Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Renārs Kaupers: Katru reizi, kad skatos, kā bērni dejo, man ir kamols kaklā

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki izdejos un izdziedās desmit Renāra Kaupera kompozīciju

Viena vista, divi prāti, trīs... – soli pa solim tiks izdejotas pazīstamā mūziķa Renāra Kaupera sarakstītās kompozīcijas. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju kolektīvu lielkoncertā Līdz varavīksnei tikt 10. jūlijā kopumā ir iekļautas astoņas viņa dziesmas, kuru horeogrāfiju ir veidojis deju skolas Dzirnas dibinātājs un vadītājs Agris Daņiļevičs. "Man ir milzīgs prieks par šo faktu," atzīst grupas Prāta vētra solists, kurš lielkoncertam būs ierunājis arī Burtu vīra lomu un kopā ar meitenīti, vārdā Arta, metīs tiltus no viena skaņdarba uz otru.

Kamols man kaklā

Mūsu mamma stingri tur jumtu, tētis visiem vējiem ir draugs, – Renārs Kaupers īpaši izceļ dziesmu Māja, skurstenis un mēs ar dzejnieces Ineses Zanderes vārdiem no pagājušajā gadā izdotā albuma Sasauc smieklus izklīdušus. "Katru reizi, kad es skatos, kā bērni dejo, man ir kamols kaklā. Interesanti, ka Agrim tāpat, – mēs tādi raudulīgi," smejoties piebilst mūziķis. Tautas deju kolektīvu lielkoncertā ir iekļauta arī viņa dziesma Joka pēc alfabēts, kura interneta balsojumā ir izraudzīta par vienu no piecām sadziedāšanās dziesmām noslēgumam.

Pateicoties šīgada Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, Renārs Kaupers ir atklājis sev deju pasauli, ar kuru iepriekš ir bijis uz "jūs", un piedalījies vairākos mēģinājumos. "Mani pārsteidza, cik bērni var būt disciplinēti, – tādi mazi ķipari, bet viņiem jau var iestāstīt, kur ir jāstāv un kā ir jākustas," stāsta mūziķis, kuru tik ļoti piesaistījusi deja, ka viņš patlaban apsver domu savu jaunāko dēlu Āronu vest uz Dzirnām. "Izkustēties ir forši," uzskata grupas Prāta vētra solists, kurš pats savulaik ir kustējies basketbola spēles ritmā.

Atraktīvs un draudzīgs

Aspazija, Renārs Kaupers, Baiba Šteina vai kāds cits? Aizpildi testu un uzzini, kurai personībai līdzinies tu! – aicina svētku interneta vietne www.dziedundejo.lv. "Kuras no šīm īpašībām vairāk atbilst tev?" – skan viens no deviņiem jautājumiem. Atraktīvs un draudzīgs, labsirdīgs un paklausīgs, centīgs un smaidīgs vai radošs un krāsains. Nu, Renār? "Cik smieklīgi," saka mūziķis, kurš apņemas arī pats izpildīt šo testu. Redzēs, vai tiks cauri, jo savulaik leģendārais amerikāņu komiķis Čārlijs Čaplins savu līdzinieku konkursā esot ieguvis vien trešo vietu.

Kad dators izslēgts un telefons kluss, ļauj pie tevis man šovakar nākt, – XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atvēršanā 8. jūlijā 11. novembra krastmalā un noslēgumā 12. jūlijā Mežaparkā Renārs Kaupers izpildīs tieši pirms desmit gadiem tapušo skaņdarbu Mana dziesma, kuras vārdu līdzautore ir horeogrāfe Inga Cipe. "Mēs bijām Kopenhāgenā un rakstījām albumu Četri krasti. Es nācu uz studiju pāris stundu agrāk, lai varētu sēdēt pie klavierēm un komponēt," atceras grupas Prāta vētra solists, kurš šo dziesmu radījis kā veltījumu IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Pārcēlāja atzīšanās

2015. gadā kompozīcija Mana dziesma izskanēs kā noslēguma koncerta pēdējais skaņdarbs. "Tas ir milzīgs pagodinājums," akcentē Renārs Kaupers, kura sarakstītā dziesma nostājusies līdzās tādiem skaņdarbiem kā latviešu tautasdziesma Pūt, vējiņi! un komponista Raimonda Paula un dzejnieka Jāņa Petera kopdarbs Manai dzimtenei, taču mūziķis tūlīt pat atvaira šo salīdzinājumu. "Ir jauki būt pārcēlājam no viena dižgara uz nākamo, kurš nākotnē ar savu personību noteiks koordinātes un spēs aizraut cilvēkus," uzskata Prāta vētras solists.

"Es vienmēr ļoti pieticīgi skatos uz savu komponista talantu," atzīst Renārs Kaupers, kuru pārsteigusi viņa skaņdarba Mana dziesma nevīstošā popularitāte. Tie irvārdi no manas tautas. Un dziesma man arī no tās. Un es zinu, neviens manā vietā to nedziedās. "Tā ir ļoti neparasta sajūta: tu stāvi Mežaparka Lielajā estrādē, un kopā ar tevi dzied tūkstoši cilvēku. Tas ir tāds spēks!" atmiņās dalās grupas Prāta vētra solists, kurš gan Latvijas Skolu jaunatnes, gan Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos saskata iespēju apliecināt latvietību un ilgtermiņa uzlādēšanos.

Skudriņas un pigori

Savukārt kokļu mūzikas koncertā Mana skārienjutīgā kokle 10. jūlijā tiks izpildīta Renāra Kaupera dziesma ar dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdiem Mazā bilžu rāmītī, tās solists būs dziedātājs Daumants Kalniņš. "Ak tā? Cik skaisti, es nemaz to nezināju! Tik paskaties, kā tas Renāriņš ir iefiltrējies!" viņš pajoko. Šī koncerta repertuārs būs ļoti daudzveidīgs – no melanholiskā latviešu komponista Emīla Dārziņa līdz pat amerikāņu smagā metāla mūzikas grupai Metallica. "Nothing Else Matters?" jautā mūziķis un nodungo šīs dziesmas pirmās taktis.

Uz jautājumu, kādas ir Renāra Kaupera spilgtākās skolas gados Dziesmu un deju svētkos piedzīvotās atmiņas, mūziķis atbild: "Pirmais, kas nāk prātā, ir busiņš, kurā Jelgavas 1. vidusskolas orķestris brauc uz Rīgu un pilnīgā sajūsmā neskaitāmas reizes spēlē tā saukto Tīģeru maršu, – mūsu nebija daudz, taču mēs turējāmies braši un bijām tikuši cauri skatei." Dziedātājs piemin arī neparasto kopības sajūtu noslēguma koncertā ar skudriņu skriešanu pa muguru un pigoru taisīšanu naktsmītnēs. "Veselu nedēļu prom no mājām, uh!" viņš nostalģiski iesaucas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja