Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baudījums džeza mīļiem – koncertprogramma Čiks Korea. Spānija

Ceturtdien, 14. aprīlī, plkst. 19 Mūzikas namā Daile Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz kamermūzikas koncertu Čiks Korea. Spānija. Tas ir veltījums pērn mūžībā aizgājušajam leģendārajam māksliniekam Čikam Koream (1941–2021), kas savas karjeras laikā saņēmis 23 ASV ierakstu akadēmijas balvas Grammy, informēja LNSO pārstāve Anna Babre.

Čiks Korea bija džeza zvaigzne – amerikāņu komponists un virtuozs pianists. Viņš ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem XX gadsimta mūziķiem. Ar basistu Miroslavu Vitošu un bundzinieku Roju Hainesu Čiks Korea 1968. gadā ieskaņoja plati Now He Sings, Now He Sobs. Tieši šis ieraksts mūziķi atklāja džeza pasaulei. Tajā pašā gadā viņu savā grupā uzaicināja spēlēt pasaulslavenais džeza trompetists un komponists Mailss Deiviss.

Tas bija kā solis atklātā kosmosā – Čiks Korea aizvietoja pianistu Herbiju Henkoku un piedalījās albuma Filles de Kilimanjaro ierakstā, kas kļuva par vienu no būtiskākajiem pavērsieniem modernā džeza vēsturē. Caur viņa daiļradi jaunas vēsmas ienākušas kā akadēmiskajā, tā džeza mūzikā – daudzi Čika Koreas darbi atzīti par džeza standartiem. Mūziķis vairāk nekā 60 reižu ticis nominēts balvai Grammy, kā arī 23 reizes to saņēmis.

Koncertprogrammā apvienojas Čika Koreas akadēmiskās mūzikas iedvesmas un viņa spilgtākie kompozicionālie džeza mūzikas mirkļi, kā arī opusi, kas tapuši kā veltījums viņa piemiņai un atstātajam mūzikas mantojumam. Titulskaņdarbs Spānija komponēts 1971. gadā un balstīts spāņu tradicionālajās mūzikas intonācijās. Kompozīcijas pirmversija ir saņēmusi divas balvas Grammy, kā arī šis darbs ir bagātīgi aranžēts.

Koncertā varēs dzirdēt arī autora skaņdarbu Hipokrāta piedzīvojumi, kā arī La Fiesta Raimonda Petrauska apdarē. Tāpat klausītāji varēs izbaudīt komponistu Bēla Bartoka un Domeniko Skarlati darbus. Savukārt koncerta otrajā daļā izskanēs pirmatskaņojums Raimonda Petrauska veltījumam komponistam Čikam Korea – skaņdarbs Pasāža.

Koncertā mūziku skaņās iedzīvinās vijolnieks Sandis Šteinbergs, altists Arigo Štrāls, vijolnieks Raimonds Melderis, čellists Ainārs Paukšēns, kuri šajā sastāvā uzstājas jau vairākus gadus, atskaņojot veiksmīgas un publikas iemīļotas koncertprogrammas, tai skaitā ugunīgiem tango veltītus mūzikas vakarus, kā arī saksofonists Oskars Petrauskis un pianists Raimonds Petrauskis. Brāļi kā solo, tā kopīgi sadarbojušies ar labākajiem Latvijas akadēmiskās un džeza mūzikas pārstāvjiem, ir Xylem Trio dalībnieki kopā ar sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja