Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā pirmoreiz uzstāsies pasaules operas leģenda Natālija Desē

Izcilā franču dziedātāja, kurai savulaik ar ovācijām pateicās Parīze un Vīne, Londona un Ņujorka, 30. augustā uzstāsies Dzintaru koncertzālē, Latvijas publikai piedāvājot programmu Enchanting Legrand – Apburošais Legrāns.

Koncerta programma ir kas vairāk nekā prīmas kaprīze – tā ir Natālijas atzīšanās mīlestībā dzimtenei, īstenam franču šansonam un, protams, slavenajam komponistam Mišelam Legrānam (1932–2019), ar kuru viņu ir saistījusi ilga, sirsnīga draudzība un divi kopīgi ierakstīti mūzikas albumi.

Natālijas Desē unikālā balss, tīra, dzidra un virmojoša kā kalnu strauts, izpelnījās neprātīgu pielūdzēju sajūsmu, kamēr miniatūrā francūziete spoži uzstājās vissarežģītākajās, visapbrīnojamākajās operu lomās – tostarp bija gan Nakts karaliene Mocarta Burvju flautā, gan Doniceti šedevra Lučija di Lammermūra titulvarone. Sajūsmas vērta bija arī viņas aktiermāksla. Un tas nebija pārsteigums vai nejaušība – bērnībā Natālija nopietni sapņoja par baleta skatuvi (draugi viņu sauca par Maiju Pļisecku!), jaunībā – par teātra karjeru.

Viņa pati uzsver, ka vienmēr ir centusies ne tikai izdziedāt lomu, bet tiecās pārtapt par katru savu varoni: "Aizmirst, ka dziedu, nevis runāju! Tas man ir ļoti svarīgi – iedziļināties situācijā, stāstā un tēlā, aizmirst pat domāt par to, ka vārdi ir ietērpti melodijā."

Šāda pieeja daiļradei lika pamatus nākamajam dziedātājas biogrāfijas posmam. Natālija Desē neslēpj, ka pārcietusi divas balss saišu operācijas – 2002. un 2004. gadā. Pēc tām vokālā māksla viņai bija jāapgūst atkal praktiski no jauna. "Karjeras sākumā es varēju paņemt nereāli, pārpasaulīgi augstas notis. Taču man šķiet, ka, tieši zaudējusi šīs pārcilvēcīgās notis, es ieguvu izpildījuma dziļumu un cilvēciskumu." Primadonna atgriezās ar triumfu – īpaši izcelta tika viņas loma Doniceti Pulka meitā Karaliskās Koventgārdena operas iestudējumā (2007), par kuru Desē saņēma Lorensa Olivjē vārdā nosaukto Lielbritānijas Nacionālo teātra balvu.

Un tomēr laika gaitā viņa aizvien biežāk pievērsās mūzikai, kam viņas uzmanība iepriekš bija paslīdējusi secen: izsmalcinātiem kamermūzikas darbiem, labākajiem franču estrādes paraugiem, džezam. "Tas ir jauns radošais virziens – tas mani ļoti interesē. Un tas man padodas. Varu sacīt, ka ir sākusies jauna dzīve. Īpaši, kopš es sadarbojos ar Mišelu Legrānu."

Natālija Desē un leģendārais komponists kopā devās gan pasaules koncerttūrēs, gan arī ierakstīja divus mūzikas albumus: Entre elle et lui - Natalie Dessay sings Michel Legrand (Erato/Warner Classics, 2013), kas Francijā ieguva Zelta diska statusu, un Natalie Dessay, Michel Legrand – Between Yesterday And Tomorrow (Sony Classical/Sony Music, 2017). Metrs mēdza teikt, ka nevienam citam nav izdevies tik patiesi paust jūtas, ko viņš rakstot ietvēris dziesmās.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja