Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Balss, ģitāras un saksofona valdzinājums

Festivālā World Jazz Rīgā šonedēļ trīs koncertos uzstāsies amerikāņu, itāļu un krievu džeza mūzikas grandi.

Amerikāņu džeza dīva Petija Ostina, leģendārais ģitārists Džons Skofīlds un itāļu soulmūzikas zvaigzne Mario Biondi šonedēļ uzstāsies Rīgā, kur 27. un 28. jūlijā norisināsies jau ceturtais ikgadējais džeza mūzikas festivāls World Jazz Festival 2017. Jāgatavojas ļoti piesātinātai programmai trijos koncertos. Pirmais no tiem tradicionāli ir festivāla atklāšanas svētku bezmaksas koncerts, kas jau trīs gadus šeit pulcējis pilsētas iedzīvotājus un viesus Doma laukumā. Tas notiks 27. jūlijā plkst. 15.

 

Butmans un Ostina

27. jūlija vakarā plkst. 19 koncertā Splendid Palace gaidāmas trīs lielisku mākslinieku uzstāšanās. Pēc daudziem klausītāju lūgumiem festivāla rīkotāji arī šogad aicinājuši uzstāties vēl ļoti jauno, taču ar fenomenālu talantu apveltīto Krievijas džeza pianistu un dziedātāju Oļegu Akuratovu. Iedzimti neredzīgais, muzikāli izsmalcinātais un neparasti kreatīvais mūziķis pērn pārsteidza un sajūsmināja ar latviešu tautas dziesmas Kur tu teci, gailīti mans radošu versiju, pirmo reizi mūžā dziedot latviešu valodā.

Koncerta turpinājumā dzirdēsim amerikāņu džeza dīvu, Grammy balvas laureāti Petiju Ostinu. Talantīgā dziedātāja valdzina ar balss un personības spēku. Tas iemūžināts jau 17 solo albumos, ierakstot dziesmas visdažādākajos mūzikas žanros. Petija Ostina ir viena no populārākajām un atraktīvākajām džeza māksliniecēm. Viņa vairākkārt uzstājusies gan Grammy balvu pasniegšanās, gan Oskara ceremonijās un jau sešdesmitajos gados bija pieprasīta reklāmu dīva, kura iedziedāja mūziku un filmējās globālo kompāniju Avon, Burger King, KFC, McDonald’s un ASV armijas reklāmklipos. 1969. gadā ar dziesmu Family Tree māksliniece pirmo reizi iekļuva R&B Top 50, bet 1976. gadā klajā nāca viņas pirmais soloalbums End of a Rainbow. Duetā ar Maiklu Džeksonu 1979. gadā iedziedātā dziesma It’s the Falling in Love tika iekļauta Maikla Džeksona albumā Off the Wall. Tajā pašā gadā Petija Ostina ierakstīja The Closer I Get to You Tomam Braunijam. 2008. gads atnesa Petijai Ostinai Grammy balvu par labāko solo džeza albumu Avant Gershvin. Rīgā viņa muzicēs kopā ar vienu no World Jazz festivāla organizētājiem, izcilo Krievijas saksofonistu Igoru Butmanu un Maskavas orķestri īpaši Rīgai sagatavotā programmā, kas veltīta leģendārās dziedātājas un komponistes Ellas Ficdžeraldas simtgadei.

 

Skofīlds un Mario Biondi

Kulmināciju festivāls sasniegs noslēgumkoncertā Arēnā Rīga 28. jūlijā plkst. 19, kur uzstāsies amerikāņu džezroka ģitāras leģenda Džons Skofīlds un itāļu soulmūzikas zvaigzne Mario Biondi. Džons Skofīlds tieši šogad ir saņēmis divas no savām trim Grammy balvām – par labāko džeza instrumentālo albumu un labāko džeza solo improvizāciju.

Džons Skofīlds nenāk no muzikālas ģimenes, un arī Konektikutas pilsēta, kurā viņš uzauga, nav vieta, kas īpaši saistītos ar mūziku. Taču, pēc viņa teiktā, viņa paaudzē mūzika interesēja ikvienu: "Ja tu nespēlēji koledžas futbola komandā, tad varēji pievērsties mūzikai. Tā mūzika kļuva par pašu svarīgāko arī manā dzīvē." Liktenīgs bijis pilsētas mūzikas ierakstu veikaliņa apmeklējums, kura pārdevēja, džeza fane, uzzinot, ka Džons spēlē ģitāru, likusi iegādāties Džima Halla un Vesa Montgomerija ierakstus. Ar ārkārtēju talantu apveltīto ģitāristu bez vārda runas uzņēma slavenajā Bērklijas Mūzikas koledžā, taču viņš to pameta, lai kāptu uz lielās skatuves ar džeza grandiem – trompetistu Četu Beikeru un saksofonistu Džeriju Maliganu. Vēlāk viņš iekļāvās bundzinieka Billija Kobama grupā, sadarbojās ar saksofonistu Ediju Harisu un daudziem citiem, iegūstot daudzas balvas. Šogad par improvizāciju dziesmai I’m So Lonesome I Could Cry saņemtā Grammy balva apliecina mākslinieka daudzpusību.

Beidzot ieradīsies arī ilgi gaidītā itāļu soulmūzikas zvaigzne Mario Biondi, kurš tagad bieži uzstājas džeza festivālos. Pie mums viņš viesosies pirmo reizi. Mario Biondi ir apveltīts ar valdzinošu un ļoti juteklisku balss tembru, kas viņa dziesmām piešķir īpašu valdzinājumu. Viņa fanu vidū ir arī Latvijas pasaulē atzītais soprāns Maija Kovaļevska. Rīgā Mario Biondi izpildīs gan paša radītās dziesmas, gan pasaules populārās un džeza mūzikas hitus.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja