Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latviešu diriģents debitē Zalcburgā

Ainārs Rubiķis saņems koprporācijas Nestle un Zalcburgas festivāla balvu _Jaunajam diriģenta_m, debitējot festivālā 13. augustā pie Gustava Mālera jauniešu orķestra diriģenta pults.

Koncertā uzstāsies G. Mālera jauniešu orķestris, čelliste Alise Veileršteina (Alisa Weilerstein) un diriģents A. Rubiķis.

Ikgadējā balva tiek piešķirta otro reizi, laureātam atvēlot debijas koncertu prestižajā festivālā pie G. Mālera jauniešu orķestra pults. A. Rubiķis saņems arī naudas balvu 15 000 eiro apmērā. A. Rubiķis to izcīnīja šogad pavasarī diriģentu konkursā Portugālē pie Gulbenkjana fonda orķestra diriģenta pults.

Rubiķa diriģētajā koncertā sestdien, 13. augustā Felsenreitschule zālē skanēs K. Debisī, D. Šostakoviča, B. Britena un I. Stravinska mūzika. Festivāla apmeklētājiem netiek izpausts, kurš diriģēs koncertu. Orķestris diriģentu sastapa tikai mēģinājumā 9. augustā. Koncertu ierakstīs CD, kā arī 26. augustā raidīs televīzijas ORF 1. kanālā.

Jaunajam diriģentam jau ir izveidojusies starptautiska karjera. Šoruden viņš debitēs prestižajā Edinburgas festivālā, kur muzicēs ar Bambergas simfonisko orķestri (Vācija). Koncerts Edinburgas festivālā A. Rubiķim nāca kā šī festivāla speciālbalva līdztekus triumfālajai uzvarai 3. Starptautiskajā G. Mālera diriģentu konkursā Bambergā 2010. gadā, kur viņš ieguva galveno balvu. „Žūrijas balsojums atspoguļoja pašu lietas būtību,” toreiz rakstīja britu laikraksts Financial Times.

Par A. Rubiķi tagad rūpējas aģentūra Askonas Holt (Lielbritānija).  2011./2012. gada sezonā viņam plānotas debijas ar Honkongas Filharmonisko orķestri, Oslo Filharmonisko orķestri un Briseles Filharmonisko orķestri, kā arī  atgriešanās pie britu orķestra Northern Sinfonia un simfoniskā orķestra Gulbenkian Orchestra (Portugāle).

A. Rubiķa 2010./2011. gada sezonas augstākie sasniegumi bija debija Lielbritānijā ar Karalisko Liverpūles orķestri, Heidelbergas simfonisko orķestri, Gulbenkjana orķestri, Northern Sinfonia, Orchestre du Pays de la Loire, Igaunijas Nacionāli simfonisko orķestri, Bambergas simfonisko orķestri un Budapeštas Filharmonisko orķestri.

A. Rubiķis ir dzimis Rīgā, apguvis klavieres un vijoles spēli, kā arī kordiriģēšanu. Viņš ir piedalījies meistarklasēs pie Marisa Jansona un Zolta Nagi (Zsolt Nagy). No 2000. līdz 2005. gadam A. Rubiķis bija Latvijas Universitātes jauktā kora Dziesmuvara mākslinieciskais vadītājs, no 2006. līdz 2010. gadam viņš darbojās Latvijas Radio korī kā diriģenta asistents un dalībnieks. 2008. gadā A. Rubiķis bija Latvijas Nacionālās operas diriģenta asistents. Operā Rubiķis ir diriģējis V.A. Mocarta operu Dons Žuans.

Pavisam nesen, pagājušajā sestdienā, 6. augustā A. Rubiķis diriģēja mākslas festivāla Cēsis 2011 noslēguma koncertu Cēsu pils parka estrādē. Pirms tam šovasar A. Rubiķis Latvijā muzicēja orķestra Kremerata Baltica festivālā Siguldā un vijolnieka Gidona Krēmera festivālā Lokenhauzā, Austrijā. Abos festivālos A. Rubiķis diriģēja jau atkārtoti, jo G. Krēmers bija pirmais, kurš Latvijā reaģēja uz jaunā diriģenta panākumiem un uzreiz, pagājušā gada vasarā, iesaistīja savos festivālos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja