Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Depeche Mode. Bezgalība sauc līdzi

Sestdien, 27. jūlijā, Viļņā notiks _Depeche Mode _brīvdabas koncerts ar varenu sintpopa diskotēku finālā

Grupas Depeche Mode pavasarī iznākušā diska Delta Machine spridzīgākās recenzijas autors ir disko ansambļa Scissors Sisters solists Džeiks Šīrss, kurš savā tviterī bija lakonisks: "Depeche Mode jaunais albums raisa manī vēlmi ļauties brutālam, kaislīgam seksam panorāmas baseinā." Šādi baseini parasti tiek ierīkoti luksusa viesnīcu augstākajā stāvā – ūdens aiziet bezgalībā un saplūst ar horizonta līniju. Tas pats notiek ar Depeche Mode dziesmām, kas skan jaunajā turnejā, jo īpaši, ja koncerts norit brīvdabā, kā tas būs Viņģa parkā Viļņā sestdien, 27. jūlijā.

Nosaukumā Delta Machine ir iešifrēti divi mūzikas kodi: pirmais ir Misisipi delta, kas ir blūza dzimtene; otrais – mašinērija un sintezatoru arsenāls. Piesakot albumu Delta Machine, grupas galvenais dziesmu autors ģitārists Mārtins Gors paziņoja, ka jaunais materiāls būs DM klasisko albumu Violator un Songs of Faith and Devotion hibrīds. Šī radniecība ir uzsvērta arī jaunajā koncertprogrammā, taču dziesmu sarakstu mūziķi mēdz nedaudz mainīt pirms katra šova. Turneja The Delta Machine Tour ir sākusies maijā Nicā un turpināsies ilgāk nekā gadu, tāpēc mākslinieki, lai nenogurtu no repertuāra atkārtošanās, katru vakaru iepriecina sevi un klausītājus ar vieglām izmaiņām programmā. Es apmeklēju vienu no diviem DM koncertiem, kas notika maija nogalē Londonas arēnā O2: līdzās astoņām jaunā albuma dziesmām skanēja četras diska Violator kompozīcijas un divi Songs of Faith and Devotion opusi. Plus nelielās devās albumu Speak & Spell, Music for the Masses, Ultra, Exciter un Playing the Angel skaņdarbi.

Dziesmu skanējums šovā ir pietuvināts jaunā albuma estētikai – tas ir izteiksmīgs minimālisms, brīžiem absolūti sauss un strups, brīžiem to satricina zibens izlāde. Šī kolektīva priekšnesumiem vienmēr ir reliģiska rituāla oreols. DM koncertenerģijas avots un tehnodievkalpojuma virspriesteris ir Deivs Gahans. Koncerta askētiskajā skaņu ainavā īpaši nozīmīga loma ir viņa balsij, kura skan spēcīgi un monumentāli. Kā jau rūdītam popkultūras garīdzniekam, Deivam Gahanam piemīt patoss un neatlaidība, kas kontrastē ar Mārtina Gora raksturu – grupas muzikālais ideologs Mārtins Gors, būdams ekscentrisks introverts (koncertā viņš ģērbies ādas svārkos), nav stadionu stihijas valdnieks tādā pakāpē kā Deivs Gahans.

Koncerta vizuālā noformējuma autors ir sens DM draugs un domubiedrs holandiešu fotogrāfs un režisors Antons Korbeins. Uz skatuves viņš ir radījis gigantisku zigzagu no trijstūra formas videoekrāniem. Šova sākumā tie uzvedas mierīgi un translē efektīgas abstrakcijas, pēc tam ekrāni sāk dzīvot savu dzīvi, kustas un pagriežas vajadzīgajos rakursos. Dziesmas Precious laikā ekrānu okupē dažādu šķirņu un izmēru suņi. Hitu Enjoy the Silence ilustrē grezna videoglezna – zem stikla saplacinātas sieviešu figūras, katra no tām trijstūra formā. Maģisks sarkans trijstūris, kas pats apceļo Berlīni, kļūst par albuma Violator dziesmas Halo simbolu. Tuvojoties finālam, šovs atbrīvojas no drūma simbolisma: trīs pēdējās dziesmas – Just Can’t Get Enough, I Feel You un Never Let Me Down Again – pārvērš koncertu par grandiozu sintpopa diskotēku, kurā dzied visi apmeklētāji, un Deivam Gahanam neatliek nekas cits kā tikai kairi dejot.

Depeche Mode

Viņģa parkā Viļņā 27.VII plkst. 20

Biļetes TicketPro tīklā Ls 35,60–209 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja