Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ar siltām sirdīm ir vieglāk dzīvot. Siguldā notiks mentālās veselības un mūzikas festivāls Ogle

"Festivāla ideja dzima no ģimenes traģēdijas – brālis izdarīja pašnāvību," neslēpj Alise Cepurīte. Viņa un vecākais brālis sērojot sapratuši, ka palīdzība šādā situācijā ir nepieciešama un svarīga.

"Izejot cauri grūtībām, daudzi spēj palīdzēt ar padomu, atbalstu arī citiem, un tā noteikti ir laba tendence. Bet cilvēka resursu ir par maz, lai palīdzētu katram individuāli, tāpēc izdomājām rīkoties plašāk, runāt par mentālo veselību skaļāk. Izveidojām biedrību Ogle. Pirmais festivāls norisinājās netālu no mūsu mājām un vairāk bija kā piemiņas pasākums brālim, jo notika tieši viņa dzimšanas dienā un bērnības mājās. Taču izrādās, ka šī kopā sanākšana daudziem bija nepieciešama, lai sāktu runāt par sevi, saviem tuvajiem un problēmām. Atsauksmes mums deva enerģiju, jo festivāla laikā cilvēki brīvi varēja runāt par mentālo veselību, klausīties lekcijas, iepazīties ar citu pieredzi," par ģimenes rīkoto festivālu stāsta A. Cepurīte.

8. un 9. jūlijā Siguldas pils kvartālā norisināsies jau trešā Ogle 2022. Divu dienu laikā apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt diskusijas un padomus no nozares ekspertiem, vairojot izpratni par stresu, izdegšanu, vecāku emocionālo stabilitāti un citām tēmām, tikties ar speciālistiem. "Mums ir svarīgi parādīt, ka nav jāsēž tumšā telpā un ar ārstu jārunā par mentālo veselību. To var darīt arī nepiespiestā gaisotnē, atvērtā platforma sarunām tiek līdzsvarota ar mūziku," uzsver A. Cepurīte.

Festivālu Ogle 2022 atklās psihiatres Lienes Sīles lekcija par psihoemocionālo brīvību, pēc kuras sekos psihiatra Gunāra Trimdas lekcija par stresu, izdegšanu un izturību ikdienā, kā arī diskusija Vecāku psihoemocionālā stabilitāte. Kā to saglabāt? Krīzes centra Skalbes pārstāvji vadīs sarunu Pašnāvība – nogalini stigmu, tāpat paredzēta psihoterapeita Ernesta PūliņaCiņa vadīta diskusija par pieredzes stāstiem, apmeklējot terapijas. Festivāla sarunu un diskusiju bloku noslēgs WHO filma I had a black dog par to, kā atpazīt depresiju, un Comedy Latvia stāvizrāde Par tādām lietām nejoko. Savukārt ar koncertiem abās festivāla dienās apmeklētājus iepriecinās mūziķi – ansis, Arturs Skutelis, duets Čipsis un Dullais, I Mean Love, Muud, Indygo, Oghre, kā arī norvēģi The Dead Monarchs.

Reaģējot uz šībrīža notikumiem pasaulē, Ukrainas kara bēgļi aicināti apmeklēt festivālu Ogle bez maksas, iepriekš sazinoties ar organizatoriem. "Mums ir svarīgi palīdzēt, kā spējam un varam," piebilst A. Cepurīte. Lekciju Piedzīvot karu: no šoka līdz pārvarēšanai vadīs klīniskā psiholoģe Jana Štagere no Ukrainas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja