Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

Briti nāk! Priekšplānā – dziesmas

Uz festivāla Positivus galvenās skatuves visplašāk būs pārstāvēta Lielbritānija

Sāksim ar statistiku. Uz festivāla Positivus lielākās – Lattelecom vārdā nosauktās – skatuves plašākā pārstāvniecība būs populārās mūzikas dižvalstij Lielbritānijai. No piecpadsmit grupām un izpildītājiem, kas uz tās uzstāsies trijās festivāla dienās, astoņi būs britu izcelsmes.

Ārpus konkurences ir dzīvā leģenda, par roka dieva arhetipu nokristītais Roberts Plānts, kā arī vidējās paaudzes pārstāvji – savulaik kulta statusā pabijusī grupa Placebo. Tomēr pastiprinātas uzmanības vērti ir arī daži XXI gadsimtā panākumus guvušie britu mūziķi, kuri no festivāla galvenās skatuves pieskandinās Salacgrīvas Zvejnieku parku.

Teicamas koncertgrupas slava

Vieni no šī gada Positivus slavenākajiem viesiem ir rokgrupa Kasabian. Anglijas pilsētā Lesterā 1997. gadā izveidotais kolektīvs uz panākumu takas nonāca 2004. gadā, kad izdeva debijas albumu Kasabian, un nu jau vairāk nekā desmit gadu šī ir viena no veiksmīgākajām grupām Lielbritānijā. To apliecina dažādās prestižās aptaujās vairākkārt iegūtais labākās britu grupas tituls un komerciālie sasniegumi – no pieciem līdz šim iznākušajiem Kasabian pilnmetrāžas ierakstiem tikai debijas plate nav sasniegusi Lielbritānijas albumu topa pirmo pozīciju.

Kasabian izpelnījusies teicamas koncertgrupas slavu. Mūziķi ir pieprasīti ne tikai lielākajās koncertzālēs Lielbritānijā un Rietumeiropā, bet arī Eiropas un pasaules pazīstamākajos vasaras festivālos. Piemēram, šogad grupa ir uzstājusies Ziemeļamerikas lielākajā mūzikas festivālā Coachella Kalifornijā un festivālā Lollapalooza Argentīnā. Pērn Kasabian bija uzticēts noslēgt festivālu Glastonberijā.

Kasabian pamatsastāvā ir četri dalībnieki, tās atslēgas figūras ir nedaudz lecīgas un švītīgas rokzvaigznes paštēlu pieņēmušais solists Toms Mīens un galvenais dziesmu sacerētājs Serdžo Picorno, kurš nekautrējas arī uzdziedāt un koncertos nereti uzņemas publikas uzkurinātāja lomu. Grupas mūzika ir izteikti britiska, tajā saklausāmas ietekmes no tādām 80. un 90. gadu Mančestras rokgrupām kā Stone Roses, Primal Scream un The Charlatans. Kasabian spēlē roku, kam piejaucēti deju mūzikai raksturīgie ritmi, ieskanas arī pa kādai austrumnieciskai tēmai.

Kasabian uzstāsies sestdien, 18. jūlijā, plkst. 23.30 uz Lattelecom skatuves.

Noslēpumu pilni džungļi

Paredzu, ka daudziem festivāla apmeklētājiem patīkams atklājums būs noslēpumainā grupa no Londonas Jungle, kuru kritiķi atzinuši par vienu no pērnā gada spilgtākajām debijām.

Noslēpumaina tāpēc, ka grupas kodols – bērnības draugi Džošs Loids-Votsons un Toms Makfārlends – priekšplānā izvirza pašu radīto mūziku, nevis savu personību (viņi sevi dēvē vienkārši par J un T). Pēc Jungle pirmo dziesmu un videoklipu publicēšanas nebija nosakāms, vai tie ir baltie puiši no Londonas vai afroamerikāņi no Ņujorkas.

Jungle koncertos uzstājas septiņu cilvēku sastāvā, un viņu radītā mūzika ir svaiga un atraktīva, tajā smalki ir ieausta mūsdienu urbānā mūzika, 70. gadu soulmūzika un 80. gadu popmūzika. To novērtējuši mūzikas apskatnieki un klausītāji, tāpēc nav brīnums, ka pērnvasar izdotais grupas pirmais albums bija nominēts Mercury Prize, ko piešķir gada labākajam albumam Lielbritānijā un Īrijā.

Grupa Jungle šovasar ir varen pieprasīta Eiropas festivālos, turnejas grafikā vai ik nedēļas nogali ir paredzēta vismaz viena uzstāšanās uz brīvdabas skatuvēm tūkstošgalvaina pūļa priekšā. Noskatieties YouTube grupas uzstāšanos šī gada Glastonberijas festivālā, un jūs tapsiet apskaidroti, kāpēc tas tā ir!

Jungle uzstāsies piektdien, 17. jūlijā, plkst. 19.15 uz Lattelecom skatuves.

Ciets rieksts klausītājiem

Viens no muzikāli cietākajiem riekstiem, ko vajadzēs pārkost Positivus apmeklētājiem, būs angļu kvartets Everything Everything, kurš pagājušajā mēnesī izdevis trešo studijas albumu Get to Heaven.

Grupas radītā inteliģentā mūzika neiekļaujas kādos konkrētos muzikālajos rāmjos. Tas ir dažādu stilu – popmūzikas, alternatīvā roka, R&B, psihedēliskā roka, elektroniskās mūzikas, matemātiskā roka – kokteilis, kura odziņa ir solista Džonatana Higsa neparastā dziedāšanas maniere, kas variē no falseta līdz pat ļoti zemām notīm. Everything Everything dziesmu uzbūve ir sarežģīta, pat pēc apvienības standartiem popsīgākās dziesmas ne vienmēr ir radioformātam draudzīgas – to apliecina dažu dziesmu ne pārāk augstās vietas topos.

Savas nepieradinātības un atšķirīguma dēļ grupa izpelnījusies mūzikas kritiķu labvēlību. Everything Everything 2010. gadā iekļuva raidsabiedrības BBC ikgadējā aptaujā Sound of..., kurā mūzikas industrijas darbinieki un kritiķi izceļ daudzsološākos jaunos māksliniekus. 2011. gadā grupas debijas albums Man Alive bija nominēts Mercury Prize.

Pirms ierašanās Salacgrīvā Everything Everything nospēlēja koncertus Glastonberijā un Skotijas lielākajā mūzikas festivālā T in the Park.

Everything Everything uzstāsies piektdien, 17. jūlijā, plkst. 17.15 uz Lattelecom skatuves. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja