Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Festivāls Zemlika šonedēļ turpina Skaņu meža aizsākto nepieradinātību

Eksperimentālajai jeb netradicionālajai, citiem vārdiem, jaunajai mūzikai Latvijā ir gana daudz klausītāju. Par to liecina oktobra sākumā jau 13. gadu Rīgā izskanējušais nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs, uz kura koncertiem vietu zālē visiem gribētājiem nemaz nepietika.

Samērā jaunais festivāls Zemlika ar radniecīgu ievirzi šonedēļ gaidāms Durbē, un, ņemot vērā, ka koncerti, kino un izrādes (Ingas Gailes Āda no Ģertrūdes ielas teātra) notiek vairākās vietās - kultūras namā, Ata Kronvalda vēsturiskās skolas ēkā un Durbes vidusskolā, muzejā un luterāņu baznīcā, to Latvijas mazākajā pilsētā palaist garām būs grūti. Paralēli festivāla Zemlika koncertiem pilsētvidē būs skatāma arī piecu mākslinieku darbu ekspozīcija Sazarojumi - telpiskas instalācijas, gleznojumi un performaces.

Zemlika tiek dēvēta ne vien par mūzikas un mākslas, bet arī vietējās ražas festivālu - tā otrajā dienā notiks zemnieku un amatnieku tirgus, galvenās lomas tajā atvēlot Durbes un novada saimniecībās un darbnīcās gada laikā izaudzētajam un saražotajam, bet skolas ēdamzālē tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns, kura ēdienkarte būs veidota lielākoties no Durbes novadā izaudzētā, izslauktā, sasietā un citādi saražotā.

Meitenes rausta stīgas

Mūziķu saraksts aptver četrus kontinentus. Kanādā dzimusī un tagad Ņujorkā dzīvojošā čelliste Džūlija Kenta sadarbojusies ar Entoniju Hegertiju, Devendru Banhārtu un Rufusu Venraitu, bet kopš 2007. gada viņa ieraksta pati savus albumus un koncertē kā solomāksliniece, izmantojot arī elektroniskas čella skaņu apstrādāšanas metodes. Ensemble Economique ir amerikāņu mūziķa, Ziemeļkarolīnas dueta Starving Weirdos dalībnieka Braiena Paila solo projekts, kura ērģeļu, ģitāru, bungmašīnas un elektroniski pārvērstu balsu korī angļu mūzikas žurnāls Spin saklausījis The Cure, Arvo Pērta un My Bloody Valentine iezīmes. Ar pēdējiem, tāpat ar Radiohead, salīdzināti arī skoti Graveyard Tapes, bet Sāra Lipsteita jeb Noveller, ģitāriste no Ostinas, kura saspēlējusies gan ar Zemlikas rīkotāja Mika Magones rīkotā koncertā Rīgā pabijušo Kanādas mūziķi un rakstnieku Aidanu Biekeru, gan ar Lī Ronaldo no Sonic Youth un braukusi turnejā kopā ar St. Vincent, Zemlikā klausītājus aizvedīs daudzslāņainos seismiskos un meditatīvos ceļojumos ar elektriskās ģitāras un elektronisko skaņu ierīču palīdzību. Kolumbiešu mūziķe Lukrēcija Dalta darbojas ar basģitāru un elektroniku, avangardu apvienojot ar popmūziku. Austrālijā dzimušais un šobrīd Francijā dzīvojošais bundzinieks un sitamo instrumentu meistars Vils Gatrī studējis džezu un improvizāciju Viktorijas Mākslas koledžā Melburnā, savulaik aizsācis kluba Make It Up darbību - tas kļuvis par visilgāk aktīvo Austrālijas performanču vietu eksperimentālajai un improvizētajai mūzikai.

Viesu vidū ir arī norvēģu ģitāristes Hedvigas Molestādes vadītais trio, kura liels cienītājs esot žurnāla The Rolling Stone galvenais redaktors Deivids Friks, bet The New York Times savulaik rakstījis, ka "šī grupa ar džezu pabeidz smagās rokmūzikas teikumus, ja ne otrādi". Šveices psihedēliskā grupa Klaus Johann Grobe, kas izmanto senus sintezatorus, tikusi salīdzināta ar grupu Can - vienu no krautroka stūrakmeņiem, bet postpankroka iedvesmotais sintpopa projekts Lust For Youth no Dānijas jau piedāvās lipīgas un radiostacijām draudzīgas, bet tajā pašā laikā padrūmas melodijas.

Arvien dziļāk mežā

Ja Rīgā bija Skaņu mežs, tad Durbē būs Kameņu mežs. Tā latviski tulkojams lietuviešu dueta Kamanių šilelis nosaukums, kura otrais vārds liecina, ka lietuvieši arī savam ražotajam visā bijušajā Padomju Savienībā populārajam miniatūrajam televizoram bija devuši vārdu Mežs. Kamanių šilelis rotaļājas ar lietuviešu tautas mūziku, ietērpjot to mūsdienīgos aranžējumos. Pašmāju tautas mūziku Zemlikā pārstāvēs dziedātāju kopa Saucējas, kas tiecas apgūt tradicionālo, attiecīgajam reģionam raksturīgo dziedāšanas manieri, atdarinot etnogrāfiskos ierakstus. Folkloras kopa Kokle tiek uzskatīta par vienu no vecākajiem folkloras ansambļiem Latvijā - tas dibināts 1980. gadā kā bērnu folkloras kopa, bet gadu gaitā tā kļuvusi par vienu no šobrīd aktīvākajām jauniešu grupām. Latviju Zemlikā pārstāvēs arī māksliniece un mūziķe Maija Līcīte ar projektu Miona, kuras dziesma Sad Story kļuvusi par Ivo Brieža filmas Filma vadmotīvu.

Visu beidzot, arī tiem klausītājiem, kuriem neviens no minētajiem vārdiem neko neizsaka un vienīgais līdz šim apmeklētais festivāls ir bijis Positivus, vērts doties uz Zemliku, jo tur uzstāsies arī tādas slavenības kā Kārlis Kazāks un Ainars Mielavs kopā ar Gintu Solu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja