Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Orķestra Rīga sezonas atklāšanas koncertā izskanēs Mekī un Braienta skaņdarbi

Orķestra Rīga Sezonas atklāšanas koncertā 12. oktobra vakarā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā diriģenta Valda Butāna interpretācijā pirmoreiz Latvijā skanēs amerikāņu pūtējmūzikas lielmeistaru Džona Mekī un Stīvena Braienta skaņdarbi, informēja orķestra mārketinga speciāliste Simona Ruska.

Par izvēlēto koncertprogrammu stāsta Orķestra Rīga diriģents un mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns: “Koncerta programmā iekļāvu trīs Latvijā  līdz šim vēl neatskaņotus mūsdienu amerikāņu komponistu skaņdarbus, kas katrs savā veidā ļauj izcelt orķestra spilgtās skanējuma krāsas un kvalitāti. Patiess prieks, ka šogad koncertā mums varēs pievienoties pasaulslavenais solo klarnetists Hokans Rosengrens (Håkan Rosengren) no ASV, kuram komponists Frenks Tičeli (Frank Ticheli) īpaši veltījis Koncertu klarnetei un orķestrim. Savukārt komponista Stīvena Braienta skaņdarbā Ekstāzes ūdeņi (Ecstatic Waters) turpināsim meklēt jauna tipa skanējumu pūtēju orķestrim, akustiskajai skaņai mijoties ar elektronikas piedāvātajām iespējām. Koncertu vainagos Dž. Mekī krāšņais un ļoti tēlainais simfoniskais opuss pūtēju orķestrim Vīnsarkanā jūra (Wine-Dark Sea), kas patlaban pasaules labāko pūtēju orķestru repertuārā strauji iekaro paliekošu vietu.”

Stīvens Braients, Arkanzasā dzimis komponists un diriģents, ir viens četriem apvienībā BCM International sastāvošiem komponistiem līdzās Ērikam Vitekram, Džonatanam Ņūmenam un Džimijam  Bonī. Šobrīd izvirzījies starp vadošajiem ASV komponistiem, kuriem skaņdarbus pasūta daudzi ASV orķestri un izpildītāji. Skaņdarbu pūtēju ansamblim un elektronikai Ekstāzes ūdeņi Stīvens Braients komponējis 2008. gadā un tā saturiskais vēstījums saistīts ar Nobela prēmijas laureāta Viljama Batlera Jeitsa dzejas simbolisko valodu un amerikāņu kompjūterzinātnieka, izgudrotāja Reja Kērcvaila idejām.

Džona Mekī  Simfonija pūtēju koncertorķestrim Vīnsarkanā jūra tapusi 2014. gadā un balstīta sengrieķu dzejnieka Homēra eposā Odiseja. Komponistam izdevies ļoti radošā un novatoriskā veidā mūzikā attēlot gan eposa būtiskākos notikumus, gan varoņu iekšējās pasaules  pārdzīvojumus, par ko liecina arī simfonijas daļu nosaukumi: Augstprātība, Nemirstības pavediens – tik vājš, Dvēseļu miers.

Biļetes uz orķestra Rīga sezonas atklāšanas koncertu iespējams iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja