Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Roka dievs Roberts Plānts ir izcilā formā

Roberts Plānts ir nozīmīgākais mākslinieks, kāds jebkad uzstājies festivālā Positivus

Vairākumam mūzikas cienītāju angļu mūziķis Roberts Plānts pirmām kārtām saistās ar darbību grupā Led Zeppelin, kas bija viena no XX gadsimta rokmūzikas celmlauzēm. Tieši viņš – ar mūždien izlaistajiem gaišajiem, cirtainajiem matiem un atkailināto torsu – sevī iemiesoja izcilās grupas mūzikai raksturīgo agresivitāti, seksualitāti, ekspresīvismu un misticismu; iespējams, dziedātāja harismai ir saistība ar mātes čigānisko izcelsmi. Roberta Plānta ne ar vienu citu nesajaucamā balss kā sirēna savos valgos ievilinājusi daudzus, kuriem Led Zeppelin mūzika vēlāk kļuvusi par dzīves sastāvdaļu.

Tomēr par "roka dieva arhetipa" radītāju dēvētā Plānta daiļrades izcilākie mirkļi nav saistīti vienīgi ar Led Zeppelin, lai gan rokmūzikas pūristi varbūt uzskata pretēji. Tas ir tikai viens – nenoliedzami ļoti nozīmīgs – posms viņa 40 gadu ilgajā karjerā, ko ne vienmēr pavadījuši panākumi. Pēc grupas varenā bundzinieka Džona Bonema nāves 1980. gadā un Led Zeppelin darbības izbeigšanas (uz to strikti uzstāja tieši Bonema jaunības draugs Plānts) viņa karjerā sākās ilgstošs periods, kurā Plānts mērķtiecīgi centās atbrīvoties no Led Zeppelin laikā pašradītā tēla. Jaunas identitātes meklējumi nereti bija saistīti ar muzikāliem eksperimentiem.

Plānta atdzimšana jaunā kvalitātē sākās ar 2002. gadā iznākušo septīto soloalbumu Dreamland, kurā meistars atgriezās pie savām saknēm un brīnišķīgi interpretēja blūza un roka klasiku, nekautrējoties izmantot arī pasaules mūzikas elementus, laika pārbaudi izturējušām dziesmām piešķirdams svaigu skanējumu. Arī turpmāk izdotajos albumos Mighty ReArranger (daudzi kritiķi to uzskata par viņa labāko), kopdarbā ar amerikāņu kantrimūziķi Elisoni Krausu Raising Sand (2009. gadā ieguva Grammy nominācijā Gada albums), kaverversiju platē Band of Joy un pērn iznākušajā oriģināldziesmu ierakstā Lullaby and... The Ceaseless Roar Roberts Plānts apliecinājis, ka viņa galvenais instruments – vienreizējā balss – joprojām ir izcilā formā, pat ja vairs neskan tā, kā Led Zeppelin labākajos gados (kā nekā raksta varonim 20. augustā apritēs 67 gadi).

Plānts beidzot ir ieguvis pašpietiekamības sajūtu, ko viņš alka pēc leģendārā kvarteta izjukšanas, un ik pa laikam iepriecina savus cienītājus ar jaunu mūziku, nevis gadiem atspēlē senu repertuāru. Plānts ir viens no retajiem rokmūzikas klasiķiem, kuram izdodas novecot tik cienījami, un to viņš apliecina arī uz skatuves.

Roberts Plānts uzstāsies svētdien, 19. jūlijā, plkst. 22.30 uz Lattelecom skatuves. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja