Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Liepājas skaņas Rundāles pilī

Liepājas simfoniskā orķestra rīkotā festivāla tēma būs Balle pilī.

Rundāles pilī sestdien, 30. jūlijā, četrus dažādus notikumus piedāvā festivāls Liepājas skaņas Rundāles pilī, kura kulminācijā plkst. 22 Rundāles pils Franču dārzā koncertēs izcilais klarnetists, Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) jaunais galvenais diriģents Guntis Kuzma kopā ar orķestra jaunās koncertmeistares Līgas Baltābolas vadīto Liepājas stīgu kvartetu.

Nakts koncertā lāpu izgaismotajā Franču dārzā pie Rundāles pils kāpnēm varēs baudīt vienu no visvairāk apbrīnotajiem Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbiem – Klarnetes kavintetu La mažorā K. 581. "Tas ir viens no agrākajiem un zināmākajiem tieši šim instrumentam rakstītajiem skaņdarbiem," stāsta šī opusa izpildījuma galvenais varonis Guntis Kuzma.

Otra koncertprogrammas pērle būs Georga Pelēča Rundāles kvintets klarnetei un stīgu kvartetam. G. Pelēča veltījums Rundāles pilij tapa 2011. gadā pēc Gunta Kuzmas lūguma, viņš to pirmatskaņoja kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvartetu.

"Šī mūzika ir ļoti viegli uztverama – par sajūtām un iztēli, kas rodas Rundāles pils Zelta zālē un Baltajā zālē, un brīnišķīgajā rožu dārzā. Visiem mūziķiem tur ir, ko krāšņi izspēlēties: virtuozas pasāžas, asprātīgi ritmu savijumi un skaisti, melodiski motīvi. Tā ir priecīga un harmoniska mūzika. Esmu to pirmatskaņojis un ierakstījis un tad ilgi gaidīju nākamo īsto brīdi – nu tas ir pienācis!" saka G. Kuzma.

LSO viesošanās Rundāles pilī jau vairākus gadus ir neatņemama vasaras sezonas koncertdzīves sastāvdaļa, kas sniedz iespēju izbaudīt to, kā klasiskās mūzikas mantojums sastopas ar karalisku greznību. LSO festivālu Liepājas skaņas Rundāles pilī vienos tēma – Balle pilī. Festivāls sāksies jau plkst. 15. Ģimenes ar bērniem aicinātas uz koncertuzveduma Mazais princis pirmizrādi, kuru veido režisore Zane Kreicberga ar komponistu Andri Vecumnieku un kurā piedalīsies aktieris Ēriks Vilsons un LSO mūziķi.

Rundāles pils dārza Zaļajā teātrī plkst.17 par balles nozīmi vēsturiskos brīžos Orests Silabriedis sarunāsies ar Latvijas Valsts eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un Rundāles pils muzeja ilggadējo direktoru Imantu Lancmani. Sarunu papildinās flautistes Egijas Sproģes muzikālās intermēdijas. Pēc tam Rundāles pils Zelta zālē plkst. 20 skanēs Aināra Rubiķa diriģētā LSO programma Balle cauri gadsimtiem. Tajā iekļauta Mocarta, Jozefa Štrausa, J. S. Baha, M. Ravela, B. Bartoka, M. Oginska, E.Dārziņa mūzika. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja