Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Izdots Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa dziesmu albums Ceļš

Dziedātājas Ievas Akurateres dzimšanas dienā, 22. aprīlī, pie klausītājiem dodas jauns jubilāres soloalbums Ceļš (CD) ar Aivara Hermaņa dziesmām, kas tapušas pēdējo gadu laikā. Gandrīz visu skaņdarbu vārdu autore ir pati Akuratere, un tas ir ceturtais mūziķu kopīgais albums. To izdevusi izdevniecība Upe tuviem un tāliem.

Kopš laika, kad "čuksti uzmodināja pilsētu", ir apritējuši gandrīz trīsdesmit pieci gadi. 1990. gadā mūzikas un mākslas festivālā Bildes Ieva Akuratere un Igo pirmatskaņoja Aivara Hermaņa dziesmu ciklu Klusums starp mums. Toreiz ciklā skanēja Igo dzeja, savukārt nākamā Ievas un Aivara kopdarba, gaumīgi kaislīgā cikla Plīvošana ar pilsētu (1997) tapšanas pamatā bija Linarda Tauna dzejoļi. Īpašu noskaņu rosinošais duets 2018. gadā klajā laida albumu Vēlēšanās. Tajā Aivars dziesmas sacerēja jau ar Ievas pašas dzejoļiem.

Arī jaunajā albumā Ceļš Akurateres vārsmas un daudzkrāsu noskaņās zaigojošā balss savijas ar Hermaņa ģitāras elpu, turpinot pieklusināto, intīmo muzicēšanas tradīciju. Dziesmas uztveramas kā impresijas, lidojums, varbūt arī meditācija mūzikā. Ievas sapņaino dziedājumu delikāti atbalsta Aivara virtuozā ģitārspēle, kurā līdztekus lakoniskiem akordiem iezogas Latīņamerikas deju – bosanovas, flamenko pulsējošie motīvi.

Albums Ceļš ir Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa pēdējo piecu gadu laikā radīto dziesmu apkopojums. To vairums tapis ar Ievas vārdiem, izņēmums ir dziesma Daba ar Ārijas Elksnes dzeju. Trīs no albuma dziesmām – Ceļš, Lūgšana un Magoņu lauks iepriekš nav ieskaņotas, taču tikušas jau izpildītas dueta koncertos. Hermaņa komponētajās dziesmās ar Ievas dzeju lirikai reti bija nepieciešamas korekcijas, pārsvarā dzeja tika akceptēta uzreiz.

Ieva Akuratere: "Varbūt tas notiek ar visiem māksliniekiem, mūziķiem, bet man ir tā: kādu dziesmu es dziedu un kāds tajā ir teksts, tas notiek manā dzīvē. Iet gadu desmiti uz priekšu, nes jaunu dzīves garšu, filozofiju, ar kādu tu skaties uz pasauli."

Jaunā albuma Ceļš dziesmu ieraksti veikti Aivara Hermaņa mājas studijā, vairāku dziesmu aranžējumu līdzautors un ieraksta instrumentu izpildītājs ir Raimonds Macats, kurš arī veica CD miksēšanu un pēcapstrādi.

Ierakstā pāris dziesmās Ievai piedzied pats mūzikas autors, dziesmā Daba piedalās Laimis Rācenājs. Albuma tapšanā iesaistījās viesmūziķi Edgars Kārklis (dūdas), Matīss Akuraters (perkusijas), Artis Orubs (sitamie instrumenti), Juris Kristons (stīgu orķestra aranžijas un ieskaņošana), kā arī Ilze Grunte (mandolīna, īru arfa), kas aranžējusi kora balsis dziesmā Mans draugs. Kora balsis iedziedāja Andrejs Skudra, Inta Pauļuka, Daniela un Roze Muižnieces.

Dziesmas Ziemas dārzs un Kamoliņš jau atskaņotas Ievas un Aivara Ziemassvētku programmā. Tajās un vēl dažos skaņdarbos jaušams garīguma, arī reliģisks pieskāriens. Duets turpina regulāru koncertdarbību, dodot priekšroku nelielām, omulīgām telpām un uzticamiem, vērīgiem klausītājiem.

CD būs nopērkami Upe tuviem un tāliem un MicRec pārdošanas vietās, kā arī internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja