Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jubilejā, protams, muzicēs. Maestro Raimonds Pauls 85 gadu jubileju svin skanīgi Dzintaros un Cēsīs

Uzminiet, ko maestro Raimonds Pauls darīs savā 85 gadu jubilejā šovakar, 12. janvārī? Nu, protams, muzicēs un būs uz skatuves.

Lai gan īpaši gatavotā jaunā programma, kas tapusi sadarbībā ar mūsu spožāko pasaules operzvaigzni Elīnu Garanču, pārcelta uz vasaru, jubileja tiks nosvinēta ar krāšņu tiešsaistes koncertprogrammu Dzintaru koncertzālē, kopā ar Latvijas Radio bigbendu un vairākiem populāriem mūziķiem. Savukārt sestdien, 16. janvārī, plkst. 18 tiešsaistē no koncertzāles Cēsis jubilārs muzicēs programmā Raimonda Paula trio. Jauna mūzika jubilejā.

 

Daudzveidības svinēšana

Ņemot vērā publisko pasākumu aizliegumu, maestro nozīmīgās jubilejas notikumi būs pieejami tikai attālināti. Dzimšanas dienas koncerts kopā ar populāriem mūziķiem šovakar būs skatāms televīzijas kanālā ReTV plkst. 21.25. Raimonds Pauls muzicēs kopā ar mūziķiem, ar kuriem viņam izveidojusies īpaša radoša sadraudzība. Līdzās maestro pie klavierēm uzstāsies dziedātājas Dināra Rudāne un Ance Krauze, Intars Busulis, Daumants Kalniņš, pasaulslavenais tenors Aleksandrs Antoņenko, vokālā grupa Framest un Latvijas Radio bigbends. Koncerts ļaus ielūkoties skaistākajos mirkļos no viņu kopprojektiem, kas piedzīvoti uz skatuves un ierakstīti albumos.

Bagātajā un ilgajā skatuves dzīvē R. Pauls gan kā komponists, gan skatuves partneris koncertējis ar leģendārām personībām un estrādes zvaigznēm. Sadarbība ar dažādu paaudžu dziedātājiem vienmēr bijusi viena no R. Paula svarīgākajām radošajām izpausmēm. Viņš plašākai publikai parādījis ne vienu vien daudzsološu skatuves talantu. Viņu vidū ir arī Intars Busulis, kuru Raimonds Pauls kā 27 gadus vecu jaunekli ievērojis izrādē Kabarē un piedāvājis startēt konkursā Jaunais vilnis. Tas kļuva par dziedātāja plašās popularitātes sākumu. Savukārt Ance Krauze pērn atgriezās uz skatuves Raimonda Paula tieši viņai radītā, Alsungas tautas dziesmu spēka stiprinātā programmā Sasala jūrīna.

Ar pasaulē slaveno opertenoru A. Antoņenko maestro īstenojis īpašu koncertprogrammu pagājušajā vasarā, kopā ar Dināru Rudāni tapa muzikāli daudzveidīgā programma Viņa un Viņš, bet ar Daumantu Kalniņu un vokālo grupu Framest piedzīvoti daudzi neaizmirstami koncerti un pirmatskaņojumi.

Jubilejā skanēs kompozīcijas no dažādiem R. Paula daiļrades periodiem un koncertprogrammām. Koncertā iekļautas gan populāras dziesmas ar Jāņa Petera un Guntara Rača vārdiem, gan balādes ar Imanta Ziedoņa un Jevgeņija Jevtušenko vārdiem, gan latviešu tautas dziesmu aranžējumi un instrumentālais džezs – daļas no svītas Melnās krāsas un no cikla Iespaidi.

 

Jauna mūzika – velte Rīgai

Raimonda Paula vārds latviešu estrādes un džeza mūzikas vēsture jau ierakstīts ar zelta burtiem, bet viņš uz lauriem neguļ. Pandēmijas laikā tapusi Rīgai veltīta koncertprogramma, kurā portretēta vecpilsēta, Bastejkalns, Rīgas Doms, Vērmanītis, Līvu laukums un citas vietas galvaspilsētā. Programma jau ierakstīta Latvijas Radio 1. studijā un izdota vinila platē, bet tiešsaistes koncertā Raimonda Paula trio. Jauna mūzika jubilejā Cēsīs sestdien, 16. janvārī, plkst. 18 gaidāms jauno kompozīciju pirmatskaņojums.

Saspēlē ar Latvijas džeza mūzikas festivāla Rīgas ritmi māksliniecisko vadītāju, sitaminstrumentālistu Māri Briežkalnu un igauņu kontrabasistu Toivo Untu izskanēs maestro jaunākie instrumentālie skaņdarbi viņam tuvajās džeza noskaņās, kā arī vēl nedzirdētas dziesmas angļu valodā, kuru soliste būs igauņu džeza vokāliste Sofija Rubina-Hantere. Jaunā dziedātāja arī ārpus dzimtās Igaunijas zināma kā talantīga un radoša māksliniece. Dziedāšanu mācījusies mūzikas koledžā Sočos, studējusi Vācijā Kotbusas konservatorijā un Tartu Universitātē, kā arī slavenajā Bērklija mūzikas koledžā ASV. Mākslinieces džeza albums In The Land Of OO-Bla-Dee (2016. gadā) ieguvis Igaunijas Mūzikas balvu kategorijā Labākais džeza albums.

Raimondam Paulam vienmēr tuva bijusi džeza mūzika, un tieši šajā žanrā tapuši jaunie skaņdarbi, ko kopā ar maestro atskaņos igauņu kontrabasists Toivo Unts un latviešu sitaminstrumentālists Māris Briežkalns. Toivo Unts Paula izpausmi džezā salīdzina ar Oskara Pītersona vai Erola Gārnera daiļradi, uzsverot, ka "šajā mūzikā nav jāmeklē dziļa džeza filozofija, bet vienkārši jāļaujas melodijām un sajūtām. Turklāt maestro rokrakstam piemīt neatkārtojams melodiskums, kas izpaužas arī instrumentālajā mūzikā". Šis koncerts būs pieejams gan koncertzāles Cēsis, gan Biļešu paradīzes mājaslapās, iegādājoties piekļuves kodu. To varēs iegādāties arī pēc tiešsaistes, lai noskatītos koncerta ierakstu jebkurā laikā no 17. janvāra plkst. 12 līdz 19. janvāra plkst. 23.49.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja