Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izziņota festivāla Rīga Jūrmala jaunās sezonas programma

2020. gada vasarā no 10. jūlija līdz 30. augustam notiks mūzikas festivāla Rīga Jūrmala otrā sezona. Četrās nedēļas nogalēs Rīgā un Jūrmalā izskanēs 20 koncerti ar pasaules līmeņa simfonisko orķestru un solistu dalību. Šajā festivāla sezonā daudzpusīgo koncertu programmu papildinās divi nozīmīgi jaunumi – mūzikas meistarklašu sērija un papildkoncerts Liepājā.

Festivāla Rīga Jūrmala jaunās sezonas centrā būs četru pasaules līmeņa orķestru koncerti: festivālā atgriezīsies un to atklās Izraēlas Filharmoniskais orķestris (IFO) ar jauno māksliniecisko vadītāju Lahavu Šāni pie diriģenta pults (11. un 12. jūlijs, Latvijas Nacionālā opera), atkārtoti muzicēs arī Bavārijas Radio Simfoniskais orķestris (BRSO) ar diriģentu Manfrēdu Honeku (17. un 19. jūlijs, Dzintaru koncertzāle). Augustā koncertus sniegs divi leģendāri orķestri - Sanktpēterburgas Filharmoniskais orķestris (SFO) un tā ilggadējs mākslinieciskais vadītājs Jurijs Temirkanovs (15. un 16. augusts, Latvijas Nacionālā opera), kā arī Londonas Filharmoniskais orķestris (LFO) un Grammy balvas ieguvējs, diriģents Vladimirs Aškenazi (28. un 30. augusts, Dzintaru koncertzāle).

“Nākamā festivāla vasara solās būt aizraujoša vairāku iemeslu dēļ. Vispirms lepojamies uzņemt divus izcilus orķestrus – Bavārijas Radio Simfonisko un Izraēlas Filharmonisko orķestri -, kas jau aizvadītajā festivāla sezonā tika sagaidīti ar ovācijām. 2020. gada vasara būs muzikāli bagāta, varēs dzirdēt daudzus mūsdienu izcilākos instrumentālistus un jaunās paaudzes spožākos talantus. Visbeidzot, festivālā būs dzirdami  šī brīža dižākie pianisti, kas izvēlējušies kopā ar mums atzīmēt Bēthovena 250. gadadienu,” stāsta festivāla Rīga Jūrmala mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrēms.

“Šāda mēroga notikumi un iespējas piesaistīt arvien vairāk starptautiskas auditorijas ir svarīgi gan kopējā valsts tēla veidošanai, gan reģiona tautsaimniecībai. Lēšam, ka pērnā gada sezonā festivāla ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā, uzņemot vairāk nekā 450 māksliniekus un 16 000 klausītājus no vismaz 50 pasaule valstīm, pārsniedz vienu mijonu eiro. Arī šosezon mūsu ambīcijas ir lielas, tādēļ esam īpaši priecīgi par festivāla korporatīvo partneru un vietējo pašvaldību – Rīgas un Jūrmalas domes – sniegto atbalstu un vēlmi sadarboties,” stāsta festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Festivālā muzicēs daudzas pasaules līmeņa izpildītājmākslas zvaigznes: divus koncertus sniegs leģendārais pianists sers Andrāšs Šifs (András Schiff, 10.07. LNO skanēs solokoncerts ar L.van Bēthovena klaviersonātēm, 12.07. ar Izraēlas filharmoniķiem atskaņos L.van Bēthovena 5.koncertu klavierēm); Elēna Grimo (Hélène Grimaud, 17.07 ar BRSO), Nelsons Freire (Nelson Freire, 19.07. ar BRSO), Marija Žoao Piresa (Maria João Pires, 18.07.), Behzods Abduraimovs  (Behzod Abduraimov, 15.08. kopā ar SFO), Džordžs Lī (George Li, 16.08. kopā ar SFO), Aleksandrs Kantorovs (Alexandre Kantorow, 28.08, ar FO).  Festivālā varēs baudīt vijolnieka Leonidasa Kavakosa (Leonidas Kavakos, 14.08.) solokoncertu, uzstāsies čellisti Truls Morks (Truls Mørk, 30.08., ar FO) un Gotjē Kapisons (Gautier Capuçon, 11.07.), kā arī vokālais ansamblis The Kings Singers (12.08.) un baritons Matiass Gerne (Matthias Goerne, 29.08.).

Dienas koncertos īpašās soloprogrammās varēs iepazīt jaunos māksliniekus – tos, kuri atrodas savas karjeras sākumposmā, bet jau spilgti pieteikuši sevi gan starptautiskos konkursos, gan koncertos uz visām prestižākajām skatuvēm: pianists Joavs Levanons (Yoav Levanon, 11.08.), vijolniece Marija Dueņasa (María Dueñas, 18.07.), pianists Mao Fudzita (Mao Fujita, 19.07.), vijolnieks Daniels Lozakovičs (Daniel Lozakovich, solokoncerts 15.08., 16.08. ar SPFO), pianiste Aleksandra Dovgana (Alexandra Dovgan, 29.08.), tenors Longs Longs (Long Long, 30.08.), kā arī latviešu jaunais pianists Daumants Liepiņš (16.08.).

2020. gada festivāla jaunums – sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju tiks atklāta pirmā mūzikas festivāla Rīga Jūrmala akadēmijas meistarklašu sezona. Jaunie talanti no Latvijas un citām pasaules valstīm varēs apgūt meistarību pasaulslavenu interpretu vadībā. Informācija par pieteikšanos meistarklasēm un programma tiks izsludināta 2020. gada janvārī.

"Esam ļoti priecīgi, ka sadarbība ar māksliniekiem festivāla ietvaros iegūs arī citas formas. Gan Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra pārstāvji, gan leģendārais pianists Andrāšs Šifs, kā arī citi mākslinieki sniegs meistarklases jaunajiem mūziķiem," stāsta Zane Čulkstēna.

Sadarbības ietvaros ar fondu Uniting History tiks rīkots papildkoncerts Liepājā

Jaunajā festivāla sezonā uzsākta sadarbība ar fondu Uniting History. Šī fonda mērķis ir atbalstīt organizācijas un iniciatīvas, kuru mērķis ir saglabāt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu. Sadarbības ietvaros ar fonda Uniting History un Liepājas pilsētas domes atbalstu tiks rīkots papildkoncerts ar Sanktpēterburgas Filharmoniskā orķestra un Jurija Temirkanova uzstāšanos (18. augusts, Lielais dzintars).

Simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala notiks Rīgas un Jūrmalas arhitektūras pērlēs – Latvijas Nacionālajā operā, Lielajā ģildē un visas vasaras sezonas pieprasītākajā norises vietā – Dzintaru koncertzāles Lielajā un Mazajā zālē.

2019. gada vasarā Latvijā pirmo reizi notika jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala. Festivāls tika iekļauts vasaras festivālu Top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph  vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo kvalitātes zīmi EFFE Label. Festivāla mākslinieciskais vadītājs ir Martins Engstrēms un Migels Estebans, festivāla izpilddirektore – Zane Čulkstēna.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem varēs iegādāties no 20. novembra festivāla mājaslapā.

Vairāk informācijas: www.riga-jurmala.com.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja