Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

LNSO fonda Izcilības balva pasniegta vijolniekam Sandim Šteinbergam

Šodien, 16. septembrī, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunās sezonas atklāšanas preses konferencē pasniegta LNSO fonda Izcilības balva 5000 eiro apmērā Sandim Šteinbergam, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra I vijoļu grupas otrajam koncertmeistaram

Projekts radīts, lai risinātu mūziķu atalgojuma problēmas Latvijā un novērstu tendenci, ka izcili mūziķi izvēlas doties strādāt uz citām Eiropas valstīm, tāpēc viens no balvas mērķiem ir sniegt finansiālu atbalstu izcilākajiem LNSO mūziķiem un viņu darbībai Latvijā.

Balvas ieguvējs tika noskaidrots konkursa kārtībā, kurā piedalījās visi LNSO mūziķi. Žūrija, ko veidoja LNSO fonda dibinātāji - Gunda Vaivode, Andris Poga, Ints Dālderis, Arturs Maskats un Līga Līce - , un arī fonda valdes locekļi - Jānis Jenzis un Inese Stankeviča -, mūziķu sniegumu rūpīgi vērtēja visas sezonas garumā. Balvas kritēriji ietvēra ne tikai izcilu muzicēšanas tehnisko izpildījumu, bet arī spilgtu dalību orķestra kamermūzikas programmās, inovatīvu pieeju repertuāra veidošanā un radošu ieguldījumu gan kamermūzikas ciklā, gan izglītojošos koncertos. Līdzās tam tika novērtētas arī idejas, kas stiprina LNSO tēlu Latvijas koncertdzīvē.

“Vijolnieks Sandis Šteinbergs Latvijas Nacionālajā orķestrī ir aizvadījis trīsdesmit gadus, līdz ar to viņa ieguldījums orķestra jauno laiku vēsturē ir milzīgs. Tomēr tā nav balva par mūža ieguldījumu, bet gan par darbu aizvadītajā koncertsezonā. Sandis ir bijis pirmo vijoļu koncertmeistars piecpadsmit vērienīgās programmās, četrās no tām – pirmais koncertmeistars. Viņš ir lielisks komandas spēlētājs, bet vienlaikus līderis, kurā mājo spilgti izteikts, ļoti individuāls un savdabīgs solista gēns. Viņa muzikālā intuīcija ļoti labi noder vadot ne tikai orķestra vijoles, bet arī saspēlējoties dažādos kameransambļos – gan orķestra stīgu kvartetā, gan paplašinātos sastāvos. Tā ir īpaša ķīmija, kas briedināma pakāpeniski, un Sandim Šteinbergam šim nolūkam ir uzkrāta spēcīga pieredze, muzicējot ar izcilām pasaules mūzikas personībām un radot interpretāciju kopā ar komponistu. Vijolnieks gan nemīl gozēties starmešu gaismā, bet viņa talants, zināšanas un atdeve mūzikai nes apgaismotus mirkļus kolēģiem un klausītājiem, tādējādi apliecinot mūsu orķestra nozīmību Latvijas kultūrainā,” balvas saņēmēju raksturo žūrijas locekle un viena no LNSO fonda dibinātājām Gunda Vaivode.

"Šī balva ir ne tikai apliecinājums Sanda Šteinberga izcilajam profesionālismam, bet arī cieņas izrādīšana viņa ieguldījumam mūsu kultūrtelpā. LNSO fonda mērķis ir atbalstīt Latvijas talantīgākos mūziķus un veicināt viņu palikšanu dzimtenē, lai tie turpinātu bagātināt mūsu koncertdzīvi ar savu meistarību un radošumu. Sandis ir izcils piemērs tam, kā ar aizrautību un smagu darbu var sasniegt jaunas virsotnes, un mēs ceram, ka šī balva iedvesmos viņu un citus turpināt radīt skaistu muzikālo pieredzi Latvijai un pasaulei. Īpašu un personīgu pateicību par emocionālo un finansiālo ieguldījumu vēlos izteikt Armandam Garkānam, jo Izcilības balvas projektu bija iespējams realizēt, pateicoties tieši viņam," stāsta fonda valdes loceklis Jānis Jenzis.

 

LNSO fonds dibināts 2015. gadā ar mērķi radīt platformu kvalitatīvai sabiedrības iesaistei orķestra attīstībā. Paralēli savai tiešajai darbībai LNSO fonds pievērš uzmanību un iesaistās dažādos projektos, kas akcentē sociālo atbildību: labdarības projekti kādas konkrētas tēmas aktualizēšanai, aktivitātes simfoniskās mūzikas popularizēšanai un pieejamībai, kā arī topošo mūziķu un LNSO mūziķu atbalstīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja