Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar plašu koncertprogrammu šonedēļ turpinās Dienvidkurzemes festivāls Rimbenieks

Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes novada pašvaldības kopīgi rīkotais Dienvidkurzemes festivāls Rimbenieks šonedēļ turpināsies ar vēl astoņiem koncertiem. Durbē un Kalētos muzicēs pianiste Agnese Egliņa, bet Liepājas koncertzālē Lielais dzintars gaidāma vijolnieces Madaras Liepiņas un pianista Artūra Liepiņa uzstāšanās.

Šajā nedēļā festivāls katru dienu piedāvās pa koncertam un svētdien pat divus.

Šodien, 15. augustā, pulksten 19 Dēseles dzirnavās klarnetists Guntis Kuzma un Liepājas stīgu kvartets atskaņos vienu no visvairāk apbrīnotajiem Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbiem – Klarnetes kvintetu La mažorā un Georga Pelēča Rundāles kvintetu.

Otrdien, 16. augustā, pulksten 19 Kalētu Mūzikas un mākslas pamatskolā un ceturtdien, 17. augustā, pulksten 19 Durbes luterāņu baznīcā brīnišķīgu franču mūzikas koncertprogrammu atskaņos viena no šo laiku spilgtākajām latviešu pianistēm, divkārtēja Lielās mūzikas balvas laureāte Agnese Egliņa kopā ar Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem – klarnetistu Kārli Catlaku un flautistu Reini Lapu.

"Programmai esam izvēlējušies melodiskus, spilgti tēlainus 20. gadsimta franču komponistu skaņdarbus. Flautista Reiņa Lapas spēli varēs dzirdēt vitālajā un augstu meistarību prasošajā Anrī Ditjē Sonatīnē flautai un klavierēm. Kopā ar klarnetistu Kārli Catlaku saspēlēsimies virtuozajā Aleksandra Rozenblata Fantāzijā par Žorža Bizē operas Karmena tēmām. Koncertā izskanēs arī divi klavieropusi – Kloda Debisī Mēnesgaisma un Pola Dikā Fauna sirdēsti tālumā. Pola Dikā mūzika un personība savulaik iedvesmojusi komponisti Lūciju Garūtu, tamdēļ atskaņosim Garūtas mūziku, reizē godinot izcilo mūziķi 120. gadskārtā," stāta Agnese Egliņa.

Galvenais satura balsts festivālā Rimbenieks ir kamermūzika, un pirmajā no trīs Liepājā notiekošajiem koncertiem (trešdien, 17. augustā, pulksten 19 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars) mūzikas mīļotājiem būs iespēja baudīt vijolnieces Madaras Liepiņas saspēli ar pianistu Artūru Liepiņu. Koncerta nosaukums Sapnis vasaras naktī zem sevis slēpj skaistu, bet Latvijā reti atskaņotu Antonīna Dvoržāka, Johana Sebastiāna Baha, Džuzepes Tartīni, Friderika Šopēna, Roberta Šūmaņa un Ludviga van Bēthovena mūziku.

"Tā ir nopietna, bet reizē tik gaisīga un lidojoša mūzika," stāsta pianists Artūrs Liepiņš, "Vasaras nakts, kas nes veldzi pēc siltas dienas. Ietves virmo no siltuma, un, zem klajas debess atlaižoties, var redzēt zvaigznes. Nakti klāj tumīgs klusums, kas ieaijā domās. Tāda ir šī koncertprogramma. Nonākt pie sevis un domās aizceļot tālu prom no ikdienas, noķert mirkli un turēt to tik ilgi, līdz tas izspurdz no rokām. To es arī novēlu klausītājiem. Noķert šo mirkli, un kaut uz brīdi to paturēt rokā."

Piektdien, 19. augustā, pulksten 19 Pāvilostas novadpētniecības muzeja pagalmā Libau Brass Quintet un sitaminstrumentāliste Marta Kauliņa-Pelnēna priecēs publiku ar mūzikas programmu no baroka līdz džezam.

Sestdien, 20. augustā, pulksten 18 Aizputes Sv.Jāņa baznīcā koncertu diriģenta Jāņa Stafecka vadībā sniegs Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu grupa. Programmā skanēs Pētera Vaska eksistenciālais opuss Viatore, Antonīna Dvoržāka liriski romantiskā un reizē spoži virtuozā Serenāde stīgu orķestrim, kā arī īsts skatuves retums – Johana Batistas Neruda koncerts trompetei un stīgu orķestrim, kur trompetes solo spēlēs Liepājas Simfoniskā orķestra talantīgais mūziķis, jauno izpildītājmākslinieku konkursa “Ineses Galantes talanti” 1. vietas ieguvējs Mārtiņš Zujs.

Svētdien, 21. augustā, pulksten 17 Nīcas baznīcā dzīvespriecīgā koncertprogrammā varēs baudīt Liepājas stīgu kvinteta uzstāšanos. Mūziķi atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta, Franča Šūberta, Edvarda Grīga un Luidži Bokerīni mūziku.

Savukārt mazliet vēlāk – pulksten 20 Jūrmalciema tīklu mājā vienlaikus skanēs mūzika un dzeja. Izmantojot sitaminstrumentus, taustiņus, basģitāru un elektroniku, muzikālā apvienība A9, ko veido Liepājas Simfiniskā orķestra mūziķi Marta Kauliņa-Pelnēna un Mārtiņš Zālīte, atskaņos savu oriģinālmūziku un improvizācijas. Savukārt mūziku papildinās Elīnas Bākules-Veiras un Edvarda Kuka dzeja.

Mūzikas festivāls Rimbenieks pie klausītājiem ierodas jau otro vasaru un ar 14 dažādiem koncertiem šomēnes apceļo Dienvidkurzemi. Koncerti notiek tādās gleznainās novada vietās kā Kazdanga, Grobiņa, Krūte, Gramzda, Kalēti, Durbe, Pāvilosta, Aizpute, Nīca, Jūrmalciems, Dēsele. Trīs no tiem skanēs arī Liepājā.

Pilna festivāla programma, kā arī koncertvietu karte atrodama Liepājas Simfoniskā orķestra mājaslapā www.lso.lv/festivali/rimbenieks. Festivāla koncerti ārpus Liepājas ir apmeklējami bez maksas, savukārt biļetes uz koncertiem Liepājā pieejamas Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja