Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Imperatora pēdējā mīla. Internetā būs skatāma Rūfusa Veinraita opera Adriāns

Otrdien, 11. augustā, plkst. 1.30 pēc Latvijas laika Kanādas operas kompānijas/Canadian Opera Company mājaslapā tiks demonstrēts populārā kanādiešu un amerikāņu dziesminieka Rūfusa Veinraita komponētās operas Adriāns ieraksts

Adriāns ir Rūfusa Veinraita otrā opera, tās pasaules pirmizrāde Toronto notika 2018. gada oktobrī. Darbs vēsta par Senās Romas imperatoru Adriānu Pūbliju Eliju (76–138) un viņa bīstamo, kaislīgo mīlas dēku ar grieķu jaunieti Antinoju, kurš pašā dzīves plaukumā nenoskaidrotos apstākļos noslīka Nīlā un kuram sērojošais imperators piešķīra dieva statusu. Adriāna valdīšanas laiks iezīmēja klasiskās ēras beigas Romas vēsturē.

Adriāns bija pretrunīga personība. Viņa armija vardarbīgi apspieda Jūdejas provinces ebreju sacelšanos pret Romas impēriju, desmitiem tūkstošu ebreju tika noslaktēti. Adriāns bija tas, kurš pārsauca Jūdeju par Palestīnu. Tajā pašā laikā viņš veltīja lielu uzmanību filosofijai, mākslai, arhitektūrai un diplomātijai. Imperatora Adriāna lomu vēsturē un viņa mantojuma saglabāšanu iedragāja viņa homoseksualitāte.    

Par savu iedvesmas avotu Rūfuss Veinraits uzskata vairāk nekā pirms divdesmit gadiem izlasīto franču rakstnieces Margaritas Jursenāras vēsturisko romānu Adriāna atmiņas (1951). Libreta autors ir kanādiešu aktieris, dramaturgs un režisors Daniels Makaivors. Operā Adriāns saplūst intimitāte, grandiozitāte, vēsturiskas politiskas intrigas un pārdabiski spēki.

Iestudējums, ko Toronto iestudējis vācu diriģents Johanness Debuss un kanādiešu režisors Pīters Hintons, ir krāšņs un vērienīgs. Adriāns ir mūsdienu lielā klasiskā opera, tā ir gan liriska, gan dramatiska. Mūzikā var saklausīt Hektora Berlioza, Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Riharda Štrausa, Gustava Mālera un Kloda Debisī ietekmi, taču Rūfuss Veinraits vienmēr saglabā savas muzikālās, melodiskās valodas specifiku un smalkumu. 

Titullomu atveido leģendārais amerikāņu baritons Tomass Hempsons, kuru publika pieradusi dzirdēt varonīga mīlnieka un sieviešu siržu lauzēja lomās. Adriāna mīļoto Antinoju tēlo kanādiešu tenors Izajs Bells. Iestudējumā ir iekļauta atklāta mīlas aina, kurā dominējošo pozīciju – pretrunā ar mīlestības "hierarhiju" starp dažāda statusa partneriem senajā pasaulē – uzņemas imperatora favorīts. Nenoliedzami Adriāns ir viena no drosmīgākajām un smeldzīgākajām Tomasa Hempsona lomām. Otrā plāna tēlos mirdz vēl divas opermākslas leģendas – somu soprāns Karita Matila un kanādiešu tenors Bens Hepners.   

Operas Adriāns ierakstu 11. augustā plkst. 1.30 varēs noskatīties bez maksas, taču iepriekš ir jāreģistrējas Kanādas operas kompānijas mājaslapā (www.coc.ca; opera būs skatāma vienu reizi). Pēc izrādes beigām tiešsaistē notiks saruna ar komponistu Rūfusu Veinraitu, libreta autoru Danielu Makaivoru, režisoru Pīteru Hintonu un Kanādas operas kompānijas ģenerāldirektoru Aleksandru Nēfu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja