Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā tikt uz Andra Nelsona diriģēto Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu?

Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncertu 2020. gada 1. janvārī pirmo reizi karjerā diriģēs latviešu maestro Andris Nelsons

Aicinājums diriģēt Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu ir vēl viens apliecinājums Andra Nelsona statusam klasiskās mūzikas pasaulē – 40 gadu vecais latviešu maestro ir viens no izcilākajiem mūsdienu diriģentiem. 

Vīnes filharmoniķu tradicionālo Jaungada koncertu, kas notiek Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē, var droši uzskatīt par populārāko un prestižāko klasiskās mūzikas koncertu. Tiešraidē tas tiek translēts radio un televīzijas kanālos visā pasaulē (piemēram, šodien Vīnē izskanējušais koncerts tika demonstrēts 90 valstīs, tā auditorija ir 40 miljonu skatītāju). Drīz pēc koncerta tiek izdots tā ieraksts, kas allaž ierindojas gada pieprasītāko albumu kategorijā.

Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts, kādu to pazīstam tagad, tiek rīkots kopš 1939. gada. Programmu veido kolorīta, dzīvesprieka pilna mūzika, polkas un valši. Pamatā tās ir Štrausu dzimtas locekļu un viņu laikabiedru kompozīcijas.

Pieprasījums pēc biļetēm ir tik milzīgs, ka tās nevis nonāk pārdošanā, bet tiek izlozētas potenciālo pircēju vidū. Ja vēlaties dzirdēt Andra Nelsona diriģēto koncertu, pieteikuma forma būs jāaizpilda no 1. līdz 28. februārim (noteikumi: www.wienerphilharmoniker.at). Biļetes uz galveno 1. janvāra koncertu maksā no 35 līdz 1090 eiro (viens cilvēks var pretendēt tikai uz divām biļetēm); uz ģenerālmēģinājumu 30. decembrī un Vecgada vakara koncertu – nedaudz lētāk (visos koncertos programma ir identiska). 

Pie Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerta pults aicināti stāties tikai labākie diriģenti. 2019. gada koncertu diriģēja Kristiāns Tīlemanis, iepriekšējos gados – Rikardo Muti, Mariss Jansons, Gustavo Dudamels, Zubins Meta, Francis Velzers-Mests, Daniels Barenboims un visi XX gadsimta grandi.   

Andris Nelsons, kurš pašreiz ir Bostonas simfoniskā orķestra un Leipcigas Gewandhaus orķestra muzikālais vadītājs, ar Vīnes filharmoniķiem sadarbojas kopš 2010. gada. Viņš regulāri diriģē orķestra koncertus Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē un Zalcburgas festivālā, kā arī ārzemju turnejās Eiropā, Āzijā un ASV.

2020. gadā par godu Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai Andris Nelsons un Vīnes filharmoniķi izpildīs visas Bēthovena simfonijas koncertos Vīnē un ārzemēs. Taps arī Bēthovena simfoniju ieraksts, ko izdos Deutsche Grammophon.    

Informācija: www.wienerphilharmoniker.at

Top komentāri

Miervalda Gobzema
M
Latviešiem maz ģēniju, kas nes tās vārdu tālu pasaulē, un ar ko ikviens var lepoties. Andris Nelsons mums visiem ir Dieva dāvana, jo tāds talants cilvēcē tikai retam no Dieva tiek dots.
Dudamels un Papano ir geji,
D
bet ar gejiem neviena TRADICIONĀLA mauka NELEPOJAS, jo atkrīt peļņas iespēja.
Leonīds Vīgners
L
MAUKAS, kas ķengā IZCILOS latviešus, darbojas pie jebkuras tēmas, jo viņu dvēseļu maucība neieredz neko dižu NEKUR, jo paši mēslu vērtībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja