Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas biennāle ierindota aizvadītā gada pasaules nozīmīgāko mākslas notikumu topos

Pasaules vadošie mākslas mediji apkopojuši 2018. gada nozīmīgākos un pārsteidzošākos mākslas notikumus - šajās ietekmīgajās izlasēs vairākkārt izcelta arī pirmā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA1).

Vēsturiski un tradicionāli jau ierasto un zināmo mākslas tirgu, biennāļu un festivālu izlasēs RIBOCA1 vārds 2018. gadā ir izskanējis gana bieži, tomēr īpašs notikums ir to redzēt izceltu visu pasaules mākslas notikumu gada izvērtējumā. RIBOCA ir jaunpienācējs mākslas notikumu piesātinātajā kalendārā, un pirmajā norises gadā gūt šādu atzinību un uzmanību, nenoliedzami, ir pagodinoši.

Tā ASV bāzētais mākslas medijs Hyperallergic starp 20 aizvadītā gada nozīmīgākajiem mākslas notikumiem ir iekļāvis Rīgas biennāli līdztekus izstādēm, ko rīkojušas tādas ietekmīgas institūcijas kā: Amsterdamas Stedelijk, Londonas Tate Modern, Parīzes Palais de Tokyo un Žorža Pompidū mākslas centrs, Vīnes mākslas muzejs ar Brēgelim un viņa 450 gadu jubilejai veltīto darbu retrospekciju, kā arī Sanpaulu mākslas muzejs ar izstādi par Āfrikas tautu attīstību pēdējo sešu gadsimtu laikā.

Zināmākais un viens no vadošajiem mākslas portāliem, Artnet, kurš katru gadu sastāda dažādus topus un vērtē mākslas notikumos no dažādiem aspektiem, Rīgas biennāli ir pieminējis divos topos. Uzrunātie kritiķi uzsver, ka biennāles veiksmes faktoru veidoja trīs savstarpēji saistīti apstākļi: pirmkārt, kuratores Katerinas Gregos darbs un izvēlēto mākslinieku kopums, nebaidoties no mazāk zināmiem vārdiem, otrkārt, izstādes koncepts un tās rūpīgi izstrādātā navigācija un skaidrojums, kā arī, treškārt,  veiksmīgā lokāciju izvēle, kas ne tikai atsaucās uz izstādes tēmu, bet arī ļoti organiski atklāja sasaisti ar Rīgas pilsētu un tās raksturu. Biennāles apskatu recenzenti noslēdz ar secinājumu: "Mūs tik ļoti aizrāva biennāles izstāde, ka savai kolekcijai iegādājāmies trīs izstādes darbus."

Par Rīgas biennāli tika publicētas arī recenzijas un publikācijas tādos vadošos pasaules medijos kā - Financial Times, BBC, Art-Review, Le Figaro, Culturetrip, Vogue un Harper's Bazaar un daudzos citos. Pirmo vērienīgāko mākslas notikumu Baltijas reģionā ir atzinīgi novērtējusi ne tikai starptautiskā prese un mākslas profesionāļi, bet arī vietējā sabiedrība, kas kopumā ir pulcējusi vairāk nekā 55 000 apmeklētājus. Vienlaikus šī ir bijusi līdz šim visapmeklētākā laikmetīgās mākslas izstāde Latvijā.

Rīgas biennāles apmeklētājiem 2018. gadā bija iespēja iepazīt 104 māksliniekus, 10 mākslinieku kolektīvus un 141 mākslas darbu, tostarp arī 10 liela mēroga mākslas instalācijas pilsētvidē. Lai arī lielākā daļa mākslinieku (vismaz viena trešdaļa no Baltijas valstīm un gandrīz 70% no Baltijas jūras reģiona), kas uzaicināti piedalīties biennālē, ir dzimuši, dzīvo vai strādā Baltijas valstīs, tajā bija sastopami arī tādi pasaules vadošie mākslinieki kā: Trevors Paglens (ASV), Maikls Lendijs (Michael Landy, Apvienotā Karaliste), Sisela Tolosa (Sissel Tolaas, Norvēģija) un Ēriks Kesels (Erik Kessels, Nīderlande). Latviju pirmājā Rīgas biennālē pārstāvēja Andrejs Strokins, Andris Eglītis, Ēriks Apaļais, Kristaps Epners, Ieva Epnere, Ieva Balode, Katrīna Neiburga, tekstgrupa Orbīta, Paulis Liepa, Vladimirs Svetlovs un Diāna Tamane.

Biennāles izstādi bija iespējams aplūkot 8 vietās, no kurām 7 atradās Rīgā - Latvijas Universitātes bijusī Bioloģijas fakultātes ēka, topošais mākslas centrs Zuzeum, Andrejsala, Kristapa Morberga dzīvoklis, bijušās tekstilrūpnīcas Boļševička teritorija, Kaņepes Kultūras centrs, Sporta2 kvartāls, bet astotā Jūrmalā - Mākslas stacija Dubulti.

Sadarbojoties ar vietējām kultūras institūcijām un mākslas, kā arī citu jomu profesionāļiem, biennāles publiskā pasākumu programma turpināsies arī 2019. gadā. Šobrīd notiek jau gatavošanās darbi otrajai Rīgas Starptautiskajai laikmetīgās mākslas biennālei (RIBOCA2), kas notiks 2020. gadā.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja