmanības centrā lielākoties ir vēsture, autors savos darbos īpašu uzmanību pievērš indivīda lomai un jūtu pasaules dažādajiem kontekstiem. Līdzās akadēmiskās vides atzinībām, Zeldina devums sabiedrībai sniedzas tālāk par darbu vēstures laukā – viņa padoms un zināšanas ir bieži pieprasītas arī starp citu jomu speciālistiem. Viņš ir bijis gan padomnieks Francijas prezidentam un konsultējis vadības ešalonus starptautiskiem finanšu, jurisprudences, medicīnas, IT un ražošanas uzņēmumiem, gan arī ir iecienīts viesis starptautiskos politiskajos forumos un kultūras nozares konferencēs.

Teodors Zeldins ir iecelts par Britu Impērijas ordeņa komandieri. Par 5 sējumu apjoma darbu History of French Passions (Franču kaislību vēsture: Ambīcijas un mīlestība, Intelekts un Lepnums, Gaume un korupcija, Bailes un liekulība, Politika un dusmas) viņš ir saņēmis Apvienotās Karalistes nozīmīgāko apbalvojumu par ieguldījumu vēsturē – Vulfsona balvu (1974). Viņš ir piedalījies arī BBC radio populārās programmas Brains Trust veidošanā.

Pasākumu rīko RIBOCA sadarbībā ar fondu Oxford Muse un Dailes teātra atbalstu.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA), kas dibināta 2016. gadā, ir viens no apjomīgākajiem laikmetīgās mākslas notikumiem Latvijā un Baltijas valstīs. Tā notiek reizi divos gados, un tās radošā vadība ik reizi tiek uzticēta citam starptautiska mēroga mākslas kuratoram.

RIBOCA ir sabiedriska iniciatīva, kuru aizsākusi biennāles fonda dibinātāja Agnija Mirgorodska, lai pievērstu starptautisku uzmanību kultūras norisēm Baltijas reģionā, kā arī lai veicinātu domu apmaiņu un sadarbības iespējas, kas piešķirtu Rīgai īpašu vietu mākslas pasaules kartē.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja