Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Festivālā Saxophonia uzstāsies Grammy balvas ieguvējs Donijs Makaslins

VSIA Latvijas koncerti rīkotais festivāls Saxophonia šogad notiks no 9. līdz 18. februārim Rīgā un Ventspilī. Festivāla lielākā zvaigzne šogad būs amerikānis Donijs Makaslins (Donny McCaslin) - viens no pasaules labākajiem saksofonistiem, vairākkārtējs Grammy balvas ieguvējs, sadarbojies ar daudzām ārvalstu džeza un populārās mūzikas zvaigznēm.

Festivālā piedalīsies arī divi izcili Dienvidamerikas džeza mūziķi – Ademirs  Juniors (Ademir Junior) un Tiago Loei. Neparastā un aizraujošā simfodžeza programmā kopā uzstāsies Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga un modernā džeza grupa Lupa. Festivāla koncertos uz skatuves kāps virkne Latvijas spožāko saksofonistu.

 

9.februārī Lielajā ģildē notiks festivāla atklāšanas koncerts, kur uz skatuves tiksies Latvijas Radio bigbends un divi džeza mūzikas virtuozi no ASV – saksofonists, vairākkārtējs Grammy balvas ieguvējs Donijs Makaslins un taustiņinstrumentālists Džeisons Lindners (Jason Lindner). Abu mūziķu daiļradi ietekmējusi sastapšanās ar leģendāro britu mūziķi Deividu Boviju un darbs pie albuma Blackstar. Arī Saxophonia apmeklētāji varēs just šīs sadarbības augļus - koncertā skanēs gan fragmenti no pēdējos gados tapušajiem Donija Makaslina albumiem, ko bigbendam aranžējis Džeisons Lindners, gan jaunas, vēl neizdotas kompozīcijas. 

Donijs Makaslins, Džeisons Lindners un Latvijas Radio bigbends sniegs koncertu arī 11. februārī Ventspils koncertzālē Latvija.

10. februārī Spīķeru koncertzālē uzstāsies saksofonu kvartets Atomos, perkusionists Ernests Mediņš un saksofonists Karolis Šarkus. Programmā Rika Hirša, Jacob TV un Ritvara Garozas mūzika, kā arī Roberta Martini, Toma Rudzinska, Ernesta Mediņa un Karoli Šarkus pirmatskaņojumi. Saksofonu kvarteta Atomos dibinātājs Arvīds Kazlausks ir apvienojis vienus no labākajiem jaunākas paaudzes Latvijas saksofonistiem – Aigaru Raumani, Robertu Martini un Rūdolfu Pēteri Rubeni. Visi kvarteta dalībnieki ir zināmi kā aktīvi un veiksmīgi mūziķi, un kopš ansambļa dibināšanas 2016. gadā vasarā, piedāvā svaigu un augstvērtīgu saksofonmūzikas skanējumu, kā arī regulāri pieņem jaunus izaicinājumus kā mūzikā, tā starpžanros.

Savukārt 16. februārī Lielajā ģildē uz vienas skatuves būs dzirdami Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga un modernā džeza grupa Lupa koncertprogrammā Simfodžezs cauri gadu desmitiem. Simfodžeza pirmsākumi meklējami 1920. gados, kad Ņūorleānas džezs tika ietērpts simfoniskā orķestra skanīgajās drānās un spoži uzmirdzēja uz filharmonijas skatuves. Komponists, taustiņinstrumentālists un sitaminstrumentālists Andris Buiķis sadarbībā ar visdažādākajos žanros rūdīto kamerorķestri Sinfonietta Rīga un grupu Lupa radījis oriģinālu koncertprogrammu, kuru veido 12 simfodžeza ainas - aizraujošs un tembrāli krāšņs ceļojums, kura pieturvietas attaino šī žanra interesanto attīstību un pārsteidzošo daudzveidību Latvijā un pasaulē no 20. gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām.

17. februārī Lielajā ģildē uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar Rīgas Saksofonu kvartetu un Arvīdu Kazlausku diriģenta Jāņa Stafecka vadībā. Programmā Modesta Musorgska Izstādes gleznas, Džona Adamsa Saksofonkoncerts, kā arī pirmatskaņojums Uģa Prauliņa Uvertīra saksofonu kvartetam un orķestrim.

Festivāls Saxophonia noslēgsies 18. februārī Lielajā ģildē, kur uz vienas skatuves kopā ar Latvijas Radio bigbendu uzstāsies brazīliešu džeza mūzikas zvaigznes - saksofonists Ademirs Juniors un perkusionists Tiago Loei. Multiinstrumentālists, aranžētājs un komponists Ademirs Juniors tiek uzskatīts par aktīvāko un zināmāko improvizējošo saksofonistu ne tikai Brazīlijā, bet visā Dienvidamerikā. Mūziķis ir pirmais Brazīlijas džeza saksofonists, kurš kļuvis par slavenā saksofonu zīmola Selmer mākslinieku. Savukārt Tiago Loei jau kopš 16 gadu vecuma aktīvi koncertējis un piedalījies dažādu grupu albumu ierakstos visā Brazīlijā, vēlāk dzīvojis arī Kubā, Havanā, kur papildinājis savas zināšanas un pētījis slavenos Kubas mūzikas ritmus. Tiago Loei vairākus gadus pavadījis arī Rīgā, kā perkusionists regulāri sadarbojies ar populāriem un izciliem mūziķiem Latvijā – Raimondu Paulu, Intaru Busuli, Kārli Vanagu un daudziem citiem, tāpēc šis Saxophonia koncerts būs arī Tiago atgriešanās vietā, kas ilgu laiku tika saukta par mājām. Koncertā skanēs Ademira Juniora oriģinālkompozīcijas, kā arī brazīliešu mūzika un pasaules džeza klasika.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Festivāla Saxophonia interneta mājaslapa -www.saxophonia.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja