Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Oktobra vidū Latgales vēstniecībā Gors norisināsies starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi

Latgales vēstniecībā Gors 10.-18. oktobrī norisināsies 9. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, turpinot atklāt ērģeļu kā koncertinstrumenta bagātību, dažādību un iespējas, informēja festivāla rīkotāji

Četros festivāla notikumos klausīsimies J. S. Baha mūziku neparastos džeza aranžējumos, dosimies kopīgā ceļojumā pa mākslinieka dzīves aizkulisēm un iepazīsimies ar kāda muzikāla un neparasta ciema iedzīvotājiem. Festivāla programmu dalībnieki un veidotāji būs spilgtas personības – mūziķi Iveta Apkalna, Ulrihs Valters un Mihaela Spora džeza trio, komponiste Marina Gribinčika, baletdejotāja Jūlija Brauere, režisore Inese Mičule, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, aktieris Gerds Lapoška un citi.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna par oktobrī gaidāmo notikumu teic: “Šis festivāls mums visiem būs kā ceļš, kurā doties un dot. Katram ceļam ir savs sākums un mērķis. Taču, lai kaut kur dotos, kaut kas arī ir jāatstāj un jāziedo. Visbiežāk tās ir savas mājas, ģimene, draugi, kaimiņi… Un, kad atgriežamies no tālā ceļa, ieraugam visu citām acīm, jo ceļā mēs iepazīstam sevi no jauna.”

Festivāla atklāšanas koncertā 10. oktobrī ar neparastu un džeza estētikā balstītu Johana Sebastiana Baha ērģeļu trio sonāšu programmu uzstāsies ārvalstu viesi no Grācas un Štutgartes mūzikas augstskolām - Ulrihs Valters (Hammond ērģeles), Mihaels Spors (klavieres), Sebastians Šusters (bass) un Kristofs Rafs (bungas).

11.oktobra vakarā Gors Horeogrāfijas zālē uz sarunu aicināsim Latvijas Nacionālās Operas un Baleta vadošo baleta solisti Jūliju Braueri. Runāsimies par baletdejotājas ikdienas rituāliem, īpašām kostīmu sastāvdaļām, dienas režīmu, izrādēm, sapņu lomām un vēl daudz ko citu.

12.oktobra vakarā klausītājus gaidīs režisores Ineses Mičules un scenogrāfa Reiņa Dzudzilo veidots dziļi personisks, poētisks un reizē arī skaudrs vēstījums par koncertējošas mūziķes - ērģelnieces, mūziķes - sievietes ikdienas un svētku brīžiem, koncertzāļu spozmi un lidostu vientulību. Par ceļu, kas aicina doties līdzi. Par laiku, kas iedod, atdod, piedod. Koncerta solo mākslinieces Ivetas Apkalnas sabiedrotā šajā ceļā būs baletdejotāja Jūlija Brauere.

Jau deviņus gadus neatņemama festivāla sastāvdaļa ir muzikāli skatuvisks jaundarbs gados jaunākiem mūzikas cienītājiem un viņu ģimenēm. Kas notiks ar vistas Kamillas ģimeni, Kuplastes kungu, bailīgo Pelēnu, robotu konstruētāju Matildi, milzi Jēci un pūci Paulīni brīdī, kad kādā nelielā ciematā pazudīs internets? Tas noskaidrosies 18. oktobrī muzikālā uzveduma Kaimiņi pirmizrādē. Tajā komponistes Marinas Gribinčikas jaundarbus režisora un aktiera Gerda Lapoškas vadībā izspēlēs un izdziedās LMMV Rēzeknes mūzikas skolas audzēkņi, skolotāji, ērģelniece Iveta Apkalna, izkrāsos J. Soikāna Ludzas Mākslas skolas jaunie mākslinieki.


Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivāls notiek jau devīto reizi un tajā atklājas vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas. Festivāla mākslinieciskā vadītāja ir Rēzeknē dzimusī ērģelniece Iveta Apkalna, kas tiek uzskatīta par vienu no pasaules vadošajām solistēm – instrumentālistēm. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu Johannus Eclessia iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai Gors kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

 

Biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības Gors biļešu sistēmā internetā www.latgalesgors.lv un kasē Pils ielā 4, Rēzeknē, kā arī Biļešu paradīze biļešu tirdzniecības sistēmās kasēs un internetā.

Aktuālajai informācijai par koncertu ciklu norises laikiem un citai informācijai var sekot līdzi www.latgalesgors.lv, kā arī @latgalesgors platformās Facebook un Instagram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja