Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Roķīgā konference ar Pussy Riot

Ieplānojiet braucienu uz Tallinu, lai iepazītu mūzikas un gastronomijas ēdienkarti

Šajā nedēļas nogalē, no 27. līdz 29. martam, Tallinā notiks sestā ikgadējā Mūzikas nedēļa – konference un jauno grupu skate Tallinn Music Week/TMW. Tas ir ne mazāk stilīgs pasākums kā festivāls Positivus – ar to atšķirību, ka notiek pavasarī un zem jumta. Turklāt zīmols Positivus Tallinas Mūzikas nedēļā arī ir godam pārstāvēts. Šogad TMW trijās dienās uzstāsies 227 mūziķi un grupas no 20 valstīm. Lielākā daļa – 149 – ir no Igaunijas. No Somijas atbrauks 19 mākslinieku un apvienību, no Latvijas un Lietuvas – divpadsmit. Būs dalībnieki no Krievijas, Dānijas, Baltkrievijas, Islandes, Austrijas, Beļģijas, Francijas, Gruzijas, Vācijas, Ungārijas, Norvēģijas, Polijas, Zviedrijas, Lielbritānijas un Irānas.

Šis ir nevis starptautisku roka ikonu, bet jauno mūziķu festivāls. Latvijas melomāni var doties uz Tallinu, lai dzirdētu Instrumentus un The Sound Poets. Tie, kam gribas baudīt kaut ko mazāk komerciālu, no latviešu piedāvājuma TMW afišā var izvēlēties elektroniskās mūzikas projektu Kodek, eksperimentālo skaņu mākslinieku Tomu Auniņu, duetu Elvi/Dunian, indīroka grupu Momend, kā arī Uppfade un Ashnikko. Dalībai Tallinas Mūzikas nedēļā šogad atlasīta arī sieviešu vokālā grupa Latvian Voices, dūdiņroka ansamblis Sus Dungo, hiphopa pārstāvji ansis un NiklāvZ.

Latviešu mūziķi dodas uz TMW cerībā uzlabot savu eksporta potenci un iesaistīties daudzsološās radošās un, iespējams, biznesa attiecībās, jo Tallinas Mūzikas nedēļa ir talantu gadatirgus. Festivālam ir arī lietišķā puse – konference, kurā satiekas menedžeri, aģenti, kritiķi, koncertorganizāciju, ierakstu kompāniju, izdevniecību un digitālo platformu pārstāvji, festivālu un klubu menedžeri, autortiesību un blakustiesību eksperti no visas Eiropas, galvenokārt no Ziemeļvalstīm. TMW ir mūzikas industrijas darbinieku tikšanās vieta. Konferencei ir izglītojoša funkcija, jo Baltijas, Krievijas un citu kaimiņvalstu šovbiznesa ļaudīm vidējais profesionālo zināšanu līmenis joprojām ir ļoti zems. Šeit notiek diskusijas par aktuālām tēmām – menedžmentu, autortiesībām, tehnoloģiju attīstību.

Uz konferenci katru gadu tiek ataicināta kāda harismātiska zvaigzne, piemēram, krievu kritiķis Artemijs Troickis (bija klāt 2012. gadā un būs arī šogad), bijušais Dire Straits, Marka Noflera, Skota Vokera, Braiena Ferija menedžeris Edvards Biknels (2012. gada TMW viesis) un mūzikas ierakstu industrijas leģenda Seimors Stains, kurš savulaik atklāja The Ramones, The Talking Heads un Madonnu (2013. gada TMW viesis).

Konferenci tradicionāli atklās Igaunijas prezidents un alternatīvās rokmūzikas fans Tomass Hendriks Ilvess. Šogad lielākā uzmanība TMW atklāšanas dienā, 28. martā, tiks pievērsta grupas Pussy Riot dalībniecēm, kuras Tallinā iztaujās Artemijs Troickis. Viņu sarunas tēma – Kultūras dumpis: māksla un mūzika pret totalitāro varu.

Tallinas Mūzikas nedēļa māksliniekiem ir izdevīga iespēja dibināt kontaktus – nozares patriarhi un pārējie konferences delegāti (pētiet sarakstu, kas ir lasāms internetā) šeit ir pieejamāki nekā Kannās, Londonā vai Ņujorkā, kur pie viņu durvīm var klauvēt bezgalīgi. Pēc TMW oficiālās daļas un semināriem visi delegāti, viegli iereibuši, pārplūst no viena kluba uz otru. "Ticiet man, desmit sekundēs var pateikt, vai vispār vērts grupas koncertu skatīties ilgāk," pērn sarunā ar KDi vēlā nakts stundā Tallinas klubā Von Krahl teica ļoti respektablas amerikāņu neatkarīgās ierakstu kompānijas topmenedžeris.  

"Plāni mums ir lieli – centīsimies paralēli uzreiz izsisties arī Eiropā. Jāpabeidz skola, un tad tēmējam uz mūzikas konferencēm ārzemēs," gada sākumā sarunā ar KDi teica Renāra Kaupera dēli Emīls un Edgars, kuri spēlē grupā Carnival Youth. Visi grib braukt uz konferencēm! Jauno mūziķu karjeras attīstības plāni tiek kalti šāda formāta sarīkojumos. Eiropā tādu ir daudz: Berlin Music Week un Vilnius Music Week, Reeperbahn Festival Hamburgā, Waves Vienna Vīnē, Iceland Airwaves Reikjavīkā,  konference Music & Media un vienlaikus notiekošais festivāls Lost in Music Tamperē Somijā. Sava mūzikas nedēļa – Forte Riga – kādreiz bija arī mums, taču, iespējams, tika rīkota pārāk ambiciozi, apsteidza savu laiku un bija dzīvotnespējīga. Lielākais jauno talantu gadatirgus Eiropā ir festivāls un konference Eurosonic, kas gada sākumā notiek Groningenā Nīderlandē. Savukārt ASV nozīmīgākais pasākums ir South by Southwest/SXSW Ostinā Teksasā.

TMW ir lieliski organizēts festivāls. Mūzika skan ne tikai vakaros klubos un koncertzālēs, bet visā pilsētā – šoreiz īpašā sadaļā City Stage/Pilsētas skatuve notiks 65 bezmaksas koncerti uz 12 skatuvēm, kas tiks ierīkotas tirdzniecības centrā Viru Keskus, ķīniešu tējnīcā un restorānā Cha Dao, laikmetīgās mākslas galerijā Temnikova & Kasela, mūzikas veikalā Terminal, dzijas dizaineres Līnas Vīras adījumu veikalā NaiiV, Sv. Jāņa arheoloģijas paviljonā, kā arī kafejnīcās, muzejos, birojos un citur.

TMW lepojas, ka festivālā uzstāsies britu retrofutūrisma duets Public Service Broadcasting, kas priekšnesumos izmanto propagandas filmu fragmentus, kā arī Beļģijas grupa BRNS, sintpopa apvienība Ballet School no Vācijas un Krievijas postroka trio Everything Is Made in China, kuru 2010. gadā dzirdējām festivālā Positivus. No Krievijas ieradīsies šarmantā dziesminiece Žeņa Ļubiča, kura agrāk dziedājusi franču grupā Nouvelle Vague, un slavenā folkmūzikas izpildītāja Inna Želannaja.

Festivāls Positivus sadarbībā ar Latvijas neatkarīgo ierakstu kompāniju I Love You Records Tallinas Mūzikas nedēļā tradicionāli piedāvā kvalitatīvu internacionālu sestdienas vakara (29.III) koncertprogrammu kinoteātrī Sõprus. TMW programmā ir arī klasikas sadaļa – par visiem padomāts, neviens netiek diskriminēts.

Jau otro gadu mūzikas ēdienkarti papildinās gastronomijas ēdienkarte – festivālā TMW Tastes piedalīsies 16 labāko Tallinas restorānu. TMW būs arī savs pop-up restorāns, kas darbosies no 26. līdz 29. martam Dizaina un arhitektūras galerijā. Virtuvē saimniekos progresīvā, novatoriskā Raplas lauku sētas restorāna Ööbiku šefpavārs Antss Ūstalu. Viņš sola, ka ēdieni būs "vienkārši un patiesi", turklāt tos varēs nobaudīt līdz pat vēlam vakaram pēc aktīvās koncertdzīves.

Tallinas Mūzikas nedēļa
No 27. līdz 29. martam
Festivāla biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 55
www.tmw.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja