Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāla Windstream atklāšanas koncertu diriģēs Andris Poga

Pavasara festivāla Windstream jubilejas gada atklāšana notiks ar koncertu Lielajā ģildē, 20. martā, un orķestri Rīga diriģēs Andris Poga, informēja orķestra pārstāve Baiba Tilhena.

Atklāšanas koncerts piedāvās klausītājiem spožu oriģinālmūzikas programmu ar solistu – Oskara Petrauska (saksofons) un Guntara Freiberga (sitaminstrumenti) – izcilo spēli.

Kā allaž pavasara festivāla Windstream uzmanības centrā ir pūšaminstrumenti un pūtēju orķestris visdažādākajos mūzikas žanros, stilos un izpausmēs. Tā arī koncerta programmā diriģents Andris Poga iecerējis atskaņot oriģinālmūziku, kas rakstīta tieši pūšaminstrumentiem. Koncertu atklās amerikāņu komponista Kristofera Staničara (Christopher Stanichar) skaņdarbs pūtēju koncertorķestrim – Windstream, kas ir pavasari vēstošs un ieskandinošs sveiciens, atklājot orķestra maigo un silto skanējumu.

Kontrastaini atšķirīgi skanēs britu izcelsmes komponista Naidžela Klarka (Nigel Clarke) skaņdarbs Samurajs, kas sacerēts 1995. gadā un kļuvis par mūsdienu klasiku, raksturojot Klarka kompozīcijas stilu – pārpilni krāšņi, eksplozīvi brīži, kas mijas un kontrastē ar pārpasaulīga skaistuma vēsmām. Lai gan darbs ir viendaļīgs, pats autors to strukturē trīskārši – Signāli un karogi – samuraju signalizēšanas metodes kaujas laukā, Aizbraukšanas ceremonija - daimyo jeb aristokrātiskā līdera un kaujinieku pirms cīņas process, kā arī budistu mūku lūgšanās, un Uzbrukums – atgriešanās pie samuraju kara bungošanas. Šie tēli atklāsies pārsteidzošā, ļoti virtuozā un domas rosinošā mūzikā orķestra izpildījumā.

Līdzās skaņdarbiem, kas veltīti pūtēju koncertorķestra skanējumam, A. Poga iecerējis izcelt atsevišķu instrumentu tembrus, aicinot solistu pulkā saksofonistu Oskaru Petrauski, kurš atskaņos Džona Mekī (John Mackey) Koncertu soprāna saksofonam un pūtēju ansamblim. Petrauskis ir Orķestra Rīga saksofonu grupas koncertmeistars un šo darbu vēlējies atskaņot jau senāk. Dž. Mekī skaņdarbs tapis 2007. gadā un līdz šim ir viens no vērienīgākajiem soprāna saksofona skaņas potenciāla un iespēju pētījumiem.

Uz vēl kādu dialogu starp solistu un orķestri aicināts perkusionists Guntars Freibergs, kurš  nominēts 2018. gada Lielajai Mūzikas balvai, nominācijā – par izcilu darbu ansamblī. Solists piedalīsies Dženiferas Higdonas (Jennifer Higdon) Perkusiju koncerta atskaņošanā. Skaņdarba autore ir ievērojama personība mūsdienu klasiskajā mūzikā un par Perkusiju koncertu saņēmusi Grammy balvu. Mūzikas kritiķis Gregorijs Salivans Īzaks slavējis šo koncertu kā fascinējošu un uzsvēris, ka perkusiju instrumenti brīnumaini atklāj savu plašo iespēju un skaņas spektru.

Biļetes uz atklāšanas koncertu iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv. Skolēniem un studentiem, uzrādot apliecību biļešu kasē, 50% atlaide.

Top komentāri

Trespass
T
Tur viņam īstā vieta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja