Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Klajā laists unikāls XVII gadsimta latviešu garīgās mūzikas albums un grāmata

Izdevniecība Musica Baltica sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) klajā laidusi unikālu izdevumu, ko veido CD albums un grāmata Elgera dziesmas. 17. gadsimta latviešu garīgā mūzika.

Tas ir latviešu un starptautiskajai auditorijai līdz šim nepazīstams un unikāls Latvijas mūzikas vēstures materiāls – piecpadsmit dziesmu kolektīva Fabella Ensemble ieskaņojumā no 1621. gadā izdotās latviešu izcelsmes garīdznieka jezuīta Georga Elgera dziesmu grāmatas Geistliche Catholische Gesänge, kurai šogad aprit 400 gadu.

Grāmatā iekļauti literatūrzinātnieces, LU profesores Māras Grudules un muzikologa, senās mūzikas pētnieka, JVLMA profesora Guntara Prāņa raksti par Georgu Elgeru un pirmo latviešu katoļu dziesmu grāmatu, faksimila fragmenti, dziesmu tekstu transkripcijas un tulkojumi angļu valodā.

Georga Elgera dziesmu grāmata ar tās iedvesmojošajiem un muzikāli tik dažādajiem sendziedājumiem ir aizraujoša un līdz šim gandrīz neatklāta latviešu kultūrvēstures lappuse, kas palīdz apjaust, kā cauri gadsimtiem veidojusies mūsu identitāte.

Fabella Ensemble (Agnese Pauniņa – soprāns, Rūdolfs Bērtiņš – tenors, Guntars Prānis – bass, ratalira, Ieva Nīmane – blokflauta, Ilze Reine – ērģeļpozitīvs) ierakstītais albums iecerēts kā daudzkrāsains skaņas piedzīvojums, kurā klausītājs sastapsies gan ar agrīno latviešu valodu, kas XVII gadsimtā tikai vēl veidojas, gan daudzajām mūzikas interpretācijas iespējām, ko sniedz šis materiāls. Solisti un pavadošie instrumenti atskaņo senās melodijas tām atbilstošā veidā, kas aptver viduslaiku antifonām un psalmodijai raksturīgo rečitācijas principu, renesanses laika dziesmai piemītošos dejudziesmas elementus, vairākus konkrētām melodijām atbilstošus renesanses vokālās polifonijas paraugus, agrīnajā baroka mūzikā sastopamo ģenerālbasu un improvizācijas elementus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja