Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā būs apskatāma Braiena Īno multimediālā instalācija

30. oktobra vakarā izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa, Kungu ielā 3, tiks atklāta leģendārā britu multimākslinieka Braiena Īno skaņas un gaismas instalācija 77 miljoni gleznu. Izstāde ir arī viens no gaismas festivāla Staro Rīga 2019 īpašajiem notikumiem un būs aplūkojama līdz novembra beigām, ziņoja gaismas festivāla Staro Rīga 2019 pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Braienu Īno visupirms uzskata par elektroniskās ambientās mūzikas aizsācēju, taču viņš ļoti veiksmīgi darbojies arī populārās mūzikas laukā gan kā mūziķis (šogad uzņemts Rokenrola Slavas zālē kā kādreizējais grupas Roxy Music taustiņinstrumentālists), gan kā producents (U2, Coldplay, James u.c.), kā arī ir eksperimentēt mīlošs vizuālais mākslinieks. Tieši pēdējo 71 gadu vecā angļu novatora radošās darbības šķautni ikviens varēs iepazīt arī Rīgā.

Jau gadu desmitiem ilgi Braiens Īno aizrāvies ar tehnoloģiju iespēju izpēti mākslas jomās. Mūsdienās tas novedis pie aizraujošu ģeneratīvo aplikāciju un instalāciju izstrādes. Arī 77 miljoni gleznu ir digitālās mākslas darbs, kas turpina attīstīties pats pēc mākslinieka izdomāta algoritma, ik pa laikam pārsteidzot arī pašu tā radītāju. Skaņas un gaismas saspēle jau bez mākslinieka tālākas iejaukšanās ir Braiena Īno realizēts dzīves lielais sapnis, ar ko viņš labprāt dalās ar ikvienu interesentu, vai tas būtu Venēcijas biennālē, Pekinas Ritanas parkā, Sidnejas opernamā vai Rīgas mākslas telpā.

Par savas multimākslinieka radošās dzīves moto Braiens Īno izvēlējies reiz cita leģendāra eksperimentētāja Džona Keidža teikto, ka "mākslas funkcija ir imitēt dabu tās darbības manierē". Īno jaunākie darbi balstīti tieši šādā pašpietiekamībā. Lielu rezonansi gan mūzikas, gan mobilo aplikāciju izstrādes pasaulē pirms diviem gadiem izsauca Braiena Īno un datormākslinieka Pītera Čilversa kopīgi radītais ģeneratīvais mūzikas albums Brian Eno : Reflection, kas uzskatāms par pirmo šāda veida oficiāli izdoto mūzikas albumu pasaulē. Turklāt tas gan muzikāli, gan vizuāli reaģē arī uz diennakts laikiem un pat gada sezonām.

Īno kopā ar Čilversu radījuši arī reizē interaktīvu un ģeneratīvu mūzikas aplikāciju Bloom, ko pats multimākslinieks nodēvējis par mūzikas kastīti 21. gadsimtam, tās ideju turpinātāju Trope, kā arī tieši iPad videi paredzētu aplikāciju Scape, kas domāta īsteniem ambientās mūzikas gardēžiem. Ideja ir it kā vienkārša - programmā tiek savadīts mākslinieka daudzu gadu laikā izstrādāts mūzikas skaņu, to rašanās procesu, kompozīcijas noteikumu un tam pielāgotu vizualizāciju kopums, un tālāk robots turpina ar to darboties pats, radot pārsteidzoši mākslinieciski baudāmu rezultātu.

Visas iepriekš minētās aplikācijas pieejamas ikvienam jaunās paaudzes mobilo telefonu, planšešu vai klēpjdatoru lietotājam, turklāt pērn Īno ar Čilversu prezentēja arī Bloom desmitgadei veltītu aplikāciju Bloom: 10 Worlds, kas saņēmusi nedalītu mākslas un jauno tehnoloģiju kritiķu sajūsmu.

Tomēr visiespaidīgākais veids, kā izbaudīt Braiena Īno radīto multimediālo kosmosu, ir instalācija, kurā nodrošināta precīza, mākslinieka telpiski līdz niansēm iecerēta skaņas, gaismas un vizualizāciju saspēle. Ne velti pirmoreiz 2006. gadā kopā ar programmētāju Džeiku Douviju radītā 77 Million Paintings jeb 77 miljoni gleznu gadu laikā izpelnījusies jūsmīgas mākslas kritiķu atsauksmes, jo piedāvā ielūkoties vēl gluži svaigā radošo izpausmju teritorijā.

Instalācijas algoritmu Īno turpina papildināt ar arvien jaunām muzikālajām un vizuālajām idejām, tādējādi, lai arī pirmoreiz eksponēta vēl pirms mobilo aplikāciju izstrādes, 77 miljoni gleznu turpina piedāvāt arvien jaunus skaņas, gaismas un vizualizāciju saspēles elementus, dēvētus arī par "vizuālo mūziku". Turklāt instalācijā izmantotos vizuālos pamatelementus Braiens Īno savulaik zīmējis ar roku uz stikla plāksnēm, lai radītu organiskāku mākslas darba sajūtu. 

Mūzikas un gaismas saspēlei veltītas instalācijas Vinčesteras Mākslas skolas absolvents Īno radījis jau septiņdesmito gadu beigās, tādēļ nedz viņa plašā cienītāju armija, nedz mākslas kritiķi neapšauba pieredzē balstīto darbu māksliniecisko kvalitāti, taču pats mākslinieks aicina savus darbus izbaudīt ar atvērtu prātu, vienkārši ļaujoties dažādo mediju ambientajai saplūšanai un unikālu sajūtu rašanās procesam. Starp citu, arī dziednieciskam, jo gan 77 miljoni gleznu, gan vēl vienas Īno multimediālās instalācijas - Light Boxes jeb Gaismas kastes - replikas tiek izmantotas arī terapeitiskiem nolūkiem vairākās Lielbritānijas slimnīcās.

Izstāde Rīgas mākslas telpā būs apskatāma no 30. oktobra atklāšanas vakara līdz 30. novembrim no plkst 11 līdz 18, brīvdiena - pirmdiena. Ieejas maksa - 5 eiro.

Gaismas festivāla Staro Rīga laikā piedāvātā izstāde būs aplūkojama līdz plkst. 23. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja