Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dīvu mājas manā azotē. Operzvaigznes apvienosies virtuālajā galā koncertā

Sestdien, 25. aprīlī, Ņujorkas Metropolitēna opera tiešsaistē piedāvās vērienīgu mājas galā koncertu At-Home Gala. Tajā uzstāsies vairāk nekā četrdesmit operzvaigžņu, kuru vidū būs arī Elīna Garanča

Virtuālā galā koncerta dalībnieki, vadītāji un skatītāji atradīsies savās mājās, kā to nosaka ārkārtējās situācijas noteikumi. Šajā akcijā Ņujorkas Metropolitēna opera, kas apmeklētājiem ir slēgta no 12. marta, vēlas ne tikai sagādāt prieku publikai, bet arī atgādināt par savu sarežģīto finansiālo stāvokli. Pašlaik ir nopietni apdraudēta gan šī teātra, gan daudzu citu ASV kultūras un mākslas institūciju nākotne. Kā zināms, ASV kultūra netiek atbalstīta no valsts budžeta – visas organizācijas ir atkarīgas tikai no privātā finansējuma un pašu ieņēmumiem.

Zaudējumi – 60 miljonu

Akcija At-Home Gala iekļaujas kampaņā Balss ir jādzird/The Voice Must Be Heard. Tās mērķis ir piesaistīt privātpersonu un korporāciju ziedojumus Metropolitēna operas darbības uzturēšanai un nākotnes nodrošināšanai. Sestdien gaidāmo galā koncertu sponsorē amerikāņu mecenāte Mersedesa T. Basa un Šveices pulksteņu ražotājs Rolex. Metropolitēna operas direktors Pīters Gelbs neuzskata šo pasākumu par labdarības maratonu, taču, ja kādam opermīlim būs vēlme atbalstīt teātri ar naudas pārskaitījumu, tas tiks pieņemts. 

Covid-19 izraisītā krīze ir smags trieciens Ņujorkas operteātrim. Visas izrādes līdz sezonas beigām 9. maijā ir atceltas. Aprēķini liecina, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ Metropolitēna operas zaudējumi būs 60 miljonu ASV dolāru. Metropolitēna operas gada budžets ir 308 miljoni ASV dolāru, tā ir lielākā izpildītājmākslas organizācija ASV. Pēdējos gados teātra darbības rezultāti nav spoži, tam ir problēmas ar vietu aizpildījumu, katru gadu apmeklējums samazinās (zālē ir 4000 vietu). 

Kopš marta beigām Metropolitēna operas orķestrim, korim un tehniskajiem darbiniekiem netiek izmaksāta alga (viņi saņem pabalstus), taču viņiem tiek saglabāta veselības apdrošināšana. Teātris joprojām cer, ka tam izdosies atklāt jauno sezonu septembra beigās, taču ar katru dienu tas šķiet arvien mazāk ticams. Prognozēts, ka ASV metropolēs Ņujorkā un Losandželosā masveida kultūras un sporta pasākumu norise būs iespējama ne agrāk kā 2021. gadā. Arī skatītāji nesteigsies atgriezties teātros, koncertzālēs, arēnās un stadionos, ja nebūs pārliecības, ka viņi ir drošībā. Tas nozīmē, ka tiek reāli apdraudēta daudzu organizāciju un kolektīvu dzīvotspēja.  

Slavenību karavāna

No marta vidus Metropolitēna opera – tāpat kā pārējie teātri – aicina bez maksas noskatīties pagājušo sezonu labāko izrāžu ierakstus (tie nenodrošina ienākumus ne pašām institūcijām, ne mūziķiem). Tagad Ņujorkas teātris ir sarūpējis klausītājiem īpašu notikumu – zvaigžņu parādi. Mājas galā koncerts ilgs aptuveni trīs stundas. Tas sāksies 25. aprīlī plkst. 20 (pēc Latvijas laika), un to bez maksas varēs noskatīties teātra mājaslapā www.metopera.org līdz 27. aprīļa plkst. 1.30. 

Ar interesi var pētīt At-Home Gala dalībnieku sastāvu – akcijā aicināti piedalīties Ņujorkas operteātrim nozīmīgākie mākslinieki no visas pasaules. Tie ir vārdi, ar kuriem teātris saista savu tagadni un nākotni. Loģiski, ka viņu vidū nav seksa skandālos iesaistīto varoņu Plasido Domingo (viņš atlabst pēc inficēšanās ar koronavīrusu) un Vitorio Grigolo. No Latvijas zvaigznēm akcijā piedalīsies mecosoprāns Elīna Garanča – koncerta aprakstā norādīts, ka viņa sveiks globālo auditoriju no Rīgas. Varbūt tas viss nedaudz atgādinās – un šoreiz aizstās – Eirovīzijas dziesmu konkursa balsojuma paziņošanas rituālu. 

No savas mājas Virdžīnijā virtuālajai slavenību karavānai pieslēgsies dīva Renē Fleminga. No Minhenes – visu dievinātais tenors Jonass Kaufmanis. No Vīnes – prīma Anna Ņetrebko un viņas dzīvesbiedrs tenors Jusifs Eivazovs. Pasākumā dzirdēsim vēl vairākus laulāto draugu pārus – tenoru Roberto Alanju un soprānu Aleksandru Kužaku (viņi dzīvo Francijā), soprānu Diānu Damravu un basu Nikolā Testē (Francija; iekavās tiek norādīta mākslinieku atrašanās vieta koncerta norises laikā, un tā var atšķirties no viņu nacionālās piederības), basbaritonu Brīnu Tervelu un arfisti Hannu Stounu (Velsa), soprānu Nikolu Kāru un baritonu Etjēnu Dipī (Francija), soprānu Ailinu Peresu un basu Solomanu Hauardu (Ilinoisa).      

Klausītājus priecēs soprāni Endžela Blū (Ņūdžersija), Erina Morlija (Konektikuta), Lizete Oropesa (Luiziāna), Golda Šulca (Vācija), Nadīne Sjera (Spānija), Elza van den Hēvere (Francija) un Soņa Jončeva (Šveice), mecosoprāni Anita Račvelišvili (Gruzija), Džeimija Bārtone (Džordžija) un Izabela Leonarda (Ņujorka), kontrtenors Entonijs Rots Kostanco (Ņujorka), tenori Pjotrs Bečala (Polija), Lorenss Braunlijs (Florida), Džozefs Kaleja (Malta), Havjers Kamarena (Šveice), Maikls Fabiano (Florida) un Metjū Polencāni (Ņujorka), baritoni Pēters Matei (Zviedrija), Ambrodžo Maestri (Šveice), Mihaels Folle (Vācija) un Kvinns Kelsijs (Kanāda), basi Ildars Abdrazakovs (Krievija), Renē Pape (Vācija) un Ginters Groisbeks (Šveice).

Novērtējiet interjeru!

Koncertu At-Home Gala vadīs Metropolitēna operas direktors Pīters Gelbs un teātra muzikālais vadītājs maestro Janiks Nezē-Segēns – viņi atradīsies attiecīgi Ņujorkā un Monreālā. Janiks Nezē-Segēns diriģēs Metropolitēna operas orķestri un kori – šie fragmenti tiks ierakstīti dažas dienas pirms pasākuma, katram mūziķim atrodoties savās mājās. Janiks Nezē-Segēns būs dzirdams arī kā pianists.  

Ko tur slēpt, šādam koncertam ir arī satraucoša vuārisma pieskaņa – kādos apstākļos pašizolējušies mūsu elki? Kā izskatās viņu apartamenti, villas un pilis? Sestdien varēsim novērtēt zvaigžņu viesistabu interjeru (šķiet, ka Annas Ņetrebko Vīnes dzīvokļa plānojums un dizains jau ir labi zināms visiem Instagram lietotājiem). Varbūt kāds būs izvēlējies priekšnesumam savu guļamistabu, garāžu vai dārzu?

Katrs mākslinieks noteikti centīsies pārsteigt skatītājus. Kā būs iekārtota vide? Ko varēs redzēt fonā? Kas dziedātājiem būs mugurā? Ar kādu pavadījumu viņi uzstāsies? Vai ieslēgs kompaktdisku ar instrumentālo fonogrammu? Vai piesaistīs kādus papildspēkus? Varbūt atļausies dziedāt a cappella? Vai viņi lūkosies profesionālas kameras objektīvā, klēpjdatora vai viedtālruņa kamerā? Cik laba būs skaņas un mikrofona kvalitāte? Intrigu ir daudz. Turklāt Metropolitēna opera uzsver, ka solisti koncertam pieslēgsies reālā laika režīmā.     

Katrs sevi filmē pats

Līdzīga iniciatīva pirms nedēļas pulcēja popzvaigznes. Sestdien, 18. aprīlī, tiešsaistē notika koncerts One World: Together at Home. Tas bija veltīts medicīnas darbiniekiem, kuri visā pasaulē cīnās ar Covid-19. Pasākumu rīkoja kustība Global Citizen un Pasaules Veselības organizācija. Viena no projekta iniciatorēm un kuratorēm bija Lēdija Gāga. Akcijai varēja sekot līdzi lielākajos sociālajos tīklos un platformās, kā arī televīzijas kanālos. 

Koncertā, kas ilga astoņas stundas, uzstājās Lēdija Gāga, The Rolling Stones, Billija Eiliša, Eltons Džons, Enija Lenoksa, Teilore Svifta, Pols Makartnijs, Selīna Diona, Stīvijs Vonders, Šerila Krova, Dženifere Lopesa, Andrea Bočelli un vēl desmitiem dažādu paaudžu mūziķu. Viņu priekšnesumi tika iepriekš ierakstīti, un no tiem izveidotā "kolāža" tika palaista ēterā. 

Pasākumā vairākkārt tika uzsvērts, ka no skatītājiem netiek gaidīti ziedojumi un naudasmaku var nolikt malā, jo nepieciešamie līdzekļi jau ir savākti, – šis koncerts ir solidaritātes un kopības žests, kā arī pateicība mediķiem, skolotājiem, pārtikas veikalu pārdevējiem, dažādu dienestu darbiniekiem un visiem pārējiem, kas neatlaidīgi un pašaizliedzīgi strādā krīzes laikā. Drīz pēc koncerta izskaņas tā rīkotāji paziņoja, ka ir piesaistījuši 127,9 miljonus ASV dolāru (filantropu un akcijas korporatīvo partneru ieguldījums).   

Superzvaigznes bija patiesas un nesamākslotas. Mūziķi pierādīja, ka viņiem rūp pasaules liktenis. Īpašu šarmu piešķīra katra mākslinieka izvēlētā vide (visi dziedāja savās mājās vai mājās ierīkotā studijā), kā arī viņu spēja apieties ar mūsdienu tehnoloģijām, ja blakus nav palīgu un asistentu. Tas bija aizkustinoši un iedvesmojoši. 

Skatītāji mūsdienās ir pieraduši redzēt koncertus, kas tiek filmēti izcilā kvalitātē ar vairākām kamerām, attēls nepārtraukti mainās. Pandēmijas laika koncerts tika samontēts no mūziķu pašu spēkiem uzņemtajiem video – visbiežāk kamera bija statiska un nebija nekādu šova elementu. Tas ir formāts, pie kura sociālās distancēšanās laikā būs jāpierod. Tagad katrs sevi filmē pats – pat Pols Makartnijs, turklāt viņš arī video uzņem portreta, nevis ainavas režīmā. 

Informācija: www.metopera.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja