Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas Fotogrāfijas biennālē norisināsies Irēnas Bužinskas lekcija par fotopastkartēm

30. jūnijā plkst. 18.00 Rīgas Fotogrāfijas biennālē 2022 izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa gaidāma mākslas zinātnieces Irēnas Bužinskas lekcija Fotopastkarte kā radošo eksperimentu lauks 20. gadsimtā: inscenējums, montāža, kolorēšana.

Pasākums, kas piedāvās ieskatu fotopastkartes attīstības vēsturē, īpaši pievēršot uzmanību radošiem, arī kurioziem eksperimentu piemēriem, ir daļa no biennāles izstādes ЛАВ = LOVE pavadošajiem izglītības pasākumiem. Izstāde Rīgas mākslas telpas Intro zālē apskatāma līdz Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 noslēgumam 10. jūlijā. 

Pateicoties dažādiem tehnoloģiskajiem jaunievedumiem, fotografēšanas process un fotopastkaršu izgatavošana 19. un 20. gs. mijā īsā laikā iemantoja milzīgu popularitāti gan profesionālu fotogrāfu, izdevēju un darbnīcu, gan visu sabiedrības slāņu amatieru vidū. Strauji augošā konkurence saistīja kā patērētāju uzmanību, tā vienlaikus atraisīja arī izgatavotāju fantāziju. Šajā laikā fotopastkarte kļuva par intensīvu, pārsteidzošu un drosmīgu radošo eksperimentu lauku inscenējumu un plaša spektra manipulāciju ar negatīvu un/vai pozitīvu – retušu, montāžu, kolorēšanu jomās. "Krāsa kā izteiksmes līdzeklis ieguva tikpat daudzveidīgu lietojumu. Plaši izmantoja negatīva – stikla plates vai filmas kadra tonējumu; pozitīva – pastkartes kolorēšanu ar akvareļa, anilīna, temperas krāsām, kā arī tās papildinājumu ar aplikāciju, zeltījumu un dažādu materiālu detaļām, kā, piemēram, putnu spalvām, cilvēku matiem, gliteriem, audumiem, izšuvumiem u. c.," mākslinieciskās izpausmes, sākot no 19.–20. gs. mijas līdz 20. gs. 60. gadiem, iezīmē Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 lektore, mākslas zinātniece Irēna Bužinska.

Lekcija padziļina Rīgas Fotogrāfijas biennālē 2022 izstādē ЛАВ = LOVE skatīto tēmu loku. Tajā redzamais lielā mērā attiecināms uz filokartiju – atklātņu kolekcionēšanu –, tomēr terminoloģija vēl nav devusi vārdu tai atmiņu kolekcionēšanai, kas šobrīd ir visizplatītākā un masveidīgākā, proti, personiskās dzīves brīžu fotofiksēšanai. Izstādē piedāvāts ieskats trīs kolekcionāru – Irēnas Bužinskas, Andreja Strokina un Bolderājas grupas - fotogrāfiju, pastkaršu un diapozitīvu kolekcijās. Tās ietver neskaitāmus reiz, kaut kur un ar kādu patiešām notikušas dzīves mirkļus, atmiņā saglabājamas norises un pozitīvas emocijas. "No šodienas skatpunkta, attēlos fiksētais uztverams kā daudzslāņains, interpretācijām atvērts materiāls jaunām kultūras atmiņas konstrukcijām," komentē izstādes kuratore, Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere. 

Lekcija Fotopastkarte kā radošo eksperimentu lauks 20. gadsimtā: inscenējums, montāža, kolorēšana norisināsies klātienē, latviešu valodā. Ieejas maksa izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa – ar 50% atlaidi.

Rīgas Fotogrāfijas biennālē 2022 Rīgas izstāžu zālēs un pilsētvidē norisinās no 2022. gada 22. aprīļa līdz 10. jūlijam. Kopumā astoņās starptautiskās izstādēs un plašā izglītības pasākumu programmā notikuma mākslinieki un kuratori skatītājiem piedāvā aplūkot izolācijas stāvokli un tā dažādās izpausmes un ietekmi, un no jauna mācīties lasīt informāciju, ko mums sniedz attēls. Vēl līdz šī gada 3. jūlijam ISSP Galerijā skatāma lietuviešu mākslinieka Pauļa Petraiša (Paulius Petraitis) izstāde Virsmas, bet Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 un Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāde Foto albums – subjektīvs naratīvs (kuratore Baiba Tetere) būs pieejama līdz pat šī gada 11. septembrim.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Tās tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Biennāle skatītājiem piedāvā aktuālākos starptautiskās mākslas piemērus izstāžu ekspozīcijās, kā arī iepazīstina ar nozīmīgu mākslas teorētiķu idejām simpoziju, diskusiju, publikāciju, izstāžu un performanču formātos.

Vairāk informācijas: www.rpbiennial.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja