Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

RIXC galerijā būs skatāma norvēģu mākslinieces izstāde Labi norij lieliski

Piektdien, 16. februārī, plkst. 18.00 RIXC galerijā, Lenču ielā 2 norisināsies norvēģu mākslinieces Solveigas Setemsdālas (Solveig Settemsdal) izstādes Labi norij lieliski atklāšana, informēja galerijas pārstāvji.

Labi norij lieliski ir video mākslas darbs, kas pēta savienojumus un pārrāvumus starp fizisko un digitālo realitāti. Video kadri no Kalifornijas tuksneša atklāj cilvēku veidotas struktūras, kas aiztur ūdeni – reālās video lokācijas tiek pretstatītas abstraktām Google 3D algoritmiskām vizualizācijām, ko papildina teksts, kas caurdur membrānas starp abām realitātes versijām un atklāj starp tām notiekošos procesus.

Līdz ar izstādes atklāšanu sākas arī norvēģu mākslinieces divu mēnešu ilgā rezidence Ziemeļu kultūras punkta (Nordic Culture Point) programmas atbalstītajā RIXC rezidenču programmā, kuras laikā Solveiga Setemsdāla veidos jaunu video mākslas darbu Viļņi. RIXC rezidences laikā jaunradīto vidoemākslas darbu māksliniece prezentēs rezidences noslēgumā, trešdien, 27. martā, pl. 18.00 RIXC galerijā. Videomākslas darbs tiks veidots, izmantojot datus un video no Irbenes radioteleskopa, vides skaņas un sarunu ierakstus ar zinātniekiem un vietējo personālu, kas dzīvo un strādā Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā.

Izstāde Labi norij lieliski, kas RIXC galerijā būs apskatāma no 2024. gada 16. februāra līdz 23.martam ir video instalācija, kurā fiziskā pasaule satiekas ar digitālo. Izstādē reāli video kadri tiek pretstatīti Google 3D algoritmiskām vizualizācijām, ko papildina teksts, kas caurdur membrānas starp abām realitātes versijām, atklājot starp tām notiekošos procesus. Video tika uzņemti izpētes brauciena laikā Kalifornijas tuksnešos, kur māksliniece pētīja cilvēku radītas struktūras, kas aiztur ūdeni.

Māksliniece sekoja ūdens ceļiem un Kolorado upei, kuras mākslīgi veidoto irigācijas kanālu pārplūšana 20. gs. Saltona baseinā radīja Saltona jūru. Gan Kolorado upe, gan Saltona jūra mūsdienās ir ļoti piesārņotas, jo tajās ieplūst tuvējo lauksaimniecību notekūdeņi, kas satur mēslojumu, smagos metālus un toksīnus. Ar ūdeni apgādājot lielāko daļu ASV dienvidrietumu, gan Kolorado upe, gan ezers izžūst un vējš nes prom izžuvušās, sausās un toksiskās ezera gultnes smiltis. Māksliniece pretstata šīs ekoloģiskās katastrofas skartās zonas ar netālu esošajām turīgajām oāzēm, ko piepilda mākslīgas, cilvēku veidotas struktūras.

Teksts mākslas darbā veido gan saikni, gan disonansi starp abu veidu video kadriem, “ieejot” un “izejot” no reālās un virtuālās pasaules. Videoklipi nav sinhronizēti, ļaujot veidoties jaunām saiknēm un nozīmēm starp vārdiem un attēliem katrā video cilpā.

Trešdien, 27.martā, pl. 18.00, RIXC galerijā norisināsies Solveigas Setemsdālas RIXC Baltijas-Ziemeļvalstu rezidences laikā izstrādātā darba Viļņi prezentācija, kurā māksliniece demonstrēs videodarbu un vadīs vieslekciju par skaņas formām dažādos atkārtojumos, koncentrējoties tieši uz viļņiem, iepazīstinot klausītājus ar sarežģītām viļņu formām un to atbalsīm dabā: šķidruma dinamiku, vēja straumēm, encefalogrāfiskajām delta frekvencēm un to, kā tās var izmainīt ar dungošanu.

Solveiga Setemsdāla ir norvēģu starpdisciplināra māksliniece, kas strādā ar dažādiem medijiem, tostarp tēlniecību, video, fotogrāfiju, zīmējumiem un audio. Māksliniece pēta materiālu mainību un īslaicīgumu, kā arī to, kā objekti un idejas laika gaitā transformējas, izmantojot analogos un digitālos medijus. Māksliniece ir dzimusi Norvēģijā, mākslas pamatus apguvusi Strykejernet mākslas skolā Oslo un kopš 2007. gada dzīvo Norvēģijā un Apvienotajā Karalistē. Māksliniece 2010. gadā ieguva bakalaura grādu Glāzgovas Mākslas skolā un 2018. gadā maģistra grādu tēlniecībā Sleida mākslas skolā (Slade School of Fine Art).

Setemsdālas darbi izrādīti visā pasaulē, tostarp Schtager&Shch Londonā (UK), Bildmuseet Ūmeo (SE), Bomuldsfabriken Kunsthall Arendālā (NO), CURRENTS festivālā Ņūmeksikā (ASV), Gippsland galerijā (AU), Sonica festivālā Glāzgovā (GB), Ars Electronica festivālā (AT) un Hessisches Landesmuseum Darmstadt (DE). Māksliniece 2016. gadā saņēma Džervudas mākslas balvu (Jerwood Drawing Prize) par savu video darbu Singularitāte (Singularity), kas ir pirmais video, kurš ieguvis šo apbalvojumu.

Izstāde būs apskatāma līdz 2024. gada 23.martam RIXC galerijā, Lenču ielā 2, no trešdienas līdz sestdienai, no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00. Ieeja bez maksas. Tiek nodrošināti bezmaksas gida pakalpojumus latviešu un angļu valodā individuāli un grupām.

Plašāka informācija - http://rixc.org/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja