Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Nedēļas nogalē ar diviem koncertiem Rīgā uzstāsies franču čellists Anrī Demarkets

Piektdien, 26. jūlijā plkst. 20 Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertā Vakara lūgšana balsu virtuozi Latvijas Radio koris ar _Ad Lucem _festivāla īpašo viesi, ievērojamo franču čellistu Anrī Demarketu aicina noklausīties apgarotākos un skaistākos 20. gs. komponistu Arvo Perta, Valentīna Silvestrova, Olivera Greifa un Džona Tavenera skaņdarbus.

Savukārt sestdien, 27. jūlijā, plkst. 19 Rīgas Doma baznīcā notiks koncerts Bahs Rīgas Domā, kurā Anrī Demarkets izpildīs poētiskā un filozofiskā valdzinājuma apvītās J.S.Baha čella svītas. Koncertā viņam pievienosies ērģelniece Diāna Jaunzeme, kura Rīgas Doma ērģeļu majestātiskajā skanējumā ļaus izbaudīt J.S.Baha solo skaņdarbus ērģelēm, kā arī veidos duetu saspēlē ar Anrī Demarketu.

Vienā no vadošajiem franču klasiskās mūzikas žurnāliem Le Monde de la Musique Anrī Demarketa čella spēle raksturota šādi: "Būdams kaislīgs mūziķis un daudzšķautņaina personība, Anrī Demarkets spēlē čellu tā, it kā gribētu apskaut dziļu mežu; itin neviens viņa lociņa pieskāriens neatstāj vienaldzīgu, jo atmodina mūzikas zemapziņu".

Latvijas klausītājiem jau vairākkārt bijusi iespēja dzirdēt un novērtēt Anrī Demarketa virtuozitāti, viņa kaismīgo, reizē precīzo un pārdomāto spēles veidu. Anrī pirmā viesošanās Rīgā notika 2005. gada aprīlī Introvertās mūzikas festivāla koncertā Anglikāņu baznīcā, kur Demarkets ar neaizmirstamu spēku un izteiksmīgumu pirmatskaņoja Gundegas Šmites viņam un sitaminstrumentālistiem komponēto oriģināldarbu Syzygia – festivāla pasūtinājumu.

Speciāli Demarketam čella koncertu veltījis arī Olivjē Greifs (1950-2000) – viens no savdabīgākajiem un mistiskākajiem franču komponistiem. Šī darba pirmatskaņojums notika 2000. gadā Parīzē, savukārt Rīgā Greifa koncerts Durch Adams Fall pirmo reizi skanēja 2005. gadā, Introvertās mūzikas festivālā, kad Demarkets to izpildīja kopā ar orķestri Rīgas kamermūziķi un Normundu Šnē pie diriģenta pults. Šnē par čellistu Anrī Demarketu saka, ka "viņa spēlē jūtams frančiem raksturīgais vieglums, dziļums un dramatisms vienuviet". Demarkets ir gaidīts viesis ne tikai Rīgā, kur turpinās čellista sadarbība ar orķestri Sinfonietta Rīga, viņš aktīvi koncertē Tokijā, Ņujorkā, Lisabonā, Pēterburgā, Parīzē un citur pasaulē, labprāt pievēršas dažādu žanru, laikmetu un stilu mūzikai. Anrī ar viņam piemītošo entuziasmu iesaistās dažādos netradicionālos un neakadēmiskos projektos. Viens no viņa oriģinālākajiem projektiem bijusi koncertprogramma Piazolla Forever kopā ar slavenā franču akordeonista Rišāra Galjāno septetu. Demarkets ir saistīts ar biedrību Musikalia, kas rūpējas par bērnu muzikālā redzesloka paplašināšanu, veido muzikālas izglītības programmas, kā arī rīko tāda paša nosaukuma festivālu Parīzē.

Anrī Demarkets savu karjeru sācis 17 gadu vecumā, kad pēc solokoncerta Parīzes Šatlē teātrī viņu ievēroja leģendārais Jehudi Menuhins un uzaicināja paša vadībā atskaņot Dvoržāka Čellkoncertu Parīzē un Prāgā. Demarkets studējis Parīzes Nacionālajā Mūzikas konservatorijā, turpinājis izglītību maģistrantūrā Morisa Žendrona klasē, ieguvis Lavuazjē stipendiju un gadu pavadījis ASV pie Janosa Stārkera. Čellists piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, veicis virkni ieskaņojumu. Anrī Demarkets spēlē itāļu meistara Gofrēdo Kapa 1697. gada čellu ar Žana Persuā 1820. gadā būvētu lociņu.

Biļetes uz koncertu nopērkamas Rīgas Doma kasēs, Biļešu servisa tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv, www.ticketshop.lv, cena Ls 7,00, skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja