Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

Positivus festivāls. Uz aktualitātes viļņa

Ar vairāk nekā 25 tūkstošiem viesu Salacgrīvā aizvadīts jau astotais Postivus festivāls. Nu jau otro gadu, noritot trīs dienu garumā, tas aizvien spilgtāk apliecina organizatoru pārdomāto un gudro plānošanu, piedāvājot apmeklētājiem gan jau par klasiku kļuvušas mūzikas cienītāju iemīļotas vērtības, gan grupas, kuru jaunākās kompozīcijas bieži skan radio. 

Piektdienas vakara programmu uz festivāla lielās skatuves ar atraktīvu uzstāšanos atklāja islandiešu indie grupa FM Belfast, kuri savu spēju radīt vasarīgas ballītes sajūtu pat rudenīgā oktobrī pierādīja jau pirms vairākiem gadiem, uzstājoties jaunatklātajā koncertzālē Palladium. Festivāla pirmais vakars apmeklētājiem piedāvāja visnotaļ dažādas mūzikas plejādi – iespēju izbaudīt gan mierīgu un pieklusinātu zviedru dziesminieka Hosē Gonzalesa grupas Junip priekšnesumu, gan roķīgu britu grupas You Me at Six uzstāšanos, kuras laikā, iedzīvinot Anglijas rokfestivālu atmosfēru, apvienības solistam izdevās sanākušo auditoriju, tai skaitā dāmas, pierunāt šķirties no daža laba apģērba gabala.

Tiem, kuri seko līdzi mazākām un lielākām aktualitātēm Amerikas mūzikas scēnā, piektdienas vakara must see sarakstā noteikti bija apvienība Future Islands, kuras solista dinamiskās un savdabīgās deju kustības kopā ar ritmiskajām melodijām iekustināja publiku pie otras lielākās Positivus skatuves, saceļot sajūsmas vētru pie grupas hita Seasons.

Piektdiena salīdzinājumā ar abām nākamajām dienām muzikāli bija salīdzinoši mierīga, ļaujot apmeklētājiem atkal iepazīties ar festivāla vidi – apiet loku, apmeklējot katru no skatuvēm, izvērtēt ēdināšanas zonas piedāvājumu un izbaudīt piejūras sajūtu. Šo noskaņu izteikti iezīmēja arī rāmā apvienības Elbow uzstāšanās, kuru daudzi no apmeklētājiem baudīja ērti iekārtojušies kāpās pie lielās skatuves. 

Ievērojama izmēra pūļus uz mazākām skatuvēm pulcēja arī pašmāju aktuālākās apvienības The Sound Poets un Carnival Youth. To, ka pēdējā pašlaik ir tieši tik iecienīta, lai tās priekšnesumam būtu nepieciešams atkārtojums, pierādīja festivālos neierasts skats sestdienas pusdienlaikā, kad pie Nordea skatuves Carnival Youth puišu uzstāšanos baudīt bija sanākuši vairāki tūkstoši klausītāju, no kuriem daļa, iespējams, iepriekšējā naktī bija neveiksmīgi mēģinājuši piekļūt grupas koncertam nelielajā I love you teltī. 

Rokmūzikas spēku no piektdienas lielās skatuves māksliniekiem sestdien pārmantoja Ziemeļīrijas apvienība And So I Watch You from Afar, kura Positivus festivālā viesojas jau otro reizi, ar savu dinamisko un smalki niansēto skanējumu sagādājot klausītājiem instrumentālās rokmūzikas sniegto baudījumu un enerģijas lādiņu, ar kuru aizsākt festivāla otro dienu.

Sestdienas pēcpusdienā pie Positivus galvenās ieejas parādījās paziņojums, ka visas biļetes uz šo dienu ir izpārdotas. To, ka festivāls, visdrīzāk, ir sasniedzis savu maksimālo apmeklētāju skaitu, ļoti labi varēja izbaudīt jaunās popmūzikas zvaigznes Elijas Goldingas uzstāšanās laikā, kad piekļūt pie lielās skatuves bija praktiski nepiespējami, un liela skaits interesentu bija spiesti pulcēties ārpus klajuma, kurš iezīmē skatuves zonu. Šķiet, ka tieši Goldingai sestdienas vakarā izdevās piesaistīt vislielāko skatītāju skaitu. Tomēr muzikāli spēcīgu konkurenci viņai uz lielās skatuves festivāla otrajā dienā sastādīja divas citas dāmas – jaunā un kautri šarmantā grupas Daughter soliste Elēna Tonra, apdziedot attiecību smalkumus, un karstasinīgā Anna Kalvi ar satriecoši spēcīgu ģitārspēli un sulīgo vokālu, kurā izskanēja arī viņas valdzinošā kompozīcija Desire. Patīkamu muzikālu un vizuālu veldzējumu Elijas Goldingas cienītāju pūļu nogurdinātajiem uz KDi Dabas skatuves sestdienas vakarā sniedza pašmāju grupa 100 baltas dvēseles Alises Jostes mierīgā vokāla pavadījumā.

Lai gan elektroniskās mūzikas veterānu Kraftwerk divus stundu garais 3D sets bija gaidīts vakara noslēgums, to līdz galam novērtēja vien īsteni apvienības cienītāji, pārējiem apmeklētājiem izklīstot un pa pasākuma teritoriju un apspriežot gaidāmos secret acts uz Palladium un I love you skatuvēm. Pēdējā sanākušie, nevarot sagaidīt noslēpumainos māksliniekus un fonā vēl skanot Kraftwerk skaņām, skandēja dažādas latviešu rokmūzikas klasikas dziesmas, sākot ar grupas Jauns Mēness kompozīcijām un beidzot ar Liepājas brāļu Tikai tā, līdz uz skatuves kāpa pašmāju apvienība Tribes of the City. Tikmēr uz Palladium skatuves sanākušos ar dīdžejsetu dancināja Positivus festivāla iecienītākais un biežākais viesis King Charles.

Svētdienas vakara programma piedāvāja lielāko skaitu no pašlaik radio rotācijā aktuālajām apvienībām. Uz lielās skatuves bija iespēja pēc kārtas redzēt veselas trīs aktīvi koncertējošas britu grupas – The 1975, Bastille un The Kooks -, kurām konkurenci sastādīja vēl vieni briti – psihedēliskā roka apvienība Temples uz Nordea skatuves. 

Bastille ar saviem hitiem un citu populāro dziesmu versijām (koncertā izskanēja - Of the Night un 90. gadu meiteņu popgrupas TLC hits No Scrubs) izrādījās jaudīgāks festivāla noslēgums nekā Latvijā ilgi gaidītā grupas The Kooks uzstāšanās, kuras laikā tieši vietā izrādījās grupas solista Lūka Pričarda jautājums: "Vai jūs atceraties 2006. gadu?" Lai gan ne tik enerģiski kā Bastille, kuru solists, uzstāšanās laikā apsardzes pavadīts, pat drosmīgi devās nelielā pastaigā cauri pūlim, arī The Kooks spēja pielikt spēcīgu punktu trīs dienas garajam, saulainajam Positivus mūzikas maratonam, kuru izbojāt neizdevās arī spēcīgajām svētdienas rīta lietusgāzēm. Izskanot grupas lielākajam hitam Naive, kurš radio rotācijā aktīvi griezies tālajā 2006.gadā, izturīgākos festivāla apmeklētājus un tos, kuri nesteidza atgriezties pie saviem auto, lai paspētu izvairīties no ikgadējā sastrēguma maršrutā Salacgrīva – Rīga, priecēja salūts.

Pārskatot festivāla programmu, nākas secināt, ka tā žanriski tomēr bijusi nedaudz vienmuļa, lielākoties turoties stingros vieglā roka rāmjos un šogad iztiekot bez patiešām izteikta galvenā festivāla mākslinieka, tomēr dāsni dāvājusi iespēju redzēt un dzirdēt pašlaik aktuālus un festivāla mērogam piemērotus māksliniekus. Vēl kādu laiku festivāla noskaņas un ierakstus iespējams ķert gan Lattelecom Positivus TV, gan Pieci.lv kanālā Positivus. Festivāla organizatori ziņo - arī 2015. gadā Positivus norisināsies trīs dienu garumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja