Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltijas jaunos komponistus aicina piedalīties otrajā bigbenda kompozīciju konkursā

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) sadarbībā ar Latvijas Radio bigbendu turpina aizsākto iniciatīvu – Bigbenda kompozīciju konkursu Baltijas jaunajiem komponistiem. Pirmajā konkursā, kas notika pagājušajā gadā, piedalījās vairāk nekā 20 dalībnieku, apliecinot šāda konkursa nepieciešamību gan Latvijā, gan arī kopumā Baltijas valstīs. Par tā uzvarētājiem kļuva igauņu jaunā džeza komponiste Kristīna Bjanka Rantala (Kristina Bianca Rantala), kā arī latviešu džeza mūziķi Jānis Rubiks un Reinis Ašmanis.

Konkursa pusfināla un fināla koncerti tiešsaistē pulcēja vairākus tūkstošus klausītāju, popularizējot bigbendu mūzikas kultūru un dodot nozīmīgu radošu stimulu jaunās paaudzes džeza komponistiem. Šāds konkurss ir vienīgais Baltijas valstīs, un ir ļoti svarīgi stiprināt tā norisi katru gadu, padarot to par regulāru un nozīmīgu džeza notikumu. Konkursa norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Tā mērķis ir veicināt jaunu, oriģinālu kompozīciju rašanos bigbendam, kā arī popularizēt Baltijas jauno džeza mūziķu jaunradi. Arī šogad konkursa finālistu darbus atskaņos viens no starptautiski atzītākajiem Latvijas džeza kolektīviem - Latvijas Radio bigbends Kārļa Vanaga vadībā.

Konkursā aicināti piedalīties jaunie komponisti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kas pastāvīgi dzīvo, mācās vai uzturas Baltijas valstīs, tostarp mūzikas vidusskolu un koledžu vecāko kursu audzēkņi, mūzikas augstskolu studenti un jaunie profesionāļi.

Žūrijā ir pārstāvji no visām trim Baltijas valstīm, kas ieguvuši lielu pieredzi un atzinību gan savas valsts, gan starptautiskā mērogā, - Rauls Sēts (Raul Sööt, Igaunija), Jievars Jasinskis (Jievaras Jasinskis, Lietuva) un Rolands Kronlaks (Latvija).

Dalībnieki aicināti iesūtīt savus pieteikumus līdz 2021. gada 1. augustam. Konkurss notiks trīs kārtās. Vispirms konkursa žūrija iepazīsies ar dalībnieku iesūtītajām partitūrām un veiks priekšatlasi. Pusfināla koncertā 29. oktobrī atlasīto dalībnieku darbus atskaņos JVLMA un RDKS bigbends un džeza vokālists Daumants Kalniņš. Pēc koncerta žūrija paziņos trīs finālistus, kuru skaņdarbus noslēguma koncertā 25. novembrī izpildīs Latvijas Radio bigbends un Daumants Kalniņš. Noslēguma koncertā piedalīsies arī abi žūrijas pārstāvji no kaimiņvalstīm – Rauls Sēts un Jievars Jasinskis.

"Konkursa nepieciešamību diktē džeza mūzikas popularitāte un straujā attīstība Baltijas valstīs. Bigbendu kustībai vajadzīgs oriģināls, mūsdienīgs, mūsu reģionam raksturīgs repertuārs. Tieši šāds, Baltijas valstu mērogā unikāls konkurss, kas turklāt norisinās katru gadu, ir būtisks faktors intereses veicināšanai par komponēšanu džeza orķestrim mūsu jaunās paaudzes komponistiem. Tiek radīts jauns, speciāli bigbendam komponēts, oriģināls repertuārs, kā arī sniegta iespēja jaunajiem izpildītājmāksliniekiem atskaņot pavisam jaunu, savu vienaudžu radītu mūziku. Veidojas un stiprinās arī draudzības saites pašu jauno komponistu starpā Baltijas valstīs," stāsta konkursa iniciators, JVLMA Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners.

Ļoti veiksmīgais pirmais konkurss liek cerēt uz līdzīgiem panākumiem arī šogad. Tāpat kā iepriekš, pasākums ietvers arī meistarklases un diskusijas gan par mākslinieciskiem, gan menedžmenta jautājumiem, veidojoties par radošu platformu jaunajiem komponistiem un mūziķiem.

Konkursa nolikums un pieteikuma forma atrodama JVLMA mājaslapas konkursa sadaļā.  

Kontaktinformācija dalībniekiem: [email protected]

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja