Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Grupa Cut Copy festivālā Positivus. Ar mīlestību no Melburnas

Latvijā pirmo reizi uzstāsies austrāliešu sintpopa grupa Cut Copy

Tālā Austrālija jau sen ieņem prominentu vietu populārās mūzikas olimpā. Hārdrokeri AC/DC, popdīva Kailija Minoga, mistiķi Dead Can Dance, rokgrupa INXS un Niks Keivs, kurš pērn noslēdza festivālu Positivus, – visi nāk no Austrālijas. No jaunākas paaudzes austrāliešu mūziķiem globālus panākumus pēdējos gados ir guvusi dziedātāja Sia, popduets Empire of the Sun un psihedēliķi Tame Impala. Pie pēdējiem ir pieskaitāmi arī vieni no ievērības cienīgākajiem šī gada Positivus viesiem – sintpopa apvienība Cut Copy.

Aiz asprātīgā nosaukuma stāv četri četrdesmitgadnieki no otras lielākās Austrālijas pilsētas Melburnas. Grupas dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ir Dens Vitfords, kurš Cut Copy aizsāka 2001. gadā kā soloprojektu. Pirms pievēršanās mūziķa karjerai viņš bija grafikas dizainers un dīdžejs ar ļoti daudzveidīgu muzikālo gaumi. Dena Vitforda iemīļotāko mākslinieku un grupu vidū ir itāļu disko pionieris Džordžo Moroders, 80. gadu amerikāņu indīroka grupa Guided By Voices, Fleetwood Mac un Electric Light Orchestra.

2001. gadā viņš ar dažiem palīgiem no malas ierakstīja un izdeva septiņu dziesmu elektroniskās deju mūzikas minialbumu. Domājot par pirmo īsto albumu, Dens Vitfords projektam piesaistīja draugus un paziņas, kuri māk spēlēt ģitāru un bungas. Tā viņš vēlējies panākt, lai Cut Copy skanējums būtu dzīvāks. 2004. gadā grupa izdeva debijas albumu Bright Like Neon Love. "Tā ir patīkama alternatīva stampājošai trance mūzikai un aukstai elektronikai. Tas ir dīvains, bet vienlaikus valdzinošs futūristiskā un retro sajaukums," toreiz rakstīja viens no lielākajiem Austrālijas laikrakstiem The Sydney Morning Herald.

Cut Copy starptautiskā izlaušanās notika 2008. gadā ar otrā albuma In Ghost Colours iznākšanu. Tajā ir atrodami tādi grupas mūziku spilgti definējoši hiti kā Lights & Music un Hearts on Fire, kuros dominējošos sintezatoru motīvus lieliski papildina ģitāras iespēles. Līdz šim austrāliešu kvartets ir izdevis piecus lieliski producētus studijas albumus, kuros katrā ir atrodamas kādas svaigas nianses Cut Copy skanējumā.

Nu jau vairākus gadus trīs no četriem grupas dalībniekiem vairs nedzīvo Melburnā. Arī radošais ģenerators Dens Vitfords dzimteni ir nomainījis pret Dānijas galvaspilsētu Kopenhāgenu. Cut Copy līdz šim pēdējais, 2017. gadā izdotais albums Haiku From Zero tapa, grupas dalībniekiem elektroniski apmainoties ar muzikālajām idejām.

Apvienības līderis atzīst, ka elektroniskā deju mūzika ir ievērojami mainījusies kopš laika, kad viņš ar to sācis nodarboties. "Es jūtos kā vectētiņš blakus jaunajiem producentiem," viņš pasmējies intervijā portālam Ontheaside.com. Tajā pašā laikā Dens Vitfords jūtot saikni ar jaunās paaudzes aroda brāļiem un māsām: "Mums ir līdzīga attieksme pret deju mūziku, pat ja mūsu radītā mūzika nav tik līdzīga."

 

Grupa Cut Copy festivālā Positivus uzstāsies piektdien, 26. jūlijā, plkst. 23 uz Lāčplēša skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja