Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Eirovīzijā drīkst visu

Igauņu dziedātājs Jiri Potsmans Stokholmā cer satikt Aminatu

Šovakar Stokholmā notiks 61. ikgadējā Eirovīzijas dziesmu konkursa pirmais pusfināls. Tiešraide LTV1 sāksies plkst. 22. Latvijas tauta pagaidām var neiespringt – mūsu pārstāvis Justs Sirmais uzstāsies otrajā pusfinālā ceturtdien, 12. maijā. Gan šodien, gan ceturtdien skanēs 18 dziesmas – no tām desmit veiksmīgākās kvalificēsies finālam, kurā sestdien, 14. maijā, sacentīsies 26 valstis. Uzvarētāju noteiks skatītāju un žūrijas balsojums. Bukmeikeri prognozē, ka laurus, visticamāk, plūks krievu estrādes zvaigzne, pirmā pusfināla dalībnieks Sergejs Lazarevs vai franču dziedātājs Amirs, kuram kā Eiropas lielvalsts sūtnim jau nodrošināta vieta finālā.

Latvijas skatītāji pirmajā pusfinālā balsot nevarēs – jāgaida līdz ceturtdienai. Šodien morālo atbalstu varam sniegt Igaunijas pārstāvim Jiri Potsmanam. Man bija iespēja ar viņu aprunāties nesen notikušajā Tallinas Mūzikas nedēļā. 21 gadu vecais Jiri Potsmans ir vietējā televīzijas šova Idol uzvarētājs, 2015. gada Igaunijas mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā viņš tika atzīts par labāko dziedātāju. Uz Eirovīziju Jiri devies ar ekstravagantu, gaumīgā retro noskaņā ieturētu dziesmu Play, kuru izpilda patīkamā basbaritona balsī. Viņš ilgus gadus dziedāja zēnu korī, solokarjeru sāka pirms trim gadiem.

Es viņam jautāju – kāpēc jaunam dziedātājam gribas piedalīties Eirovīzijā? Vai tā nav muzikālā miskaste un sliktas gaumes parāde, kurā negribas parādīties? Vai konkurss nav morāli novecojis? "Eirovīzija mainās," Jiri atbild. "Tagad tajā var dzirdēt mūziku, kura skan aktuāli. Vēl pirms desmit gadiem tā nebija. Turklāt tā ir vislielākā skatuve pasaulē. Kāpēc man būtu jāatsakās no šādas iespējas?" Justa dziesma Heartbeat igaunim patīk. "Draugi man regulāri sūta jaunumus no bukmeikeriem: Heartbeat stabili turas desmitniekā, to visi augstu novērtē. Tā ir lieliska popdziesma. Es zinu, ka to ir uzrakstījusi pērnā gada Eirovīzijas dalībniece Aminata. Viņa ir izcila autore, es atceros viņas kompozīciju Love Injected. Es vēlētos Stokholmā satikt Aminatu. Viņa taču atbrauks?"

Jā, 2015. gada Eirovīzijas konkursa 6. vietas ieguvēja Aminata jau ieradusies Stokholmā, lai atbalstītu Justu un, protams, atgādinātu par sevi.

Atbildot uz jautājumu, kuri ir viņa visu laiku iemīļotākie Eirovīzijas hiti, Jiri Potsmans nedaudz samulst: "Es tās dziesmas nepārzinu pārāk labi... Es atceros Wild Dances, ar kuru 2004. gadā uzvarēja ukrainiete Ruslana. Es vēl biju ļoti jauns, taču uzreiz sapratu, ka šī kompozīcija kardināli atšķiras no visa, kas pirms tam skanējis šajā konkursā. Tas bija pārsteidzošs un negaidīts priekšnesums."

Jiri Potsmanu iedvesmo 60.–70. gadu soulmūzika un fankmūzika. Viņš klausās Aretu Frenklinu, Ellu Ficdžeraldu un Stīviju Vonderu. "No Igaunijas mūzikas varu ieteikt grupu Lexsoul Dancemachine, tā savieno deju un soulmūziku. Tas ir tieši tas, kas mums ir vajadzīgs," piebilst Jiri. Savos koncertos viņš ir ļoti ekspresīvs. "Kad uzstājos, izjūtu absolūtu brīvību. Aizveru acis un esmu dziesmā. Uz skatuves var atļauties pilnīgi visu – daudz vairāk nekā reālajā dzīvē. Klausītāji par to tevi mīl vai nīst."  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja