Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Positivus izlase. Kamasi Vašingtons. XXI gadsimta džeza vēstnieks

Saksofonists Kamasi Vašingtons sniegs modernā džeza paraugstundu.

Džeza koncerts popmūzikas festivālā? Kāpēc nē, ja jau slavenajā Montrē džeza festivālā šogad uzstājās skandalozais "rokenrolleris" Pīts Dohertijs un panku duets Slaves. Arī Positivus piedāvā daudzveidīgu programmu, tāpēc šonedēļ Salacgrīvas Zvejnieku parkā festivāla apmeklētāji varēs baudīt izcilā saksofonista Kamasi Vašingtona priekšnesumu. 36 gadus vecais Kamasi Vašingtons ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem amerikāņu džezmeņiem.

Kamasi Vašingtons uzauga šovbiznesa Mekā Losandželosā, ar mūzikas bacili viņu aplipināja tēvs Rikijs, kurš arī ir profesionāls saksofonists, – Vašingtons seniors ir spēlējis pavadījumu tādām amerikāņu estrādes zvaigznēm kā Daiena Rosa un grupa The Temptations, tagad viņš ir dēla pavadošās grupas dalībnieks. Kamasi Vašingtons stāsta, ka bērnībā viņš daudz klausījies hiphopu, bet pastiprināta interese par džezu parādījusies 11 gadu vecumā. Pirmos soļus saksofona apguvē viņš spēra 13 gados, un tūlīt pēc vidusskolas absolvēšanas pievienojās repera Snūpdoga pavadošajai grupai, ar kuru apceļoja pasauli.

2015. gadā iznāca Kamasi Vašingtona debijas albums The Epic. Ieraksts attaisnoja savu nosaukumu. Episks ir ne tikai tā ilgums – vairāk nekā 173 minūtes –, bet arī skanējums. "Tas ir džeza ieraksts, kas ir vienlīdz tradicionāls un žanra robežas paplašinošs," tā The Epic raksturoja žurnāls Rolling Stone. Savukārt portāls Pitchfork Kamasi Vašingtonu nodēvēja par "cienīgu XXI gadsimta džeza vēstnieku".

Kamasi Vašingtons plašāku slavu ieguva vēl pirms savas soloplates izdošanas. Viņš deva nozīmīgu pienesumu repa dūža Kendrika Lamāra ar vairākām balvām Grammy novērtētā žanra šedevra To Pimp a Butterfly skanējuma veidošanā. Kamasi Vašingtons kā viesmūziķis ir piedalījies arī basa virtuoza Thundercat un elektroniskās mūzikas meistara Stīvena Elisona jeb Flying Lotus ierakstos. Viņš kopā ar Rīgā pirms dažiem gadiem dzirdēto džeza pianistu Robertu Glāsperu un multiinstrumentālistu Terasu Mārtinu piedalās projektā The Pollyseeds, kura albums dienasgaismu ieraudzīs rīt.

 

Kamasi Vašingtons

uzstāsies sestdien, 15. jūlijā, plkst. 19 uz Lattelecom skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja