Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Visā Latvijā skatāmas Ginta Gabrāna virtuālās skulptūras

Mākslas objekti, kas dodas cauri sienām dzīvoklī, savrupnamā, mežā vai pļavā, pilsētās un novados - no piektdienas, 17. aprīlī, visā Latvijā ir redzams jauns mākslinieka Ginta Gabrāna papildinātās realitātes SAN aplikācijas projekts Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV, informēja mākslinieka pārstāvji.

Ginta Gabrāna papildinātās realitātes projekts ir fantastiskas virtuālas skulptūras, kas dodas cauri sienām - kustīgas, vijīgas, krāsainas, mirdzošas un lielas. Objekti ir izvietoti fiksētās GPS koordinātās un noklāj Latvijas teritoriju. Citiem vārdiem - gaiss ir pilns ar nenosakāmas formas objektiem.

"Objekti būs redzami jebkuram lietotājam, kas būs lejupielādējis SAN aplikāciju un atradīsies definētā zonā. Katras zonas diametrs ir 50 km un kopā tās veido Latvijas teritorijas pārklājumu. Objekti ir kilometriem lieli un katrs tos redzēs citādi - no sava skatpunkta un savā vidē," paskaidro mākslinieks.

Viņš aicina sūtīt attēlus un norāda, ka cilvēkiem ir jābūt gataviem sastapties ar objektu sastrēgumiem vietās, kur jaunais projekts pārklāsies ar citiem SAN objektiem - Rīgā, Carnikavā, Rojā un Madonas rajonā. "Tās būs neparedzamas, nepārbaudītas kombinācijas, kur objekti savienosies vai sakritīs čupā un, iespējams, veidos savstarpējus traucējumus, bet tā var rasties interesantākās lietas," saka Gabrāns. Viņš arī aicina sūtīt GPS koordinātas, ja kādam izdodas nonākt vietā, kas palikusi ārpus teritorijas. Tur pārklājums tiks precizēts.

Papildinātās realitātes darbus Gints Gabrāns veido kopš 2015. gada, kā mākslas materiālu izmantojot virtuālus 3D modeļus un GPS adreses. Bieži virtuālo skulptūru pirmformas ņemtas "Ne no kurienes" – no Ginta Gabrāna plastmasas skulptūru projekta, kurā formas radās, izkausētam materiālam līstot aukstā ūdenī. Svarīgs darba posms ir atlase, kas nosaka, kuras formas attēlus mākslinieks izmanto "nākamās paaudzes" veidošanai. Tādējādi Ginta Gabrāna koncepcijā sapludināts nejaušības un vērtības kritērijs, kura algoritmu nosaka mākslinieka spriedums. Līdzīgu atlasi turpina skatītājs, fiksējot attēlos, viņaprāt, labākās, interesantākās formas un savienojot tās ar paša izvēlētu vietu dabā. 

Papildinātās realitātes jaunās teritorijas uzskatāmi demonstrē jaunu globālu mākslas telpu. Šī realitāte ir brīva no tradīcijām un hierarhijas. Adreses Parīzē, Šanhajā, Zirgu ielā Rīgā, Alūksnē, Ņujorkā, Carnikavā, Maskavā, Dubaijā un Rojā ir līdzvērtīgas un visur tiek eksponēti oriģināli. Papildinātās realitātes eksperimentālo dārzu ideja nāk ar savu ekoloģisko piedāvājumu laikmetīgās mākslas infrastruktūrai, pieejamībai un bezatlikuma tehnoloģijai, jo nerodas dārgi atkritumi un visi procesi ir atgriezeniski.

Gints Gabrāns apgalvo, ka māksla ir mutācija, kas veido izmaiņas kultūrā, tādējādi papildinot garo un daudzveidīgo mākslas patiesības manifestu virkni. "Trīsdesmit deviņi eksperimentālie dārzi" apliecina, ka māksla līdzīgi kā zinātnes atklājumi var mainīt ikdienas paradumus. Virtuālā realitāte un digitālā multiplicējamība Ginta Gabrāna jaunajā darbā ir īstie un vienīgie mākslas notikšanas apstākļi, kurus jebkurš skatītājs ar SAN saņem pilnā mērā. Nav centra, nav perifērijas, ir vide un apstākļi, ko var globāli paplašināt.

Gints Gabrāns (1970) attīsta papildinātās realitātes mobilo aplikāciju SAN kopš 2015. gada, veidojis personālizstādi Transrealitāte Rīgā, Zirgu ielā (SAN, 2018). Ir pārstāvējis Latviju 52. Venēcijas Mākslas biennālē (2007) ar izstādi Paraspoguļi, ticis uzaicināts veidot darbus 4. Maskavas laikmetīgās mākslas biennālei Pasaules pārrakstīšana (2011) un piedalījies 26. Sanpaulu biennālē Brazīlijā ar projektu Starix (2004), ir vairākkārt nominēts Purvīša balvai un saņēmis Spēlmaņu nakts apbalvojumus. Pirms diviem gadiem pie Jaunās Teikas tika atklāta mākslinieka veidotā virtuālā skulptūra Vārti (2018). Ar instalāciju SAN Foood office Towers Moscow Gints Gabrāns piedalījās laikmetīgās mākslas muzeja Garāža izstādē Nākotnes pasaule: Ekoloģija kā jaunā politika 2030-2100 Maskavā (The coming world: Ecology as the new politics 2030– 2100). 

Palīgs lietotājiem

Aplikācija SAN lejupielādējama par brīvu mājaslapā san.lv (App Store, Google Play). Lietotājs atver aplikāciju un ielādē objektu Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV no saraksta. Kad objekts ir ielādēts, aplikācija var darboties bez interneta (tikai ar GPS). Vienreiz ielādējot objektu Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV, tas darbosies visā Latvijas teritorijā. Mākslinieka kontakti: [email protected]. AR animācija: Aldis Kopštāls, programētāji: Overly

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja