Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

"Es biju liecinieks tam, kā dzima ABBA dziesmas". Intervija ar grupas ABBA bundzinieku Rogeru Palmu

Svētdien, 30. decembrī, plkst. 19 Arēnā Rīga uzstāsies grupa Arrival from Sweden ar kvarteta ABBA mūzikas programmu.

Arrival from Sweden ir viens no daudzajiem visā pasaulē izplatītajiem ABBA "kloniem", taču tikai šī 1995. gadā Gēteborgā izveidotā apvienība var lepoties ar to, ka sadarbojas ar ABBA tērpu dizaineru Ūvi Sandstrēmu, un tikai tai ir atļauts kopēt leģendārās grupas oriģinālo izskatu. Turklāt Arrival from Sweden ir vienīgais kolektīvs, kas saņēmis nekad neizdotās ABBA kompozīcijas Just a Notion ieskaņošanas atļauju no pašiem autoriem – Bjērna Ulveusa un Bennija Andersona. Jāatgadina, ka Arrival ir ABBA 1976. gada albuma nosaukums.

Kvarteta ABBA mūžs nebija ilgs (no 1972. līdz 1982. gadam), taču tā ietekme uz populāro mūziku ir jūtama joprojām – var teikt, ka ABBA ir radījusi popmūzikas kanonu. Arrival from Sweden pavadošajā sastāvā spēlē mūziķi, kuri savulaik sadarbojās ar ABBA. Viens no tiem ir bundzinieks Rogers Palms, kurš neilgi pirms koncerta Rīgā atbildēja uz  Kulturasdiena.lv jautājumiem.

Cik ilgi jūs strādājāt kopā ar ABBA? Vai uzstājāties ar grupu arī turnejās?       

Nē, ABBA turnejās neesmu spēlējis, taču esmu piedalījies daudzu dziesmu ierakstā. Pirmā bija Rock 'n Roll Band 1972. gadā, pēdējā – Thank You for the Music 1977. gadā. Pa vidu vēl bija Mamma Mia, Rock Me, Dancing Queen, I Do I Do I Do un Take a Chance on Me.

Kura ir jūsu iemīļotākā dziesma?

Dancing Queen! Brīnišķīga dziesma, tā mums ļoti viegli aizgāja – mēs to ātri ierakstījām, kaut gan vokālistiem tā nemaz nav tik vienkārša.

Vai, ierakstot šo dziesmu, jums bija sajūta un pārliecība, ka Dancing Queen kļūs par hitu uz visiem laikiem? Vai pašiem mūziķiem ir priekšnojauta, kurš skaņdarbs kļūs par superšlāgeri?

Jā, ierakstot Dancing Queen, mums bija sajūta, ka tas ir kaut kas īpašs, taču paredzēt dziesmas likteni un veiksmi nekad nav iespējams. Visi zināja, ka tā ir perfekti sacerēta kompozīcija ar labu uzbūvi un struktūru. Ne vienmēr labas dziesmas kļūst par hitiem, kaut gan dažreiz ir sajūta, ka kādam skaņdarbam piemīt īpaša enerģija. Dažreiz šķiet, ka dziesmai ir jākļūst par hitu, bet tā par tādu nekļūst. Ierakstot Mamma Mia, mēs, teiksim, nevarējam iedomāties, ka tas būs hits.

Kādas ir jūsu visspožākās atmiņas par laiku, kas tika pavadīts ar ABBA? Par ko visbiežāk atceraties?

ABBA dalībnieki ir ļoti labi cilvēki, ar kuriem bija patīkami strādāt. Es atceros, ka Bjērns Ulveuss uz studiju vienmēr nāca ar savu ģitāru, savukārt Bennijs Andersons spēlēja klavieres. Viņi vienmēr nākuši ar dziesmām, un mēs tās ierakstījām – studijā allaž bija ļoti labvēlīga atsmofēra. Mēs bijām liecinieki tam, kā dzima ABBA dziesmas. Tieši dziesmas ir ABBA fenomena pamatā: dziedātāji prata tās izcili pasniegt, Annijas Frīdas Lingstādes un Agnetas Feltskogas balsis katrā nākamajā ABBA albumā skanēja labāk nekā iepriekšējā. Es uzskatu, ka veiksmīgākās ABBA dziesmas ir tās priecīgākās. 1980.–1981. gadā kompozīcijas kļuva drūmākas, un tas bija saistīts ar nesaskaņām ABBA dalībnieku privātajā dzīvē.

Kad pēdējo reizi satikāties ar Bjērnu un Benniju?

Nesen satiku Bjērnu datoru izstādē Stokholmā. Beniju pirms dažiem mēnešiem redzēju uz ielas; viņam Šepsholmenā Stokholmā ir sava studija un viņš sadarbojas ar daudziem mūziķiem. Bjērns un Bennijs pašlaik ir aizņemti ar ABBA muzeja projektu. Muzejs Stokholmā tiks atklāts nākamā gadā 7. maijā, tajā būs arī Zviedrijas mūzikas Slavas zāle. Biļešu pārdošana jau ir sākusies.

Esmu dzirdējis, ka ABBA soliste Agneta Feltskoga gatavojas ierakstīt jaunu albums, kas, iespējams, būs viņas pēdējais. Pirms astoņiem gadiem viņa izdeva kaverversiju disku My Colouring Book. Jaunajā albumā, cik es saprotu, būs viņas oriģināldziesmas, Agneta sacer ļoti labas kompozīcijas, kurās atklājas viņas romantiskā puse. Viņa sāka dziedāt jau labu laiku pirms ABBA. Agnetai vienmēr ir bijusi ļoti laba gaume. Esmu viņas fans, un es būšu pirmais, kas stāvēs rindā, lai nopirktu Agnetas jauno albumu!

Pasaulē ir daudz tā saucamo tribute grupu, kas uzstājas ar ABBA repertuāru. Ar ko ir īpašs projekts Arrival from Sweden, ar kuru viesosieties Rīgā?

Arrival from Sweden četrotne gan izskatās, gan izklausās kā ABBA. Klausītāji viņus uzņem ar prieku un entuziasmu – no pirmās dziesmas līdz pēdējai. Šajā šovā liela loma ir tieši publikas reakcijai. Es muzicēju ar Arrival from Sweden jau astoņus gadus. Kaut gan nesen biju Kiprā un piedalījos citā grupai ABBA veltītā programmā – ABBA The Show. Pārsvarā es pašlaik spēlēju džeza klubos Zviedrijā.

Kāda mūzika jums pašam patīk?

Esmu vecs – man ir 63 gadi, un man patīk jebkura mūzika, kas ir dzīva. Dzīva balss, dzīvi mūziķi uz skatuves – tas ir nepārspējami. Tādu mūziku esmu gatavs klausīties jebkurā daudzumā. Man ļoti patīk Nīls Jangs un The Band.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja