Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Debesu kalēji pašam Lāčplēsim. Lāčplēša dienā Strēlnieku laukumā - patriotisks koncerts

«Pajautā savai sirdij,/ Vai tiešām vari tu spēt/ Dzīves vismelnākā stundā/ Nenodrebēt.» Albumu Latviešu strēlnieki latviešu paganfolk metal apvienība Skyforger sarakstīja pirms vairāk nekā desmit gadiem – kā veltījumu Rīgas aizstāvjiem Pirmā pasaules kara laikā. Lāčplēša dienā, pieminot varonīgos latviešu karavīrus un Bermonta armijas sakāvi 1919.

gada 11. novembrī, dziesmas no šī albuma Skyforger izpildījumā skanēs 11. novembra krastmalā un Strēlnieku laukumā. Patriotisko koncertu plkst. 19 ieskandinās folkmūzikas kopas Vilki,_ Skandinieki un Vilkači, bet noslēgumā savu sniegumu sanākušajiem rādīs pašmāju smagās mūzikas apvienības Sia Radikal un Skyforger_.

Šī nav pirmā reize, kad Skyforger Lāčplēša dienā uzstājas pie Strēlnieku pieminekļa. «Ceram tikai uz laikapstākļiem, jo skaņu ietekmēt nevarēsim – būs kā brīvdabas festivālā,» atzīst grupas līderis Pēteris Kvetkovskis, atminoties iepriekšējo reizi, kad skaņu vējš iepūta tālu Daugavā. Skyforger uzstāšanās paredzēta aptuveni stundu gara, taču viss atkarīgs no laika plānošanas – plkst. 23 jāizskan pēdējai notij, ilgāk Rīgas kungi spēlēt neļaus. Albums Latviešu strēlnieki grupas diskogrāfijā ir vienīgais, kas veltīts jaunāko laiku vēsturei, lielu lomu tā tapšanā spēlējusi Aleksandra Čaka poēma Mūžības skartie, kuras teksts arī izmantots vairākās dziesmās. Tomēr grupas vairāk nekā triju piecgažu ilgajā vēsturē lielākoties mūziķi pievērsušies seno laiku un mitoloģisku tēlu apdziedāšanai, pēdējais albums Kurbads bija veltīts mītiskajam ķēves dēlam. Latviskums vienmēr bijis Skyforger galvenais interešu lauciņš – jo īpaši tas varonīgais, vīrišķīgais, spēcīgais latviskums, kas skan arī latviešu kara dziesmās. Karš, zobenu šķinda, zirgu zviedzieni, slaveni latviešu vadoņi, vai tas būtu virsaitis Nameisis vai pulkvedis Frīdrihs Briedis, kauja pie Saules un kaujas pie Rīgas – Skyforger tikai sev vien raksturīgā manierē iekapsulē nacionālās identitātes kodu. Un joprojām spītīgi dzied tikai latviešu valodā, sajūsminot fanus visā pasaulē. Šovasar paši latviskākie «metālisti» bija gana pieprasīti ne tikai, kā ierasts, ārzemju, bet arī pašmāju festivālos, taču pēc valsts svētkiem Latvijā viņus tik drīz nedzirdēt – tuvākā Skyforger uzstāšanās gaidāma Viļņā decembra sākumā minifestivālā Vilku ziema.

Pirms Skyforger uz skatuves kāps grupa Sia Radikal, kuras debijas albums Monokarš dienasgaismu ieraudzīja tikai šī gada pavasarī. Nenoliedzami muzikāli ietekmējušies no thrash metal grandiem, arī grupas Metallica, kuras Latvijas fanu kluba prezidents ir Sia Radikal vokālists Dainis Rijkuris, smago mūziku viņi pasniedz latviskā mērcē – ar nacionāliem un trāpīgiem dziesmu tekstiem, visbiežāk – gana ironiskiem. Der atcerēties, ka arī pašos pirmajos grupas koncertos galvenokārt skanēja tieši Metallica dziesmu kaverversijas. Grupas ģitārists Gustavs Terzens stāsta, ka koncertam izvēlējušies patriotiskākās dziesmas no albuma, būšot arī karavīru dziesma Sia Radikal apdarē. Arī ideja par kopīgu koncertu nākusi no Sia Radikal puses.

Muzikālo komplektu Skyforger + Sia Radikal varēs dzirdēt arī nedēļu vēlāk – 18. novembrī viņi ar īpašu koncertprogrammu noraus jumtu Liepājas klubam Fontaine, šim koncertam grupas katra gatavo ap pusotru stundu garu koncertprogrammu. Atšķirībā no bezmaksas koncerta Rīgā, Liepājā biļešu cena būs Ls 2,50–3.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja