Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kinorežisore Sofija Kopola iestudējusi Traviatu Romas operā

Līdz 30. jūnijam Romas operā var noskatīties Džuzepes Verdi Traviatas jauniestudējumu, kuru uzvedusi amerikāņu kinorežisore Sofija Kopola. Šī ir viņas debija operas mākslā.

Piedāvājumu iestudēt Verdi meistardarbu režisorei izteicis leģendārais modes mākslinieks Valentīno Garavāni pēc viņas filmas Marija Antuanete (2006) noskatīšanās.

Valentīno un viņa biznesa partneris Džankarlo Džameti ir Traviatas jauniestudējuma mecenāti, turklāt Valentīno, kurš pirms astoņiem gadiem oficiāli atvadījās no modes industrijas, radījis četras greznas kleitas operas titulvaronei. Pārējos kostīmus izrādei darinājuši viņa modes nama dizaineri.

Scenogrāfijas autors ir britu mākslinieks Neitens Krolijs, kurš ir daudzu ievērojamā Holivudas režisora Kristofera Nolana filmu mākslinieks.

Iestudējot Traviatu, Sofija Kopola konsultējusies ar sava tēva – leģendārā Frānsisa Forda Kopolas – tēvoci, ievērojamo diriģentu un komponistu Antonu Kopolu.

Kritiķu atsauksmes nav īpaši labvēlīgas. Viņi secina, ka režisores uzvedums ir tradicionāls un klišejām bagāts. Savās labākajās filmās – Jaunavu pašnāvības, Pazudis tulkojumā, Marija Antuanete – Sofija Kopola smalki un oriģināli portretējusi psiholoģiski izolētas sievietes, taču uz teātra skatuves radīt svaigu, pārliecinošu interpretāciju un piepildīt Verdi operu ar jaunām idejām režisorei nav izdevies.

Kritiķu verdikts – Sofijai Kopolai Traviatā nav ko teikt, un viņas piedāvātā versija "ne ar ko neatšķiras no citiem šīs operas iestudējumiem jebkurā provinciālā teātrī" (citāts no britu laikraksta The Guardian). 

Pirms oficiālās pirmizrādes Romas operā notika īpaša izrāde, kuru apmeklēja smalko aprindu personāži ar reperi Kanji Vestu un viņa dzīvesbiedri Kimu Kardašjanu priekšgalā. Plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka Kanje Vests visu izrādes laiku cīnījās ar miegu. VIP skatītāju vidū bija režisors Frānsiss Fords Kopola, aktrises Keira Naitlija, Elizabete Hērlija un Monika Belluči, dizaineri Frīda Džannīni, Diāna fon Firstenberga un Kristiāns Lubutēns.

Romas opera ir viens no daudzajiem Itālijas teātriem, kuru smagi skārusi krīze, iekšējās problēmas un dotāciju samazinājums. Taču Sofijas Kopolas un Valentīno līdzdalība Traviatas projektā palīdzējusi pamatīgi uzlabot finanšu rezultātus – visas biļetes uz 15 izrāžu ciklu ir pārdotas. Vēl pirms jauniestudējuma pirmizrādes kases ieņēmumi bija sasnieguši 1,2 miljonus eiro. Traviatā dzied itāļu solisti, zvaigžņu viņu vidū nav. Pie diriģenta pults – Jaders Binjamīni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja