Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LNSO, Goran Gora un saksofona skaņu daudzveidība

Ceturtdien, 7. aprīlī, plkst. 19 Lielajā Ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķi kopā ar stāstnieku Goran Gora koncertā Simfoniskais hits ar Goran Gora. Altmanis. Glāss. Saksofons klausītājus aizraus ar saksofona mūzikas piesātinātu programmu, kā arī iepazīstinās ar populārā instrumenta vēsturi, informēja LNSO pārstāve Anna Babre.


Jau astoto gadu pēc kārtas LNSO turpina koncertciklu ar pievienoto izglītojošo vērtību Simfoniskais hits ar Goran Gora, kurā LNSO un stāstnieks Goran Gora jauniešus un akadēmiskās mūzikas iesācējus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Katra koncertprogramma veidota kā multimediāls piedzīvojums, skaņdarbus papildinot ar īpaši veidotām animācijām, kas izzinošus materiālus ietērpj aizraujošā, košā veidolā. Šajā sezonā Simfoniskā hita radošā komanda ir rakstnieks Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, režisors Roberts Rubīns.

7. aprīļa koncerts ir īpašs, jo tā tuvplānā ir saksofons – instruments, ko nereti mēdz dēvēt par džeza mūzikas karali. Tas nenoliedzami ir viens no daudzveidīgākajiem instrumentiem pasaulē, un tā vēsture sākusies pirms teju 180 gadiem. Šajā laikā tas kā džeza, tā arī akadēmiskajā mūzikā ir nostiprinājis drošu, pārliecinošu pozīciju. Simfoniskā orķestra partitūrās šis instruments parādās reti, varētu pat teikt – nelabprāt. Tādēļ zīmīgi, ka LNSO šo tradīciju lauž un koncertā uzstāsies kopā ar pieciem solistiem: Alvila Altmaņa jaundarbu pirmatskaņos viens no Latvijā atzītākajiem saksofonistiem Oskars Petrauskis, savukārt amerikāņu minimālista Filipa Glāsa Koncerta saksofonu kvartetam un orķestrim interpretācija uzticēta apvienības Atomos dalībniekiem.

Koncerta virsvadību uzņemsies talantīgais diriģents Jānis Stafeckis, kurš izvēlētos skaņdarbus raksturo kā žilbinošus, bet reizē neierastus: "Komponēšanas rokrakstā Alvils Altmanis arvien ir nemainīgi daudzveidīgs – žilbinošas simfodžeza epizodes mijas ar balādisku un emocionāli tiešu izteiksmi, kuras centrā vīrišķīgi maigā un nedaudz smeldzīgā alta saksofona balss. Savukārt Filipa Glāsa Koncerts saksofonu kvartetam ar orķestri ir mazliet neierasts autora raksturīgajam rokrakstam. Te līdztekus viņa firmas zīmei – mūzikai ar hipnotizējoši atkārtojošām struktūrām – klātesoša ir arī ritma draiva ballīte ar dejošanai pilnīgi nepiemērotiem ritmiem. Toties baudījums ausij, acij un prātam – garantēts."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja