Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Elīna Garanča piedalīsies Marijas Kallasas simtgades galā koncertā Parīzes operā

2. decembrī tiks svinēta visu laiku dižākās operdīvas Marijas Kallasas simt gadu jubileja, un šajā dienā viņai par godu notiks krāšņs galā koncerts Vissi d’arte uz Parīzes operas vēsturiskās – Garnjē pils – skatuves

Režisora Roberta Kārsena iestudētajā vakarā uzstāsies soprāni Sondra Radvanovska un Pritija Jende, mecosoprāni Elīna Garanča un Keita Lindsija, balerīna Marī Anjēze Žilo un aktrise Karola Bukē. Pie Parīzes operas orķestra pults stāsies diriģente Una Suna Kima.

Magnētiskā prīma Marija Kallasa ir mainījusi priekšstatu par to, ko ir iespējams panākt uz operas skatuves, – aktiermākslu un dziedāšanu viņa ir savienojusi vienā veselumā. Marijai Kallasai bija īpaša saikne ar Parīzi – šajā pilsētā viņa dzīvoja un 1977. gada 16. septembrī 53 gadu vecumā nomira.

Galā koncerta Vissi d’arte programma jau ir zināma. To atklās pašas Marijas Kallasas ieraksts, kas tapis Garnjē pilī 1958. gadā, – viņas izpildījumā skanēs ārija Una voce poco fa no Džoakīno Rosīni Seviljas bārddziņa. Sondra Radvanovska dziedās Casta Diva no Vinčenco Bellīni Normas, Vieni! t’affretta! no Džuzepes Verdi Makbeta, Sola, perduta, abbandonata no Džakomo Pučīni Manonas Lesko un vakara izskaņā – Vissi d’arte no Pučīni Toskas.

Pritijai Jendei ir uzticēta ārija Follie!... follie!... no Verdi Traviatas un Ah! non credea mirarti no Bellīni Somnambulas. Elīna Garanča izpildīs divas slavenas ārijas – Mon cœur s’ouvre à ta voix no Kamila Sensānsa Samsona un Dalilas un O don fatale no Verdi Dona Karlosa.

Keita Lindsija pianistes Floransas Buasolas pavadījumā atskaņos mūsdienu komponista Džeika Hegija sacerēto Pēdējo monologu, kurā ir izmantots teksts no Terensa Maknelija lugas Meistarklase.

Aktrise Karola Bukē lasīs Marijas Kallasas vēstules un atmiņas un tekstus, kas ir rakstīti par dziedātāju, arī ievadmonologu no Maknelija Meistarklases. Bijusī Parīzes operas baleta zvaigzne Marī Anjēze Žilo dejos horeogrāfa Nikolā Pola iestudēto solonumuru, kurā skanēs ārija Ebben? Ne andrò lontana no Alfredo Katalāni operas Vallī.

"Tikai nedaudziem māksliniekiem ir bijusi tik liela ietekme uz sabiedrību kā Marijai Kallasai – ne tikai savā jomā un savas dzīves laikā, bet ilgstoši. Viņa ir ietekmējusi skatuves mākslu kopumā. Dienā, kad tiek svinēta viņas simtgade, man šķiet svarīgi pieminēt Mariju Kallasu un viņas daiļradi, iesaistot koncertā tikai mākslinieces sievietes. Mēs godināsim viņas apbrīnojamo talantu un mantojumu ne tikai ar izcilu dziedātāju, bet arī teātra un dejas mākslinieču līdzdalību – pateicoties savai kaislībai un spējai pilnībā nodoties mākslai, viņas, tāpat kā Marija Kallasa, intuitīvi jūt, kā saviļņot publiku," uzsver koncerta režisors Roberts Kārsens.

"Marija Kallasa joprojām ir mīlēta un klātesoša visās kultūras jomās. Viņa ienesa mūsdienīgumu un dzīvīgumu visā, kam pieskārās. Viņas nozīme slēpjas intuitīvajā un instinktīvajā spējā izjust būtisko un veidot saikni gan ar fizisko, gan garīgo dimensiju. Milzīgā cieņa, ar kādu dziedātāja izturējās pret publiku, nebija saistīta ar apbrīnu, ko klausītāji viņai izrādīja, bet sakņojās patiesā mīlestībā, ar kādu Marija Kallasa komunicēja ar auditoriju. Viņa dzīvoja un, iespējams, arī nomira mākslas vārdā. Viņai veltītais galā koncerts atgādinās, cik vērtīga un unikāla dāvana ir talants un cik ļoti mums ir paveicies, ka ir tādas iestādes kā Parīzes opera, kas mums palīdz uzturēt dzīvu šo liesmu," piebilst Roberts Kārsens.

Šis būs labdarības vakars, kurā gūtie līdzekļi tiks novirzīti Parīzes operas darbības nodrošināšanai.

Informācija: operadeparis.fr

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja