Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Svarīgākais ir izstāstīt stāstu. Madridē notiek pasaulē slavenākā arhitektūras fotogrāfa Ivana Bāna izstāde

Madrides muzejā ICO atklāta holandiešu fotogrāfa Ivana Bāna retrospekcija Arhitektūras mirkļi/Moments in Architecture. Ivana Bāna darbs tiek uzskatīts par etalonu arhitektūras fotogrāfijā – pasaulē ievērojamāko arhitektu objektus un pilsētu ainavas mēs bieži vien redzam tieši viņa acīm

Ivana Bāna ekspozīciju ir sagatavojis dizaina muzejs Vitra (Vācija), un Madride ir izstādes starptautiskās turnejas pirmā pieturvieta. Retrospekcijā ir iekļauti Ivana Bāna darbi, kas tapuši kopš XXI gadsimta sākuma.

Ivana Bāna radītie attēli atšķiras no vispārpieņemtajiem arhitektūras fotogrāfijas standartiem. Konteksts, kas ieskauj ēku un cilvēkus, kuri tajā dzīvo vai strādā, fotogrāfam ir tikpat svarīgs kā pati būve. Ivans Bāns ir apceļojis pasauli, dokumentējot gan plaukstošas lielpilsētas, gan krīzē nonākušas teritorijas, iemūžinot nekustamā īpašuma tirgus uzplaukumu un lejupslīdi, iedzīvotāju blīvumu un pilsētu attīstību. Viņa spēja stāstīt personiskus stāstus piešķir arhitektūrai cilvēcisko dimensiju un pievērš uzmanību tam, kā būves mijiedarbojas ar apkārtējo vidi un ietekmē cilvēku dzīvi, un otrādi. Fotogrāfa darba nozīmīgums slēpjas viņa spējā parādīt arhitektūru ne tikai kā statisku mākslu, bet arī kā dinamisku elementu plašākā faktoru un apstākļu kopumā.

"Svarīgākais ir izstāstīt stāstu, un tas ir kaut kas ļoti intuitīvs un mainīgs," saka fotogrāfs Ivans Bāns. Foto – Hosē Luiss de la Parra

Ivana Bāna fotogrāfijas dokumentē iespaidīgus objektus, vienlaikus aicinot aizdomāties par apbūvēto platību sociālo un kultūras ietekmi. Viņa pieeja ir mainījusi attieksmi pret arhitektūras fotogrāfiju un tās nozīmi, Ivans Bāns ir kļuvis par svarīgu personību laikmetīgās arhitektūras popularizēšanā un izpratnē. Viņš zina, kā panākt, lai ēka attēlā izskatītos labi, un tajā pašā laikā viņa skatiens ļauj arhitektūrai atdzīvoties. Izstādē Madridē ir aplūkojami oficiāli arhitektūras objektu "parādes portreti" (fotogrāfs ir cieši sadarbojies ar Remu Kolhāsu, Zahu Hadidu, Tojo Ito, Sou Fudzimoto, Tatjanu Bilbao, Fransisu Kerē, Herzog & de Meuron, Diller Scofidio + Renfro, SANAA u. c.), Manhetenas attēli pēc 2012. gada viesuļvētras Sendija, videomateriāli un maz zināmi dažādu neformālo un tradicionālo būvju un konstrukciju attēli, to vidū ir Ķīnas apļveida ciemati, monolītas klinšu baznīcas Etiopijā, pašbūvēti daudzdzīvokļu nami Kairā un Dāvida tornis Karakasā.

"Svarīgākais ir izstāstīt stāstu, un tas ir kaut kas ļoti intuitīvs un mainīgs. Es nemeklēju nevainojamus lieliskas arhitektūras attēlus, kas paliks uz visiem laikiem, bet vairāk meklēju to konkrēto brīdi, vietu un cilvēkus tajā, visu, kas ir neparedzēts un neplānots tajā vietā un tās apkārtnē, mani interesē, kā cilvēki tur dzīvo un kādi stāsti no tā visa izriet," savu pieeju skaidro Ivans Bāns. Viņa retrospekcija Madridē būs atvērta līdz 8. septembrim.

Muzejs ICO tika atklāts 1996. gadā, tā izstāžu programma ir veltīta arhitektūrai, pilsētplānošanai un fotogrāfijai. Ivana Bāna izstāde ir iekļauta ikgadējā fotomākslas festivāla PHotoEspaña programmā – šis ir viens no lielākajiem fotogrāfijas forumiem pasaulē. Šogad tas notiek jau 27. reizi. No 10. maija līdz 29. septembrim Spānijas pilsētās notiks 84 izstādes, kurās piedalīsies 293 fotogrāfi un mākslinieki no visas pasaules.

Informācija: phe.es, fundacionico.es

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Koncertzāle Latvija svinēs piecu gadu dzimšanas dienu

Koncertzāle Latvija 27. jūlijā atzīmēs savas darbības piecu gadu jubileju, piedāvājot ne vien īpaši veidotu koncertu ar daudzu izcilu mūziķu piedalīšanos, bet arī muzikālu vakaru koncertzāles brī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja