Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iznācis Ingas Kalnas soloalbums Das Rosenband

Nacionālā mūzikas ierakstu kompānija SKANi piektdien, 15. janvārī, laiž klajā albumu Das Rosenband - pirmo Ingas Kalnas soloalbumu, kas būs plaši pieejams starptautiskā tirgū. Albumā ieskaņota komponistu Riharda Štrausa, Jāņa Mediņa un Alfrēda Kalniņa dziesmu izlase no 2016. gadā godalgotās koncertprogrammas. Albuma ieraksts tapis kopā ar pianisti Diānu Ketleri Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, informēja mūzikas izdevniecības pārstāvji.

Jau pirms izdošanas albumam uzmanību pievērsis populārais britu izdevums The Guardian, kā arī saņemti vairāki atzinīgi Eiropas mūzikas kritiķu vērtējumi.

Albumā dzirdamā koncertprogramma pirmo reizi pie klausītājiem nonāca 2016. gadā, kad Inga Kalna un Diāna Ketlere Dzintaru koncertzālē atskaņoja Riharda Štrausa un latviešu klasiķu Jāņa Mediņa un Alfrēda Kalniņa dziesmu izlasi Rudens kamermūzikas festivālā. Par koncertu mākslinieces ieguva Lielo mūzikas balvu 2016 kategorijā Izcils sniegums kamermūzikā. 

"Dzintaru koncertzālē publika klausījās labi zināmo Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa vokālo liriku pavisam jaunā un pārsteidzoši svaigā lasījumā un nezināmas Riharda Štrausa dziesmas izjuta kā tuvas un atpazīstamas. Inga Kalna un Diāna Ketlere atklājās kā fantastiski saliedēts duets un vienlaikus arī kā divas individuāli spilgtas mākslinieces. Hamburgā mītošā brīvmāksliniece ar silti lirisko toni un uz vairāku pasaules līmeņa operteātru skatuvēm gūto rūdījumu un viņas ilggadējā kamermūzikas partnere, iejūtīgā pianiste un Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas profesore, sagādāja muzikālu piedzīvojumu ar patīkamu un noturīgu pēcgaršu," nominējot mākslinieces balvai, sacīja Lielās mūzikas balvas rīkotāji.

Inga Kalna izvēlēto koncertprogrammu raksturo kā "muzikālu jūgendstilu par mīlestības tēmu ar ārkārtīgi poētisku tēlainību. Štrausa mūzika ir gluži kā operteātra zāle ar vīna sarkanajiem sēdekļiem, tumšsarkano samta priekškaru un zeltītajām bārkstīm – dāsna, samtaina, zeltīta, mirdzoša, bagāta un intelektuāla. Bet man arī ārkārtīgi patīk, kādu mūziku rakstījuši latviešu dižgari Jānis Mediņš un Alfrēds Kalniņš. Piemēram, saistībā ar Jāni Mediņu es uzreiz iedomājos jūgendstilu. Es redzu Alberta ielu, Rīgas jūgendstila arhitektūras mājas".

Inga Kalna ir Eiropā pieprasīta baroka, klasicisma un pēdējos gados arī romantisma repertuāra spilgta interprete. Viņas soprāns ir piesātināts un krāsām bagāts, koloratūrtehnika - apbrīnojama, stila izjūta - precīza un kompetenta. 

Viņas repertuārā ir gandrīz visu ievērojamāko Rietumeiropas komponistu operu liriskā soprāna partijas, kamermūzika un izvērstas formas darbi, tostarp Mocarta, Baha, Bēthovena, Brāmsa, Berlioza, Verdi sakrālie opusi, Mālera Ceturtā simfonija. Pasaules opernamos un koncertzālēs viņa ir dziedājusi pilnīgi visu vācu baroka lielmeistara Georga Frīdriha Hendeļa oratoriju atskaņojumos. 

Dziedājusi titullomu Artura Maskata operas Valentīna iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā (2014), kā arī Ilzes lomu Romualda Kalsona Pazudušajā dēlā (1996). Inga Kalna ir pieckārtēja Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte.

Diāna Ketlere kā soliste un kamermūziķe uzstājusies daudzos nozīmīgos Eiropas, Āzijas un ASV mūzikas centros un piedalījusies prestižos festivālos. Viņas koncerti pārraidīti radio un televīzijā Japānā, Vācijā, Austrijā, Lielbritānijā un citur. Kopā ar Ensemble Raro dalībnieku Razvanu Popoviču Diāna Ketlere ir dibinājusi festivālus SoNoRan Bukarestē, Rumānijā, un Chiemgauer Musikfrühling Bavārijā, Vācijā, un ir to mākslinieciskā vadītāja. Kopš 2003. gada ir profesore Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un kopš 2018. gada - Ženēvas Mūzikas augstskolā. Diāna Ketlere ir divkārša Lielās mūzikas balvas laureāte.

Albums  pieejams gan CD formātā, gan visās populārākajās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās visā pasaulē. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja