Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltijas jauno komponistu bigbenda kompozīciju konkursā uzvar igaunis Karls Madiss Pennars

Trešdien, 30. novembrī, Latvijas Radio bigbenda un dziedātāja Daumanta Kalniņa koncertā Spīķeru koncertzālē tika noskaidrots Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Radio bigbenda kopīgi rīkotā II Baltijas jauno komponistu bigbenda kompozīciju konkursa uzvarētājs

Ar kompozīciju Strawberry Fields pirmo vietu konkursā un galveno naudas prēmiju ieguva Karls Madiss Pennars (Igaunija), otro vietu – Svens Vilsons (Latvija) ar kompozīciju Viss ēters te, trešo vietu – Mārcis Lipska (Latvija) ar skaņdarbu Ko, ko, uzkūko.

Žūrijas loceklis Jievars Jasinskis no Lietuvas, stāstot par konkursa fināla koncertu, atzīmēja, ka visi konkursa laureāti ir vinnētāji, jo jauno komponistu skaņdarbi bija lieliski. Jasinskis izteica nožēlu, ka nevarēja skaņdarbus vērtēt no Spīķeru koncertzāles, jo brīnišķīgo atmosfēru vēlējies izbaudīt klātienē. Savukārt viņa kolēģis no Igaunijas Rauls Sēts konkursa norisi komentēja šādi: "Uzrunāja kompozīciju dažādība un tas, cik dažādi komponisti ir traktējuši uzdevumu. Karla Madisa Pennara daiļradei un attīstībai sekoju, jo abi esam no vienas valsts, bet Svena Vilsona darbība man bija pārsteigums. Viņa skaņdarbā jūtama nepārprotama Frenka Zapas ietekme, skaņdarba aranžējums ir ļoti meistarīgs – dažādu emociju nomaiņa, meistarīgi iestarpinājumi ar teatrālām intermēdijām."

Vienīgais žūrijas pārstāvis no Latvijas Rolands Kronlaks pēc fināla koncerta pauda, ka priecājas par konkursa attīstību, kā arī saredz iespējas nākotnē dažādot konkursa norisi un paplašināt auditoriju.

Koncertā izskanēja arī džeza pianista Hērbija Henkoka un mūsdienu bigbenda komponistu Vinsa Mendosas un Marijas Šneideres mūzika. Koncerta klausītāji varēja baudīt Raimonda Paula instrumentālās džeza svītas jaunajos aranžējumos bigbendam, kā arī iepazīties ar Daumanta Kalniņa pirms pāris gadiem radīto kompozīciju, kuru dziedātājs, vēl būdams Mūzikas akadēmijas students, aranžēja bigbendam.

Konkursā tika aicināti piedalīties jaunie komponisti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kas pastāvīgi dzīvo vai mācās Baltijas valstīs, tostarp mūzikas vidusskolu un koledžu vecāko kursu audzēkņi, mūzikas augstskolu studenti un jaunie profesionāļi.

Konkursa pusfinālam pieredzējuši un starptautisku atzinību ieguvuši žūrijas pārstāvji no trim Baltijas valstīm – Rauls Sēts (Igaunija), Jievars Jasinskis (Lietuva) un Rolands Kronlaks (Latvija) – izvirzīja astoņu jauno komponistu skaņdarbus, kurus atskaņoja JVLMA un Rīgas Doma kora skolas apvienotais bigbends. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja