Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pirmajā Baltijas jauno komponistu bigbenda kompozīciju konkursā ļoti liela dalībnieku atsaucība

Aprīļa sākumā noslēdzās pieteikšanās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Latvijas Radio bigbenda kopīgi rīkotajam Bigbenda kompozīciju konkursam Baltijas jaunajiem komponistiem. Dalībnieku atsaucība bijusi negaidīti liela – izvērtēšanai savus darbus iesūtījis 21 jaunais komponists, informēja JVLMA pārstāve Annija Bičule.

Vislielākais pieteikumu skaits saņemts no Latvijas, otrajā vietā – lietuviešu jaunie mūziķi, trešajā – igauņi, bet pa vienai kompozīcijai konkursā pieteikuši arī Baltijā studējošie itāliešu un vācu jaunie skaņraži. Dalībnieku vidū ir gan pieredzējuši un labi zināmi džeza mūziķi, gan JVLMA Džeza mūzikas katedras absolventi un esošie studenti. Papildu intrigu rada septiņu Lietuvas, Igaunijas un Erasmus+ studentu iesūtītie darbi, kas ļaus salīdzināt kopīgo un atšķirīgo skanējumu jauno džeza komponistu daiļradē kaimiņvalstīs.

"Esam ļoti iepriecināti par šādu rezultātu," komentē viens no konkursa idejas autoriem, JVLMA Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners. "Dalībnieku iesūtīto darbu skaits un līmenis lieku reizi pierāda Latvijas un arī Baltijas kopumā jauno džeza mūziķu spēju komponēt nopietnas, izvērstas un sarežģītas liela formāta kompozīcijas bigbendam. Tas rāda džeza mūzikas augošo prestižu mūziķu vidē un sabiedrībā kopumā, kā arī apliecina augošo jaunās mūziķu paaudzes profesionalitāti. Turklāt Latvijas dalībnieku lielais skaits ir skaidrs apliecinājums bigbendu kultūras renesansei pie mums, un nav šaubu, ka nākotnē šāds konkurss veicinās līdzīgu attīstību arī Lietuvā un Igaunijā, kur šī parādība pagaidām ir mazāk izteikta," stāsta Indriķis Veitners, vienlaikus atzīstot, ka kopā ar saviem kolēģiem – Latvijas Radio bigbenda māksliniecisko vadītāju Kārli Vanagu un JVLMA un RDKS bigbenda māksliniecisko vadītāju Dāvi Jurku nākotnē cer šo konkursu izvērst daudz plašākā mērogā.

20. aprīlī JVLMA mājaslapā tiks publicēti žūrijas - Rolanda Kronlaka (Latvija), Jievara Jasinska (Jievaras Jasinskis, Lietuva) un Raula Sēta (Raul Sööt, Igaunija) – veiktās priekšatlases rezultāti. Izraudzītās kompozīcijas tiks atskaņotas JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) bigbenda koncertā kopā ar džeza vokālisti Beāti Zviedri diriģenta Dāvja Jurkas vadībā Mūzikas akadēmijā, kad arī tiks izraudzīti trīs konkursa finālisti. Konkursa noslēgums notiks Spīķeru koncertzālē, Beātei Zviedrei uzstājoties kopā ar Latvijas Radio bigbendu Kārļa Vanaga vadībā. Abi koncerti pārcelti uz rudeni un tiks izziņoti uzreiz pēc ārkārtas stāvokļa beigām.

JVLMA un Latvijas Radio bigbenda organizētajā konkursā ar vienu pašsacerētu skaņdarbu tika aicināti piedalīties komponisti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kas pastāvīgi dzīvo vai studē Baltijas valstīs. Konkursa laureāti saņems naudas balvas: pirmā vieta – 700 eiro, otrā vieta – 500 eiro, savukārt trešā vieta – 300 eiro.

Visi konkursā iesūtītie skaņdarbi nonāks JVLMA bibliotēkā un būs publiski pieejami.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja