Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

LNB norisināsies Alberta Rokpeļņa lekcija Latvijas skaņuplašu tirgus galvenās tendences 20. gs. 20.–30. gados

Trešdien, 9. oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva Virtakas klasē notiks mūzikas vēsturnieka Alberta Rokpeļņa vieslekcija Latvijas skaņuplašu tirgus galvenās tendences 20. gs. 20.–30. gados. Dalība bez maksas.

Skaņuplašu tirgus (imports, arī rūpniecība) 20. gs. starpkaru periodā bija privātu uzņēmēju rokās. Tolaik pār estētiskajiem motīviem drīzāk prevalēja pieprasījums. Ja 20. gs. 20. gados vietējo skaņuplašu tirgu nodrošināja galvenokārt no ārzemēm importēti skaņu ieraksti, tad 30. gados Latvijas skaņuplašu tirgū dominēja rūpnīcas Bellaccord-Electro izdotās skaņuplates. Lekcijā tiks aplūkots, cik liela bija un kā aptverama šī industrija.

Starpkaru periodā galvenie pārmaiņu ierosinātāji skaņuplašu apritē ir saistīti ne tikai ar procesiem  ekonomikā vai vispārēju gramofonu ierakstu tehnoloģiju attīstību. Jāņem vērā valsts iekārtas ideoloģiskais fons, kā arī personību loma industrijā. Lekcijā tiks identificēti un skaidroti galvenie faktori, kas ietekmēja tirgus tendences tā laika Latvijā.

Mg. hist. Alberts Rokpelnis ir mūzikas vēsturnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra zinātniskais asistents. Viņa pētniecisko interešu lokā ir populārās mūzikas un mūzikas industrijas vēstures jautājumi Latvijā, īpaši 20. gs. 20.–30. gados.

Pēc pasākuma interesenti aicināt apmeklēt izstādi Ieskaņots. Atskaņots. No fonogrāfa līdz mūzikas centram kuratores Anetes Skujas pavadībā. Šī lekcija turpina vieslekciju ciklu izstādes Ieskaņots. Atskaņots. No fonogrāfa līdz mūzikas centram publiskajā  programmā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja